Denník N

Problém s PKO konečne vyriešený

Píše sa mi to neľahko, ale je potrebné sa konečne posunúť ďalej.

Budova, ktorá chátra a roky už neslúži svojmu účelu je rovnako smutným príbehom, ako pohľad na miesto, kde kedysi stálo jedno z centier kultúry v Bratislave.

Od roku 2005 umrela kultúra v Bratislave, ale iba v podobe PKO. Bratislavčania si tam odžili svoje. Tancovačky, koncerty, prvé lásky, ožieračky, no jednoducho všetko spojené s kultúrou. No tým dňom je dávno koniec. Už v spomínanom roku 2005, keď primátor Ďurkovský predal pozemky pod PKO. Vtedy malo byť ľuďom jasné, že PKO bude len o klasickom prídem, kuknem, odídem. Priestor dlhé roky chátral a vytratil sa zo záujmu občanov. Občasne sa síce našli ľudia, ktorí nostalgicky pozrú na zašlú slávu vtedajších budov, pých kultúry. Investor tento rok predstavil aj svoj plán Dunajskej kvapky. U ľudí, teda skôr aktivistov to vyvolalo rozhorčenie, ako u všetkom čo sa týka developerstva. Čo je však horšie, ako rozhorčenie je fakt, že spomaľujú a hádžu polená pod nohy rozvoju Bratislavy. S PKO sa 10 rokov nehýbalo a teraz ho chcú zachrániť!

V rámci nostalgie ide o pochopiteľnú vec, ale… ide tzv. novodobú históriu, ktorej nie všetci rozumejú a nie všetci vnímajú v takom božskom svetle, ako aktivisti. Ak by sa nezahlasovalo za odpredaj teraz, tak neskôr, ale problém s PKO by to nevyriešilo. Tu je zrejme ľahšie sa schovávať do piesku. Zas sa bojuje za menšinu. Nech aktivisti vysvetlia deťom, že musia, zdôrazňujem MUSIA mať vzťah k budove, ktorú nikdy nevideli zvnútra a že je aj v ich záujme a pre ich dobro aby sa PKO zachovalo. Však to nebaví ani niektorých pamätníkov. Keď sa bude riešiť projekt Bezrúčová, tak sa tam postavia všetci narodení v tej nemocnici, feťáci čo sa tam chodievajú schovať a bezdomovci? Budú protestovať? Bratislava nikdy nebude ako Viedeň s takýmto prístupom. Nie len Viedeň, Bratislava nebude ani plnohodnotnou metropolou.

Ja osobne mám veľmi rád históriu, ale k PKO mi nikdy srdce nesmerovalo. To by sa mi potom mohlo cnieť za každým zbúraným panelákom. Keď tak aktivisti chcú nech postavia maketu PKO, ako to chcú spraviť so synagógou.

Teraz najčítanejšie