Denník N

Nové zlato sa volá meď

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor.

Investori sa v segmente komodít v prvom rade zaujímajú o ropu, plyn či zlato. Faktom ale je, že potenciálnou novou hviezdou medzi komoditami je meď. Prečo práve tento mäkký kov? Je to materiál, po ktorom je vysoký dopyt aj v súčasnosti, avšak bude ešte vyšší v budúcnosti. Meď je totiž kľúčová pre elektromobilitu. Aj preto je zaujímavé pre investorov, ktorí očakávajú rast jej ceny do budúcnosti.

Univerzálne využitie je veľkým plusom medi

Meď sa dnes využíva v elektrických inštaláciách, stavebníctve, infraštruktúre aj v obrannom priemysle. Jej zásadnou výhodou je odolnosť voči korózii (preto sa používa všade tam, kde musí dlhodobo odolávať vode) a vysoká elektrická vodivosť. A tu sme nielen pri výrobe elektrických vodičov a káblov, ale aj pri nových technológiách v energetike ako veterné farmy, solárne panely a tiež v elektromobilite. Tento zoznam jasne ukazuje, prečo má meď v nasledujúcich rokoch “našliapnuté“ medzi najžiadanejšie komodity.

A keďže dopyt po medi bude rásť, príde v dohľadnej  dobe nedostatok komodity. Niektoré predpovede hovoria dokonca o tomto roku. A tento stav s vyšším dopytom ako ponukou a stenčujúcimi sa zásobami na skladoch bude pokračovať minimálne do roku 2030. Avšak sa nezmobilizujú ťažiari, tak to môže byť reálne ešte dlhšie. Horšou správou je, že namiesto zvyšovania ťažby hrozí výpadok dodávok medi od existujúcich dodávateľov. Tým pádom by mohol byť dopad inflačných tlakov a recesie tvrdšie, ako sa čakalo.

Južná Amerika s problematickými dodávkami

Najväčšie kapacity pre dodávky medi sú v Južnej Amerike. A práve to je problém spôsobujúci nedostatok medi. Dodávky z tohto kontinentu sú totiž nevyspytateľné, a to kvôli politickým nepokojom. Keď hrozia blokády a zatváranie ťažobných lomov, trhy reagujú rastom ceny.

Napríklad v Peru s 10 % podielom na celosvetových dodávkach medi, prerušila firma Glencore ťažbu v bani Antapaccay. Dôvod: protesty. Čile je najväčší svetový producent medi s 27 % podielom na globálnych dodávkach a situácia je podobne nestabilná. Dodávky v poslednom čase klesajú.

Cena medi výrazne kolíše

Ako sú na tom ceny medi? Futures na meď vykázali v minulom roku asi 15 % stratu, následne od úvodu tohto roka ich hodnota stúpla o 11 % (to bol mimochodom najlepší celoročný výkon od roku 1980). Medi od úvodu roka pomohol aj pokles amerického dolára a spomalenie zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Avšak v poslednom týždni zase futures na meď poklesli k hranici 4 dolárov za libru. A to je pre zmenu najnižšia hodnota za posledné štyri týždne.

ProfitLevel-Zarska-Dopyt po medi stupa, jej cena rastie

Výkonnosť Futures medi za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Každopádne, keďže Čína ukončila politiku nulového Covidu, môže čoskoro narásť dopyt po medi z tohto trhu. A s vyšším dopytom by sme v ďalších mesiacoch mohli vidieť vyšší dopyt po komoditách, a tým pádom aj vyššiu cenu.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/