Denník N

Čo by sme mohli mať za Matovičových 1 a pol miliardy?

…alebo „Igora mládenca príhody a skúsenosti“

Snáď každý z nás dobre pozná starého dobrého Ferda Mravca. Ten mal, ako je známe, znamenitého kamaráta Truhlíka…

Chrobák Truhlík pobral všetky múdrosti z filmov, ktoré videl na filmovom plátne. Po vyliahnutí z kukly vyletel do polí a nerobil nič iné, iba každého oblboval tým, čo videl v rodnom kine. Nutné je zároveň podotknúť, že zjavne patril medzi dendrofilné chrobáky, teda také, ktorých život je spätý z drevom. Bez neho by sa nemohol vyvíjať. Podobne, ako Truhlík potrebuje pre svoj život drevo, potrebujú niektorí naši politici pozornosť verejnosti (podobnosť s Igorom Matovičom je však, samozrejme, čisto náhodná).

Hádam každý z nás má vo svojom okolí človeka, priateľa alebo skôr známeho, na ktorého sa hodí šesťslovný opis: „Všade bol, všetko vie, všetko videl.“ Mimoriadne známy tým bol aj spomínaný Ferdov kamoš, chrobák Truhlík. Tento opis je, nanešťastie, pravdaže, ironický, pretože daná osoba je v skutočnosti stelesnením falošných vedomostí a sebavedomia prevyšujúceho Televíznu vežu Kamzík.

Viete si však predstaviť, aké by to bolo, keby ste mali skutočného priateľa, ktorému tieto atribúty naozaj patria a je vždy pripravený „pomôcť“ vám?

A aké by to nebodaj bolo, keby takýto človek viedol našu krajinu?

Igor Matovič včera navrhol, aby každý, kto sa tento rok zúčastní volieb, dostal od štátu 500 eur.

Pekne na ruku.

Na pošte.

To by stálo minimálne o miliardu viac ako doterajší víťaz parlamentnej populistickej hitparády – návrat obedov zadarmo. Podľa Matoviča je vo verejnom záujme zvýšiť volebnú účasť, lebo hrozí, že bude rekordne nízka a „fašistické“ a „mafiánske“ strany by mali ústavnú väčšinu, čo by využili na zvrátenie prozápadnej orientácie Slovenska…

To fakt.

Úplne seriózne.

Za neuveriteľný považujem fakt, že tzv. všeobecná časť dôvodovej správy k návrhu zákona má 2 (slovom dve) strany. Len pre predstavu – keď ako starosta stredne veľkej samosprávy SR predkladám poslancom a poslankyniam na zasadnutí nášho zastupiteľstva hoci len zámer vývozu kuchynského odpadu za 50-tisíc ročne, dám si s tým, spolu s kolegami a kolegyňami, násobne viac námahy, ako Igor Matovič s jeho najnovšou atómovkou za jeden a pol miliardy…

Že navyše vôbec nie je krytá v rozpočte? Koho to už len dnes zaujíma…

Niečo úplne neuveriteľné.

Šialené, absurdné, bizarné…

Toto všetko v čase, keď na Slovensku 474 obcí (takmer 17%) nemá vodovod a len 1.128 z takmer 3.000 (necelých 40%) samospráv má dobudovanú kanalizáciu. V dokumente s názvom Financovanie rozvoja verejných vodovodov a verejných kanalizácií s dôrazom pre obce do 2.000 obyvateľov, ktorý ešte v r. 2019 schválila vláda, bolo vyčíslené, že na rozvoj vodovodov a vodárenských zdrojov je potrebných 830 miliónov eur. Ďalších asi 328 miliónov eur bude potrebných na výstavbu vodárenskej nádrže Tichý Potok v okrese Sabinov.

Aj keď do úvahy vezmeme, že za tých pár rokov sme čo-to dohnali, rámcovo môžeme konštatovať, že prakticky za tie isté peniaze, ktorými teraz chceme nesystémovo korumpovať voličov, by sme mohli celé Slovensko posunúť skokovo do 21. storočia a takpovediac z fleku dobudovať pitnú vodu s kanalizáciou všade tam, kde dnes chýbajú.

Chápem však, že toto nie je moc sexi…

Dobre, tak poďme na školy.

O miesta v školách či škôlkach je dnes nielen pri Bratislave taká bitka, že si to ťažko vôbec predstaviť. Len u nás, vo Hviezdoslavove, sme minulý rok do materskej školy neprijali takmer 120 detí, lebo sa už jednoducho nezmestili (hoci sme kapacity za ostatné 4 roky zvýšili takmer päťnásobne). Sme radi, keď môžeme prijímať štvorročné, nieto ešte trojročné deti…

Jedna nová, krásna, smart škola – na ktorú sme napr. u nás 1. februára 2023 získali právoplatné stavebné povolenie – vás dnes vyjde pomaly 6 miliónov eur aj s DPH. Za jeden a pol miliardu by sme ich mohli postaviť 250. Mohli by sme si zároveň povedať, že konečne ideme vzdelávať moderne a systematicky. Ak si to totiž Igor Matovič a jeho kumpáni nevšimli, tak brutálne nestíhame dobu. Školstvo už nemôže byť dodávateľ informácií, ale musí byť inštitúciou na objavovanie, diskusiu, vysvetľovanie súvislostí. Informáciu dnes získaš za pár sekúnd, súvislosť nemusíš pochopiť nikdy.

Stále nič?

Škôlok, akú sme napr. postavili v r. 2019 u nás, by sme mohli postaviť 1.500. To je stále takmer 10-násobne viac, než nevyhnutne potrebujeme. Pätina, cca. tristo, by hravo postačovala na to, aby sa každé dieťa na Slovensku od troch rokov dostalo do predprimárneho vzdelávania a neparalyzovalo doma jedného z rodičov, ktorý je rukojemníkom nefukčného štátu, ktorý sa proste nestará a vlastné obce a mestá ho zaujímajú len vtedy, keď niečo potrebuje (napr. plošne testovať).

Vôbec nič?

Okey, tak poďme na rozbité cesty, chátrajúce železnice bez závor, plesnivé nemocnice, nefunkčnú digitalizáciu a štátne IT, amatérske okresné úrady, nekvalitné vysoké školy či podvýživenú vedu a výskum.

Nič?

Jeden a pol miliardy, preboha!

Nazbierajme posledné zvyšky zdravého rozumu.

Ešte stále nie je neskoro…

Igora Matoviča by som chcel poprosiť, aby šiel na dovolenku. Pri ňom, ako pri nikom inom, by dvojnásobne platilo staré známe, že ‚na dovolenku išiel iba riaditeľ, ale oddýchol si celý podnik‘.

Na dovolenku rád prispejem.

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.