Denník N

Jedzte zdravo, rýchlo a chutne: Skvelé jedlá len zo 4 surovín

Každý deň rozmýšľate, čo uvaríte na ďalší deň? Určite v tom nie ste sami. Niekedy nám dojdú nápady, inokedy nie je čas ísť na nákup a musíme variť z toho, ako sa hovorí, „co dům dal“. Verím, že v každej kuchyni sa nájdu základné koreniny ako soľ, čierne korenie a olej. A verte či nie, ale na to aby ste niečo vykúzlili často stačia aj 4 suroviny a rýchle, chutné a výživné jedlá sú na svete. Neveríte?

Rýchla špargľová polievka

Budete potrebovať: 400 g konzervovanej špargla, 25 g masla, 2 lyžice hladkej múky, 600 ml mlieka

Konzervovanú špargľu si scedíte, ale vodu z nej nevylievajte, odložte ju bokom. Špargľu nakrájate na kúsky. V hrnci si roztopíte maslo a pridáte múku. Všetko robíte na malom ohni za neustáleho miešania. Pridáte scedenú špargľovú šťavu a mlieko a necháte zovrieť. Osolíte a okoreníte podľa vlastnej chuti. Pridáte aj na kúsky nakrájanú špargľu a necháte variť ešte 3 minútky. Rozmixujete tyčovým mixérom dohladka a môžete podávať. Skvelo chutí s opečenými krutónmi (piata surovina).

Kura na thajský spôsob

Na približne 6 porcií budete potrebovať: 8 ks kuracích stehien (môžete siahnuť aj po vykostených nožičkách alebo kur. krídielkách), 6 ks strúčikov cesnaku, 1 polievková lyžica rybacej omáčky, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky

Kuracie stehná si z oboch strán narežete na 4 miestach. Roztlačíte si cesnak , pridáte čierne korenie a votriete to do rezov na kuracích stehnách. Z rybacej a sójovej omáčky spravíte marinádu a vložíme do nej mäsko. Prikryjete alobalom a necháte 2 hodiny v chladničke. Neskôr mäso upečiete na 200 stupňoch približne 50 minút a máte hotovo. Výber prílohy už nechám na vás.

Tvarohové guľky s jahodami

Budete potrebovať: 250g tvarohu, 250g hladkej múky, 1 vajíčko, maslo, jahody alebo iné ovocie – pokojne aj mrazené.

Zmiešajte tvaroh, múku a vajíčko a vytvarujte hladké cesto. Z cesta odoberajte kúsky, ktoré naplníte vami vybraným ovocím. Ak máte pripravené guľky, uvarte ich v osolenej vode (ak vyplávuna hladinu, tak ich tam nechajte ešte 3 minúty naviac). Vyberte z vody a hneď servírujte. Najlepšie chutia posypané makom, orechami a poliatym maslom. Ja osobne do cesta pridávam aj bezkalorické sladidlo flavdrops, ale môžete siahnuť aj po vanilkovom cukre, xylitole, stévia a pod. Na záver už len posypete cukrom, prelejete rozpusteným maslom. Easy. Viac to nepotrebuje.

Podobný recept môžete použiť aj pri šúľancoch. Skombinujte hrudkovitý a jemný tvaroh v pomere 1:1, pridajte vajíčko a polohrubú múku podľa potreby tak, aby vám vzniklo nelepivé cesto. Vytvarujte šúlance, ktoré uvaríte v osolenej vode. Ďaľší postup je rovnaký ako v recepte vyššie. Mne osobne chutia najviac v kombinácií s makom.

*Tvaroh môžeš vymeniť za iný hustý mliečny výrobok. Osvedčila sa mi aj Philadelphia.

Syrovo-zeleninový koláč

Budete potrebovať: 350 g hotového krehkého cesta, 150 ml smotany na šľahanie, 300 g mrazenej zeleninovej zmesi (cca 2/3 balíka), 120 g strúhaného syra

Na pomúčenej pracovnej doske si vyvaľkáte cesto a obložíte ním formu. Cesto do nej vtlačíte a dáte na 30 minút do chladničky. Zatiaľ si zapnete rúru na 200 stupňov. Cesto obložíte alobalom a nasypete doň fazuľu. Dáte zapiecť do rúry na 15 minút. Následne alobal s fazuľou vyberiete a pečiete ešte 5 minút. Robíte tak preto, aby sa cesto pekne a rovnomerne upieklo. V hrnci si uvaríte zeleninovú zmes (môžete použiť aj čertsvú zeleninu podľa vlastnej chuti), ktorú po uvarení zlejete a necháte vychladnúť. Zmiešate ju so smotanou, ochutíte soľou a čiernym korením a zmes vlejete do formy. Posypete syrom a necháte zapiecť, kým syr nezačne chytať zlatistú farbu. A to všetko!

Cestoviny s paradajkami a špenátom

Na 4 porcie budete potrebovať: 400 g cestovín p. 220 g čerstvého špenátu alebo 300 g mrazených špenátových listov, 350 g cherry paradajok, 120 g postrúhaného syra

V osolenej vode uvaríte cestoviny. Nesmú sa rozvariť, stačia nám al dente. Do panvice alebo hrnca nalejete olivový olej, špenát a paradajky nakrájané na polovice a opražíte asi 3-4 minútky. Následne do panvice pridáte uvarené cestoviny a dobre premiešate. Ochutíte soľou a čiernym korením. Kým je ešte panvica na plameni, pridáme trochu vody z cestovín, nastrúhaný syr a opäť poriadne premiešate. Ak chcete môžete pridať aj trochu kečupu, paradajkového pretlaku alebo smotany pre krémovejšiu chuť. Ak chcete pridať viac bielkovín cestoviny môžete doplniť tuniakom z konzervy alebo kuracími prsiami. Špenát môžete taktiež vymeniť a nahradiť ho napr. brokolicou. V tomto prípade si však bude vyžadovať dlhšiu dobu varenia.

Chrumkavé kuracie prsia v cornflakes

Budete potrebovať: 4 kuracie prsia (alebo kuracie stehná), 2 vajcia, 150 g hladkej múky, 150 g cornflakes (drvené)

Kuracie prsia si očistíte a nakrájate na menšie plátky. Z ostatných surovín si vytvoríte akoby klasický trojobal. V jednej zmiešajte múku pridajte 1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia, 2 lyžičky mletej červenej papriky, a ak chcete môžete pridať aj sušený cesnak. Prsia obalíte v múke a korení, potom vo vajíčku a na záver v drvených corflaksoch. Prsia pečiete v rozohriate rúre na 180° približne 25 minút. Pred koncom kuracie prsia na 5 minút otoč, aby sa poriadne upiekli. Ak máte teplovzdušnú fritézu kura pečiete na 200° 15-18 minút. Pridajte prílohu podľa vlastnej chuti a máte hotovo!

Verím, že ak cvičíte  a staráte sa o svoje telo, tak tieto recepty budete zaručene milovať. A ak by aj nie, tak si ich zamilujete tiež! Už viete, ktorý recept doma vyskúšate ako prvý?

Teraz najčítanejšie

Silvia Machotková

Odjakživa sa snažím starať o svoje zdravie - cvičím, varím samé zdravé dobroty a študujem, čo je pre moje telo prospešné a čo nie je. Verím, že pre náš život je pohyb a vyvážená strava veľmi dôležitá. Okrem toho sa zaujímam o módu a módne trendy, rada cestujem a snažím sa z každého dňa vyťažiť maximum!