Denník N

ZMOS je v rozklade, celé jeho vedenie by malo odstúpiť

Tento blog chcem venovať tomu, ako súčasné vedenie Združenia miest a obcí Slovenska (ďalej len ZMOS) zlyhalo, aké nelogické požiadavky požadujú od štátu a ako spolitizovali túto v minulosti nezávislú inštitúciu. Na záver v skratke píšem aj o tom, ako zlyhávajú jednotliví novinári, ktorí kvôli svojej nedôslednosti nechávajú manipulovať verejnú mienku v prospech predstaviteľov ZMOSu, ktorí majú osobné politické ambície.

Protest v Bratislave a nelogické požiadavky vedenia ZMOSu

Minulý týždeň sa uskutočnila pracovná porada starostov a starostiek z nášho okresu, kde sme mali navrhnúť,  ako vyjadriť svoju nespokojnosť s nedostatkom peňazí od vlády pre obce a mestá.

Na stretnutí nám boli prezentované návrhy z vedenia ZMOSu, aby sme blokovali obchvat Bratislavy na päť dní a potom ešte hraničné priechody, aby to malo aj medzinárodný dosah a celý okolitý svet vedel, aká veľká krivda sa tu na nás pácha.

Poďme sa správať zodpovedne, ako naši občania

Ja som s takýmto extrémnym riešením nesúhlasil a navrhol som, aby sme sa správali presne tak zodpovedne, ako sa správajú naši občania v bežnom živote a poznáme to všetci.

V praxi je to predsa tak, že normálne rodiny v čase krízy a zdražovania obmedzia zábavu, začnú kupovať lacnejšie potraviny, jednoducho každý hľadá rezervy, kde ušetrí a obmedzuje náklady na nevyhnutnú úroveň.

Predstavte si, aby sme poradili našim občanom, aby nešetrili, ale aby  si radšej zobrali pôžičku a z nej financovali svoj doterajší životný štýl, na ktorý kvôli zdražovaniu nemajú peniaze. Pôžička na život namiesto šetrenia? Asi sa zhodneme na tom, že  by nás považovali za úplných bláznov.

Teda ja som navrhol, aby sme sa v obciach a mestách správali presne po vzore našich občanov a teda šetrili na všetkých úrovniach, kde sa šetriť dá. Napríklad aj vypli svetlá, dočasne redukovali zábavu a pod.  a zároveň  vysvetľovali ľuďom, že sa šetriť musí, kým sa situácia nezmení.

Záver sme na stretnutí neurobili žiadny, naše návrhy mali byť tlmočené vedeniu ZMOSu, ktoré sa nimi malo zaoberať a tak sme všetci čakali, s čím prídu naši predstavitelia.

Návrh požiadaviek ZMOSu považujem za hanbu

Tento týždeň sme dostali e-mail so zoznamom požiadaviek na vládu SR a prezidentku, ktorý vypracovalo vedenie ZMOSu. Tento zoznam požiadaviek je podľa mňa z časti logický, v mnohom nedostatočný a niektoré veci v ňom sú podľa mňa politicky hlúpe a dokonca primitívne.

V čom sú požiadavky ZMOSu logické?

Logiku vidím v tom, aby sa riešili napríklad zálohové platby za energie, zastropovanie cien energií a kompenzácie vysokých faktúr. Mnohé dediny mestá s tým majú objektívne problém.

V čom sú požiadavky ZMOSu nedostatočné?

Za nedostatočný tento zoznam považujem preto, lebo nehovorí nič o tom, ako my v obciach a mestách budeme šetriť po vzore našich občanov. Ešte aj komunisti vedeli v čase krízy vysvetliť ľuďom, prečo musia byť uhoľné prázdniny, ale my to vysvetliť nie že nevieme, ale nechceme.

Kým podstatne bohatšie metropoly v Európskej únii bez váhania vypli verejné osvetlenie kultúrnych pamiatok, znížili vykurovanie verejných budov a v tejto krízovej situácii sa správajú zodpovedne, u nás vidíme pravý opak.

Chlieb a hry sú v plnom prúde a my od mnohých predstaviteľov samospráv nepočúvame o tom, kde a ako ušetriť, ale skôr o tom, ako si občania zaslúžia jedličky, ohňostroje, klziská, bazény, jarmoky s bohatým a drahým kultúrnym programom a mnohé iné radosti tohto sveta.

V čom sú požiadavky ZMOSu politicky hlúpe a primitívne?

Tak napríklad tento text:

Požadujeme vládu s víziou, ktorá bude riešiť každodenné problémy občanov republiky, ktoré sa stali pre súčasnú poverenú vládu SR druhoradé, pretože tá uprednostňuje zahraničnú politiku pred potrebami obyvateľov vlastnej krajiny.

Podľa mňa by mal byť ZMOS nadstraníckou a nepolitickou inštitúciou a takýmto textom len dokazuje, že takouto organizáciou nie je.

Ja vôbec nemám pocit, že všetci ministri sú nekompetentní a bez vízie, aj keď sú tam ministri, ktorí svoju funkciu podľa mňa brutálne nezvládajú a už dávno nemali byť na svojich miestach.

Aj v minulých vládach a aj v tej súčasnej viem nájsť ľudí, ktorí robili a robia svoju robotu dobre, ale aj takých, ktorí by mali navždy odísť do zabudnutia a som rád, že niektorí už do zabudnutia aj odišli.

Zovšeobecňovať by sa preto nemalo a neschopné persóny sedeli zatiaľ v každej doterajšej vláde. Vždy to tak bolo, je a aj bude. Vytvárať ilúziu, že všetci politici sú zlí a žiadať iluzórnych samozvaných odborníkov je v našom politickom systéme dosť naivné a hlúpe.

Vrcholom politicky hlúpych a primitívnych požiadaviek je zmienka o uprednostňovaní zahraničnej politiky.  Všetci vieme, že drvivá väčšina investícií v našich obciach a mestách sa realizuje najmä vďaka eurofondom a peniazom z plánu obnovy.

Hovoríme tu o miliardách EUR investovaných do školstva, zdravotníctva, ciest, vlakov, autobusov, kultúry, domovov dôchodcov, vodovodov, kanalizácií, ale aj do zamestnávania nezamestnaných ľudí cez rôzne projekty úradov práce.  Mám tomu rozumieť tak, že peniaze zo zahraničia síce chceme, ale zahraničná politika nás nezaujíma? To je čo za prístup?

Ak by podobne podľa mňa hlúpu a primitívnu požiadavku,

vláda uprednostňuje zahraničnú politiku pred potrebami obyvateľov vlastnej krajiny,

ktorú vymysleli funkcionári ZMOSu, kričali občania z krajín EÚ na svoje vlády, ktoré posielajú peniaze Slovensku v podobe eurofondov, nedostali by sme už ani cent.

Predsa aj občania z bohatších krajín vedia na svoje vlády kričať, že čo oni majú z toho, že Slovákom posielajú peniaze? Čo oni majú z našich opravených nemocníc, ciest, nových vlakov a škôl?

Ak mali predstavitelia ZMOSu na mysli pomoc našim susedom na Ukrajine, musím povedať, že zneužívať zložitú zahranično-politickú situáciu a vojnu na Ukrajine, ktorá je našim bezprostredným susedom je podľa môjho názoru za hranou a je to nechutné.

Keď som si tento text požiadavky prečítal, povedal som si to klasické, ..velebnosti, jdu blejt.

Nie sme krajinou ropných vrtov ale dlhov

Súčasťou e-mailu s požiadavkami ZMOSu bola aj informácia, že sú pripravené autobusy a máme ísť všetci starostovia do Bratislavy vyjadriť svoju nespokojnosť a bojovať za svoje práva.

Ak by sme boli krajinou ropných vrtov, pochopím snahu ísť protestovať s cieľom donútiť centrálnu vládu, aby nám dala viac peňazí, lebo by mala odkiaľ.  Žiaľ, nie sme v Dubaji a situácia v štáte je prezentovaná inak. Všetci politici bez rozdielu nám tvrdia, že Slovensko je brutálne zadlžené.

Podľa logiky a požiadaviek ZMOSu máme ísť protestovať a neskôr blokovať obchvaty a hranice preto, aby sme donútili centrálnu vládu zobrať ďalšiu pôžičku. Tá má zadlžiť všetkých občanov ešte viac a prerozdeliť nám, teda obciam a mestám požičané peniaze.

Celé to divadlo má byť preto, aby sme tieto peniaze všetci následne prejedli a to bez nutnosti uskutočniť akékoľvek úspory. Lebo predsa naši ľudia si zaslúžia jedličky, zábavy, klziská, bazény a pod.

Takéto obrazne povedané hádzanie sa o zem považujem za nezodpovedné a určite sa na ňom podieľať nebudem.

ZMOS má v súčasnosti žiaľ totálne neschopné vedenie

Vedenie ZMOSu namiesto toho, aby presadzovalo záujmy samospráv robí už niekoľko mesiacov a rokov politiku. Požiadavky sú schizofrenické, nereálne, politicky motivované a aj preto podľa môjho názoru nevedia dosiahnuť žiadne reálne výsledky pri rokovaniach s vládou. Za súčasné problémy samospráv nesú funkcionári ZMOSu zodpovednosť práve kvôli svojej neschopnosti a schizofrénii.

V týchto dňoch som si zaspomínal na časy, keď bol predsedom ZMOSu Michal Sýkora. Záujmy samospráv presadzoval nadstranícky, konštruktívne a každý v republike vedel, čo je ZMOS za organizáciu a kto jej predsedá. Aj preto vedel dosiahnuť výsledky.

Schizofrénia a spoluzodpovednosť predstaviteľov ZMOSu

Podpis kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa minulý rok je ukážkovým príkladom neschopnosti vedenia ZMOSu. Najprv naši predstavitelia podpísali s vládou SR kolektívnu zmluvu o odmenách a navýšení miezd bez toho, aby na to obce a mestá mali peniaze.

Teraz, keď nastal problém nás títo samozvaní experti, čo to celé spôsobili, všetkých nabádajú, aby sme išli štrajkovať a blokovať obchvaty. Prečo? Lebo chýbajú peniaze na to, čo oni dobrovoľne podpísali bez toho, aby vedeli, odkiaľ na to zoberieme peniaze.   Jedným slovom komédia ako vyšitá.

Prehliadka nekompetentných na popolcovú stredu

Bratislavský protest pripravovaný vedením ZMOSu bude podľa mňa preto prehliadkou nekompetentnosti našich predstaviteľov. Protest sa paradoxne koná symbolicky na popolcovú stredu, ktorou sa začína obdobie pôstu.

Aj preto by sa mohli všetci vo vedení ZMOSu inšpirovať, začať postiť a symbolicky rezignovať na svoje funkcie.

Krajina samozvaných odborníkov a chyba novinárov

Kým dnes všetci vedia, že Richard Rybníček zastupuje Úniu miest, žiaľ my v ZMOSe sme dospeli do štádia, keď skoro nikto nevie, kto je našim predsedom, lebo vidíme len hovorcu. Ten všade bol, všetko vie, komentuje sneh, dážď, deň aj noc a často krát politicky  masíruje verejnú mienku nespočetným množstvom vystúpení vo všetkých médiách. Jeho mediálny priestor odhadujem na úctyhodných päť hodín týždenne, čo je na hovorcu unikát v EÚ aj vo svete.

Ja si neviem predstaviť, aby napríklad namiesto predsedu vlády alebo  predsedov jednotlivých politických strán chodili do debát a na tlačové besedy ich hovorcovia a už vôbec si neviem predstaviť, aby nemali v týchto debatách žiadnych oponentov a prezentovali tam svoje názory.

Michal Kaliňák v roku 2022 vstúpil do straníckej politiky tým, že kandidoval za predsedu PSK. Bol čisto straníckym kandidátom a o jeho nadstraníckosti preto nemôže byť ani reč.

Dnes je poslancom zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja, ktorého župan Majerský  odmietol navrhnúť za svojho zástupcu. Aj preto Michal Kaliňák ješitne a trápne blokuje obsadenie pozície vicežupana v PSK inou osobou v zmysle hesla, ,,ak nie Ja, tak ním nebude nikto“. Vďaka tomuto detinskému správaniu nemá dodnes na rozdiel od Spiša a Šariša  náš región Horného Zemplína žiadne zastúpenie vo vedení PSK a pritom sa jedná o najrozľahlejší kraj v republike.

Komické na tom celom je, že to bol práve Michal Kaliňák, ktorý chcel organizovať referendum o volebných obvodoch a verejnosť ohuroval vyjadreniami o tom, ako je dôležité, aby mal každý región svoje zastúpenie. Zjavne to platí iba v prípadoch, keď sa jedná výlučne o jeho osobu a funkciu pre neho.

Osobne som presvedčený, že hovorca ZMOSu Michal Kaliňák robí už dlhú dobu osobnú sólovú politickú jazdu a je len otázkou času, kedy skoční buď v niektorej politickej strane, alebo si založí svoj vlastný politický projekt po vzore starostov a nezávislých v Českej republike.

Kandidovať je legitímne, nech sa páči, ale takáto politicky motivovaná osoba nemôže zastupovať všetky samosprávy v republike, lebo obhajuje svoje osobné politické ambície a záujmy.

To, že dnes dostáva v médiách neobmedzený priestor bez oponentúry je zlyhaním všetkých novinárov, ktorí mu tento priestor poskytujú.

Ako médiá vyrábajú odborníkov na všetko  

Veľmi by ma zaujímalo, ako v médiách prišli na to, že Michala Kaliňáka vo svojich menovkách označujú ako odborníka, resp. experta na samosprávu. Niektoré jeho návrhy a názory, ktoré verejne prezentoval sú doslova nezmyselnými bludmi a s odbornosťou nemajú nič spoločné. Spomeniem len, ako sľuboval, že vucka pod jeho vedením bude stavať byty a takýchto nápadov je viac.

Okrem toho, že je hovorcom, je aj riaditeľom kancelárie (sekretárom)a teda musel vedieť o tom, že sa ide podpísať kolektívna zmluva, ktorá všetkým obciam a mestám spôsobila nemalé problémy.

Tak ako školník nemôže byť odborníkom na školstvo iba preto, že je denne v škole, tak ani hovorca ZMOSu nemôže byť odborníkom na samosprávu iba preto, že prichádza do styku so zástupcami samospráv. Odborník na akúkoľvek oblasť je vo všeobecnosti niekto, kto dokázal úspešne vyriešiť nejaký konkrétny problém.

Napríklad pekár, ktorý upiekol stovky chlebov je odborník na pečenie chleba a teda na konkrétnu  oblasť.

Cielene sa tu podsúva verejnosti, že poslanci NR SR sú všetci hlupáci a preto musí prísť nejaký imaginárny samozvaný odborník zvonku a ten nás všetkých zachráni. Nesúhlasím, pretože v parlamente sedí veľa starostov a primátorov, súčasných aj minulých, ktorí sú z opozície aj koalície a títo ľudia majú reálne a dlhoročné skúsenosti s prácou v samospráve. Určite vedia byť prínosom a rozumejú danej problematike.

Odborníkom a našim záchrancom ale predsa nemôže byť osoba, ktorá o konkrétnom probléme iba hovorí, ale ešte nikdy v živote tento problém, o ktorom hovorí,  reálne nedokázala vyriešiť a ani ho nevyriešila. Zvlášť, keď návrhy takejto osoby sú podľa mnohých ľudí z praxe nerealizovateľnými bludmi.

Takýchto odborníkov na všetko, ktorí síce žiadny problém nikdy nevyriešili, ale poznajú riešenie každého problému je dnes plná republika.

Aj vďaka takýmto odborníkom a expertom sa naše milované a krásne Slovensko dnes nachádza tam, kde je. A kde je, na to nech si urobí názor každý sám.

Mgr. Radovan KAPRAĽ

Starosta Obce Kvakovce

 

Teraz najčítanejšie