Denník N

Kryptomene Dogecoin sa darí aj vďaka podpore Muska

Ekologická udržateľnosť krá pri kryptomenách stále väčšiu rolu. V tomto parametri je lídrom Ethere-um aj Dogecoin.

Ak si odmyslíme „veľké trhové faktory“ nasledované výraznými výkyvmi v cenovke kryptomien (ako napríklad nedávny krach burzy FTX), tak v poradí hneď za nimi vplýva na hodnotu digitálnych mien ich ekologická stopa. V tejto kategórii je na tom zle najpopulárnejšia mena Bitcoin a, naopak, Ethereum s novým mechanizmom proof-of-stake ťahá za dlhší koniec. Medzi „zelenšie“ kryptomeny však patrí aj Dogecoin, obľúbenec miliardára Elona Muska. Aj jeho pričinením sa pri Dogecoine menila technologická báza a uhlíková stopa tejto meny sa „skrátila“ až o 25 percent.

Dogecoin „osekal“ uhlíkovú stopu o tretinu

Už sme si v zásade zvykli, že Elon Musk má neproporčne veľký vplyv na finančné trhy cez svoje tvíty a vyjadrenia, ale aj aktivity. Takou bolo napríklad zrušenie možnosti platiť Bitcoinom pri kúpe áut Tesla, zdôvodnené vysokou uhlíkovou stopou. Rovnako, ako vie Musk niektoré aktívum oslabiť, dokáže ho aj posilniť. To je prípad Dogecoinu, keď na Twitteri napísal: „Spolupracujeme s vývojármi Doge na zlepšení efektívnosti systémových transakcií. Je to potenciálne sľubné.“ Argumentom v prospech budúcnosti Dogecoinu je rýchle redukovanie uhlíkovej stopy: len za posledný rok sa tvorba emisií zredukovala z 1 423 na 1 063 ton (podľa merania platformy Forex Suggest).

Aj to je bezpochyby jeden z faktorov, ktorý v čase všeobecného poklesu trhov v roku 2022 udržal Dogecoin na relatívne stabilizovaných úrovniach. A tým pádom sú jeho šance pre získanie pozície životaschopného finančného nástroja aj priazne investorov v tomto roku celkom slušné.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Dogecoin vznikol ako vtip, dnes ma stabilnu hodnotu

Výkonnosť Dogecoin za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Memecoiny sa držia

Na Dogecoine je paradoxné to, že vznikol ako „hlúpy vtip“ a patrí do skupiny tzv. memecoinov. Ale v tejto kategórii mu patrí už tretia priečka za XRP a BNB. A nezabúdajme na to, že v „psích kryptomená“ vedie: Dogecoin prekonal vo výkonnosti svojho najväčšieho rivala SHIBA INU. A to napriek tomu, že SHIBA INU sa fokusovala posledné mesiace na vytvorenie siete s layer-2 a vývoj blockchainových hier v metaverse, čo sú všetko veľmi perspektívne oblasti. Uvidíme, ako budú investori ďalej naklonení špeciálne týmto kryptomenám, ktoré zo svojej podstaty neberú samé seba celkom vážne.

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).