Denník N

Načo nám je NKÚ ovládané vládnou stranou

NKÚ predloží závery z prešetrenia obchvatu až keď sa už bude stavať? Nebude to neskoro?

Najvyšší kontrolný úrad pod vedením pána Karola Mitríka preverí proces obstarávania pri obchvate D4 aj rýchlostnú cestu R7.  Tieto projekty sa obstarávali cez PPP projekty.

To je jedna z povinností NKÚ, tak to beriem ako prirodzenú vec. Čo ma však zarazilo už prednedávnom, bolo vyjadrenie NKÚ, že na takéto preverovanie nemá odborníkov. Nakoniec predsalen prišlo k stretnutiam s Inštitútom finančnej politiky a Žilinskou univerzitou, kde disponujú odborníkmi na financie a dopravu.  S ich pomocou by v najbližších týždňoch mali prekontrolovať všetky náležitosti súvisiace s bratislavským obchvatom.

Toto ústretové konanie je v podstate dobrým signálom. Prečo teda píšem tento blog? Z jednoduchého dôvodu. Keďže proces kontroly tohto projektu bude určite náročný a zdĺhavý, výsledky kontroly budú známe až po podpise koncesnej zmluvy!

A to mi pripomína známe porekadlo: Aby bol aj vlk sýty, aj koza zostala celá.

NKÚ si splní povinnosť, čiže nemôžme namietať. Obchvat sa začne stavať a silne pochybujem / a to som optimista/, že tento projekt sa bude dať zastaviť, aj keby k pochybeniam prišlo. Čo už, veď občania čakajú roky na tento obchvat a pozadie za ním ich zaujímať nebude.

Mňa to zaujíma, tak ako ďalších občanov, ktorým nie je ľahostajné, kam naše dane idú.

 

Teraz najčítanejšie