Denník N

Obed zadarmo neexistuje

Do zákona o hmotnej núdzi sa cez pozmeňovací návrh dostali obedy zadarmo. Len tak, z večera do rána výdavok vo výške 100 miliónov eur. To je predsa super, veď kto by to nechcel – dostať niečo zadarmo. Zadarmo je predsa vždy pekné a vždy poteší. Zadarmo je kľúčové slovo aktuálnej politiky. Celého parlamentu s výnimkou SaS, ktorá hovorí pozor, žiadne zadarmo neexistuje, pozrime sa, kto to zaplatí.

Obedy „zadarmo“ budú stáť ročne vyše 100 miliónov eur. Už táto skutočnosť sama o sebe je jasný dôkaz, že to obedy zadarmo nie sú. Len ich neplatia rodičia tých detí, ktoré tie obedy zjedia. Takže kto tie obedy nakoniec zaplatí? Zaplatia ich všetci dnešní a budúci daňovníci, teda vy, my, v budúcnosti naše deti.

Alebo teraz pretlačia OĽaNO, SME Rodina so Smerom, Hlasom a fašistami nejakú daň, napríklad bankový odvod, ktorý sa premietne do vyšších poplatkov a úrokov a zase to zaplatia len ľudia. Avšak už nie tí, ktorých deti tie obedy spotrebúvajú, ale všetci. Vzťah medzi platcom a spotrebiteľom sa tak úplne stráca a preto spotrebiteľ stráca motiváciu šetriť a platca stráca motiváciu tvoriť.

Že príliš teória? Žiaľ nie, je to smutná a preukázateľná realita. Stačí sa pozrieť na dobiehanie životnej úrovne EÚ. V rokoch 2004 až 2006, kedy vláda reformovala (napríklad rovná daň, ktorej koncepciu som písal) a podporovala tvorbu hodnôt, sme sa približovali životnej úrovni EÚ. Potom prišli tri vlády Smeru („Ľudia si zaslúžia istoty“), ktoré sa sústredili najmä na spotrebu hodnôt, teda na míňanie verejných zdrojov a zároveň sa rapídne zhoršovalo podnikateľské prostredie. Výsledok bol, že životnú úroveň EÚ sme prestali dobiehať.

Zatiaľ čo tesne po reformnom období v roku 2006 sme boli v životnej úrovni druhí spomedzi všetkých 10 východných krajín, ktoré vstúpili do EÚ, dnes sme druhí od konca. Predbehli nás všetci, vrátane Rumunska a za nami je len Bulharsko.

V súčasnom parlamente je strana SaS jediná, ktorá sa orientuje na tvorbu hodnôt a odmieta bezbrehé rozdávačky. Nie preto, že by sme nechceli deťom dopriať, to v žiadnom prípade. Ale preto, že každá rozdávačka na konci dňa spomalí rast životnej úrovne. Nemusíte súhlasiť, nemusíte súhlasiť ani s tým, že 2 plus 2 je štyri, ale je to tak. Čím viac budú (rozpočtovo) nezodpovední populisti rozdávať, tým pomalšie bude rásť životná úroveň.

Pre záznam: SaS ako jediná strana nehlasovala za pozmeňovací návrh „obedy zadarmo“. Avšak, za zákon o hmotnej núdzi ako celok sme hlasovali, lebo obsahuje viacero správnych zmien.

 

 

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.