Denník N

A. Moore: V jako Vendeta (Komiksový denník 2/2023)

„Odedávna jsem vás obdivoval… i když jen z dálky. Jako kluk jsem vás okukoval tam dole z ulic. »Kdo je tá paní?« ptal jsem se otce a on na to: »To je paní Spravedlnost«. A já: »Ta je ale hezká«. Nemyslete si však prosím, že to byla jen tělesná záležitost. Vím, že nejste z těch žen. Ne, miloval jsem vás jako osobnost, jako ideál. To už je dávno. Bohužel, teď se objevila iná (…) Jmenuje se Anarchie. A jako milenka mě naučila víc, než jsi kdy svedla ty! Naučila mě, že spravedlnost nemá smysl bez svobody. A ona je poctivá. Neslibuje, takže nemůže sliby porušovat. Na rozdíl od tebe, ty Jezábel (…) Plameny svobody, jak roztomilé. Jak spravedlivé. Ách, má milá Anarchie.“

Alan Moore, ten starý lišiak. Postupne sa snažím načítať všetky staré diela tejto britskej komiksovej legendy zodpovednej za Strážcov, Ligu výnimočných či Z peklaVendeta bola jedným z mojich posledných veľkých restov. A ako to už u Moorea býva zvykom, celkom zásadným.

Po tretej svetovej vojne nastane v Británií fašistická diktatúra. Trocha Orwell, trocha Bradbury, trocha Tretia ríša. Nepohodlní ľudia — Židia, homosexuáli, chorí a postinutí, ako inak — sú zavlečení do koncentračných táborov; na zvyšok populácie ktorá prežila atómovú apokalypsu dohliadajú Prsty, Nos, Ucho a všemocné Oko. Až kým sa neobjaví V, nepredvídateľný terorista citujúci Shakespeara schovaný za maskou národného hrdinu Guya Fawkesa.

Na úvod svojho pôsobenia vyhodí do vzduchu historickú budovu parlamentu (Remember, remember the fifth of November!) a postupne začne vraždiť vedenie štátu. To zaujímavejšie sa ale odohráva v jeho hlavnom stane vyzdobenom zakázaným umením, kde sa rozhodne prichýliť Evey; mladú sirotu z ulice. A začleniť ju do svojich plánov.

V ako Vendeta je dielo britské — a to nielen pôvodom, odkazom na literárny kánon či kulisami, ale v niečom aj ponúkaným riešením problému totality. Veď kde inde, ako v rodisku hnutia punk, by bola odpoveďou na zdvihnuté pravice… anarchia? Alan Moore, ty starý lišiak.

Nemusíte ale byť zástancami bezprávia — predsa len, v našich končinách už máme isté skúsenosti s predaním moci ľudu — aby ste si tento komiks užili. Veď práve provokatívne a originálne diela podnecujú našu myseľ a uvažovanie nad svetom a hodnotami. A Vendeta aj napriek svojim radikálnym myšlienkam rozhodne podnetná a originálna je. A veľmi elegantná.

Tak teda: podarí sa nášmu maskovanému antihrdinovi zvrhnúť totalitnú vládu? Zamiluje sa do mladej Evey? A podarí sa na troskách starého sveta vybudovať — ba nie, nechať anarchisticky samovznikať — ten nový? Alan Moore, ten starý lišiak.

A. Moore: V jako Vendeta
BBart, 2022
286 strán
90 %

plusy
• originálne a podnetné dielo
• bohaté citovanie klasickej literatúry
• nepredvídateľný dej
• kultová maska pomstiteľa V

mínusy
• miestami neprehľadná kresba
• malá invencia v práci s panelmi
• ničenie národných kultúrnych pamiatok a tak nejak aj všetkých autorít

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

 

Teraz najčítanejšie