Denník N

O. Okamura: Město pro každého (Čitateľský denník 8/2023)

„Když začneme opět chodit pěšky, najednou si uvědomíme, že ve městě potřebujeme více stromů, protože procházka po rozpálené ulici není nic příjemného. Chodec nepotřebuje parkovací stání, ale potřebuje stín. Dříve bylo zvykem vysazovat aleje kolem cest — pěší, lidé na koňských povozech i zvířata tak byli zastíněni. Dnes už mají všechna auta klimatizaci, tutíž aleje jsou považovány jen za překážku a potenciální příčinu dopravních nehod. Mnozí motoristé prosazují kácení alejí, protože je fakticky nepotřebují. Ale i za tak zdánlivě samozřejmým prvkem, jakým je alej, stojí mnoho technického myšlení a konkrétní funkce ve městě.“

Ako to, že niečo tak rozsiahle a komplikované ako mesto dokáže fungovať? Tisíce ľudí na jednom mieste; autá, kyvadlovka, domy, byty, fabriky, divadlá, športoviská, školy, vybavenosť a možno aj nejaká tá zeleň a vodná plocha — celkom rôznorodá kombinácia, že?

Aby to celé dokázalo spolu nejako fungovať, potrebujeme disciplínu zvanú urbanizmus. Pre väčšinu verejnosti ťažko pochopiteľnú oblasť plánovania oplývajúcu rozsiahlymi výkresmi s nečitateľnými šípkami a farebnými plochami. Český architekt a úspešný popularizátor Osamu Okamura preto prišiel s Mestom pre každého — manuálom pre urbanistu začiatočníka.

Jednoducho a stručne tu popisuje základné témy ako doprava, zeleň, mestské zóny či verejný priestor. Píše aj o problémoch a výzvach, pred ktorými stoja naše mestá v súčasnosti — otepľovanie, nedostatočná nová výstavba, suburbanizácia, zhoršujúca sa úroveň životného prostredia. A nechýbajú ani pozitívne príklady z praxe.

Obsah tejto knihy je isto dôležitý, čo sa vám však (asi) oveľa viac vryje do pamäte bude vizuál. Výtvarníci David Böhm a Jiří Franta vytvorili totiž pre knihu nielen príjemné čiernobiele ilustrácie, ale aj obrovský papierovo-hračkársko-odpadkový model mesta so všetkými typickými zákutiami. Jeho krásne fotografie, odvážna typografia a netypická väzba vytvárajú jedinečný celok, ktorý stojí za prečítanie — aj keď netušíte, čo je to vrstevnica, brownfield alebo suburbium.

O. Okamura: Město pro každého
Labyrint, 2021
180 strán
90 %

plusy
• nádherná grafická a typografická úprava
• fotografie rozsiahleho modelu mesta
• popularizačný text zrozumiteľný laikom

mínusy
• ak o téme už niečo málo viete, nedozviete sa nič nové

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

 

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.