Denník N

Bratislava na veľký formát, pokračovanie

Tohtoročná teplá zima je zatiaľ plná zahmlených mokrých dní a slnečné svetlo je vzácne. Zimné fotenie v meste bez snehu má jednu, možno jedinú, výhodu. December a január sú tie mesiace v roku, kedy sa dá fotiť aj na pravé poludnie.

coll645

Veľký fotoaparát zakrytý čiernou plachtou priťahuje pozornosť ľudí a počas polhodinovej expozície je dosť času na rozprávanie. Jedným z tých, čo sa pristavili bol aj SBSkár z PKO, ktorého niekto zvnútra poslal vyzistiť, čo sa to deje. „Veď som sa len opýtal“, bránil sa, keď odchádzal. Bol som naňho dosť nevrlý, musím priznať. Až ma to mrzí v tomto predvianočnom čase. Pri tomto zábere PKO bolo slnko za mrakmi. Chcel som, aby bola celá fasáda ostrá a tak som pri clone 11 som nemohol naklonením zadnej dosky fotoaparátu vyrovnať zbiehanie vertikálnych línií.

coll646

Pri pohľade od Dunaja má Dušan Jurkovič za sebou paneláky, pri tomto pohľade z východu je za ním neforemná guča River Parku. Nedivme sa preto, že je taký nešťastný. Ukázalo sa zubaté slnko a tak som pri polhodinovej expozícii mohol použiť clonu 16. Aj pri nej však dosahuje hĺbka ostrosti pri zaostrení na blízku sochu iba dva metre. Maximálne vyklopenie zadnej dosky fotoaparátu v horizontále stačilo k tomu, aby sa stal plagát s reklamou čitateľný a zaostrili sa konáre stromu.

coll644

Budova NBS patrí bezo sporu k tomu najlepšiemu, čo sa tu od revolúcie postavilo. Toto mesto ženú dopredu dve základné sily – na jednej strane pažravosť, na druhej strane túžba po kráse. Tu zvíťazila tá druhá. Chladné slnenčné svetlo doplnila para z komínu na dolnej časti budovy. Tmavá škvrna vpravo dole je vypálená slnkom odrážajúcim sa od sklenenej fasády počas dlhej expozície.

coll643

Je ťažké pochopiť, prečo práve toto veľké a dôležité námestie skončilo ako trochu romantická napodobnenina geta z New Yorku 70-tych rokov. Fontána Družby je jedným z výrazných symbolov socialistickej architektúry. A akoby sme nevedeli, čo s ňou. Či je odstrániť, alebo obnoviť a akceptovať. A tak ju iba nechávame rozpadnúť sa. Aj tu nová budova NBS skvelým spôsobom dopĺňa Ústredie (dnes Ministerstvo) spojov, vrchol funkcionalizmu prepašovaný do čias najtuhšieho komunizmu.

Fotky z bratislavského projektu nájdete na mojom webe

Teraz najčítanejšie