Denník N

Všetky možné problémy po zemetrasení

© UNICEF/UN0778462/Suleiman
© UNICEF/UN0778462/Suleiman

Pre Turecko aj Sýriu je zemetrasenie obrovským problémom, na ktoré sa nabaľuje mnoho ďalších. Veľa z nich si možno ani neuvedomujeme. Poškodené a zničené školy a nemocnice. Potreba evakuovať chorých z nemocníc. V Sýrii sa ľudia presúvajú, no je tam veľa podmínovaných oblastí. Výbušniny sa tiež vplyvom zemetrasenia posúvali. Mnohí humanitárni pracovníci prišli o život, rodinných príslušníkov alebo dom. Aj po zemetrasení bolo cítiť otrasy, počas ktorých ľudia prežívali strach znovu a znovu. Takzvaných „aftershocks“ bolo okolo 1600. A to všetko ešte nekončí.

Ako to vyzerá s Tureckom?

Turecko sa od začiatku konfliktu v Sýrii stalo krajinou, ktorá hosťuje asi najviac utečencov na svete. Na zasiahnutom území bolo registrovaných asi 1,7 miliónov utečencov. Podľa oficiálnych údajov zo 14. februára turecká vláda potvrdila minimálne 35 418 mŕtvych a 80 278 zranených.

Vláda to má naozaj ťažké

Neviem si predstaviť, kto by chcel byť na mieste tureckej vlády. Nestačia problémy s množstvom utečencov v krajine, zažili si aj COVID a teraz zemetrasenie.  Do polky februára evakuovali z oblasti takmer 160 000 ľudí, do pomoci bolo zapojených takmer 240 000 osôb. Čo je naozaj veľmi ťažké na koordináciu. Nasadených bolo vyše 12 000 vozidiel rôzneho druhu (od cisterien s vodou, nákladiakov, po bagre, žeriavy, traktory), nasadené boli lode, helikoptéry, lietadlá – slúžiace na evakuácie, či pre bezpečnostné zložky a stráž.

UNICEF v spolupráci s ministerstvom športu zmobilizovali 5000 mladých ľudí, aby sa zapojili do pomoci. 3000 už bolo v akcii.

Vláda oficiálne požiadala o pomoc medzinárodné organizácie. Pomoc je naozaj potrebná.

A čo Sýria?

V Sýrii hovoria oficiálne údaje (k 14.2)  o 5814 mŕtvych a 10 849 zranených. Situácia tiež nie je ľahká. Pomoc do krajiny brzdí aj komplikovanejší vstup, ale aj výrazné kurzové zmeny, kvôli ktorým je pomoc oveľa drahšia. Tieto problémy sa snaží pomôcť riešiť aj sýrska vláda.

Špecifickým problémom v Sýrii sú zamínované oblasti. Ľudia utekajú, presúvajú sa a je oveľa väčšie riziko, že vstupujú do zamínovaných oblastí. V dôsledku zemetrasenia s najväčšou pravdepodobnosťou došlo aj k pohybu mín a prípadných ďalších výbušnín. Odhaduje sa, že asi na tretine zasiahnutého územia sa nachádzajú míny a ďalšia nevybuchnutá munícia, ktoré ešte viac ohrozujú civilné obyvateľstvo.

© UNICEF/UN0779504/Suleiman Školský zošit, pohodený pri zničenej budove v Sýrii

Škola a vzdelávanie

V Turecku bolo veľa  škôl poškodených. V zasiahnutých provinciách bolo prerušené vyučovanie, predpokladaný návrat k výučbe je začiatkom marca. Vysoké školy pravdepodobne prejdú na online vzdelávanie. Vysokoškolské internáty budú pravdepodobne poskytovať náhradné bývanie.

V Sýrii bolo zatiaľ nahlásených asi 661 poškodených škôl.

© UNICEF/UN0779507/Suleiman

Deti

Deti si  prežili strach a stres. Vonku je zima, všade sú sutiny. Potrebujú priestor na hru. Mnohé prišli o niekoho blízkeho. Pomoc UNICEFu sa zameriava na niekoľko hlavných problémov.

Poskytovanie psycho-sociálnej pomoci deťom a ich rodinám, vytváranie bezpečných priestorov, kde sa deti môžu počas dňa hrať alebo pokračovať vo vyučovaní, identifikovanie detí, ktoré sa ocitli samé a dohľadávanie ich rodinných príslušníkov a samozrejme poskytovanie základných potrieb vo forme jedla a vody.

© UNICEF/UN0781713/Akar UNICEF vyskladňuje 10000 hygienických balíkov z humanitárneho skladu v Istanbule pre zasiahnuté oblasti

Aj humanitárne organizácie to nemajú ľahké

Vojna v Sýrii a utečenecká kríza spôsobili, že v zasiahnutom regióne už niekoľko rokov pracujú humanitárne organizácie, vrátane UNICEFu. Na jednej strane je dobre, že tam boli a pomoc sa rýchlejšie rozbieha, na druhej strane zemetrasenie zasiahlo aj ich. Viaceré organizácie stratili svojich zamestnancov, alebo ich zamestnanci prišli o rodinných príslušníkov, či bývanie.

Tak isto prekonali obrovský stres, ale pokračujú vo svojej práci a pomoci.

Pre niekoho život iba začína

Asi celý svet obletela správa o zachránenom bábätku, ktoré ako jediné z rodiny prežilo, ešte pripojené k matke pupočnou šnúrou.

No v zasiahnutej oblasti v tom čase bolo mnoho matiek, ktoré čakalo bábätko. Ich pôrod sa komplikuje poškodenými nemocnicami, zlým prístupom, ale aj stresom, ktoré spôsobujú predčasné pôrody, či stratu mlieka.

V zasiahnutej časti Sýrii, kde pôsobia humanitárne tímy UNICEFu sa odhaduje, že narodenie bábätka očakáva približne 148 000 žien, z toho 37 000 z nich by malo porodiť v najbližších 3 mesiacoch.

Aj to patrí medzi pomoc UNICEFu. Už v prvých dňoch po zemetrasení odišlo do Turecka a Sýrie obrovské množstvo pomoci. Sem patrili aj základné pôrodnícke sety pre pôrodnice, či ďalšie zdravotnícke vybavenie. Ako aj výživové doplnky pre tehotné a kojace matky.

Pripojte sa k pomoci. Pomáhať sme iba začali. A toto je len zlomok toho, čo všetko je potrebné zabezpečiť.

Teraz najčítanejšie

Mária Sliacka

Začínala som ako dobrovoľníčka v Keni, neskôr som pracovala na koordinácii projektov v Keni, Južnom Sudáne, na Haiti, v Afganistane a Gruzínsku. Viedla som misiu na turecko – sýrskych hraniciach pre ľudí vo vojnou zasiahnutých oblastiach Sýrie, koordinovala som humanitárnu pomoc na Ukrajine, pracovala s mládežou na Slovensku. Keď som vyrastala, netušila som, že taká práca existuje. Bola som slovenskou reprezentantkou v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní, vyštudovala som cestovný ruch na Ekonomickej fakulte UMB a pracovala ako hotelová manažérka. Každá skúsenosť je dobrá. Lebo nie je nič tak komplexné ako pomoc.