Denník N

Budúcnosť ideálneho bývania? – montovaný dom

V našich končinách je najrozšírenejším typom domu ten murovaný. Nie je to náhoda. Pri drevenom dome ľudia často rozmýšľajú nad tým, že drevo napadnú rôzne parazity, že je potrebné celú plochu často natierať ochranným náterom alebo nad tým, ako rýchlo môže  takýto dom zhorieť. Pri tomto type domu musíme konštatovať, že takéto obavy sú zbytočné.

Zlú povesť na našom území majú aj montované domy. Táto povesť sa vytvorila ešte za minulého režimu, kedy sa vyrábali montované domy, tzv. Okály. Pri tomto type domov zohrávala kľúčovú rolu nízka životnosť, ktorou sa tieto montované domy vyznačovali.

Obdobie takýchto montovaných domov je však už dávno za nami a tie súčasné sa životnosťou bezproblémovo vyrovnajú murovaným domom z najkvalitnejšieho materiálu.

Aj montovaný dom má svoje prednosti

O výhodách a kvalitách murovaných domov nemôže byť žiadna reč. Montovaný dom za murovaným však určite nezaostáva. Dokonca s istotou môžeme tvrdiť, že montovaný dom má v niektorých parametroch aj navrch.

Tou najväčšou je rýchlosť výstavby. Hrubá stavba je hotová za pár dní a bývať môžete už v priebehu dvoch až troch mesiacov.

Pri výstavbe montovaného domu sa používa drevená rámová konštrukcia, ktorá umožňuje upravovať niektoré detaily počas výstavby skeletu. Môžete meniť napríklad veľkosť okien, posunutie priečky, posunutie otvorov dverí a okien.

Aj keď je rámová konštrukcia drevená, požiaru sa určite nemusíte báť, nakoľko ostatné materiály montovaného domu sú nehorľavé. Medzi ďalšie výhode určite radíme:

  • Väčší obytný priestor – i keď zastavaná plocha je rovnaká ako pri iných typoch domov,
    v exteriéry máte viac priestoru, nakoľko steny sú tenšie
  • Ekologická šetrnosť – väčšina materiálov je z obnoviteľných zdrojov
  • Ekonomická nenáročnosť – montované domy sú energeticky veľmi úsporné
  • Záruka pevnej ceny – Pri podpísaní zmluvy vám dodávateľ väčšinou garantuje cenu
    zhotoveného domu

Preto, aby platili všetky tieto výhody montovaného domu, musia byť použité vhodné materiály a taktiež musia byť kvalitne prevedené aj stavebné práce. Nedôsledným prevedením stavebných prác môže dôjsť napríklad k unikaniu tepla. Pri aktuálnych cenách energií je vzduchotesnosť jedným z najdôležitejších parametrov kvalitnej stavebnej práce. Pri materiáloch by sme vám odporučili, aby to boli materiály bez formaldehydov, ktoré majú pre vaše zdravie nežiadúce účinky. Najvhodnejšia izolácia na zateplenie montovaného domu je izolácia Knauff Naturoll.

Táto izolácia je vyrábaná hlavne z recyklovaného materiálu. Pri výrobe sa nepoužívajú umelé farbivá ani akryláty a spojivo je bez formaldehydu, ktorý znečisťuje vzduch v interiéry. Preto musíte byť dôsledný pri výbere firmy, ktorá Vám dom montuje.

Dotácie pre výstavby nových rodinných domov

V roku 2023 môžete pre novostavbu získať štátnu dotáciu v rámci projektu „Zelená domácnostiam“.

V tomto prípade môžete získať štátnu dotáciu na inštaláciu malých zariadení
na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Dotácia sa týka kotlov na biomasu, fotovoltických panelov, slnečných kolektorov alebo tepelných čerpadiel. Žiadosť o dotáciu môžete posielať do 31.10.2023.

Zúfať nemusia ani majitelia starších domov. Aktuálne ešte stále prebieha projekt na obnovu domov. Žiadosti môžete podávať do konca februára 2023. Výška dotácie môže dosiahnuť až 19 000€.

Teraz najčítanejšie