Denník N

Družstvá v prvej línii – pomáhajú v Turecku aj v Sýrii. 

V posledných týždňoch zažili Turecko a Sýria nesmierne ťažké obdobie, keď boli postihnuté silným zemetrasením, ktoré spôsobilo hlboké straty na ľudských životoch a značné materiálne škody. V takýchto situáciách je nevyhnutné, aby sa obyvatelia spojili a vzájomne si pomáhali. Jednou z foriem pomoci, ktorá sa v týchto krajinách ukázala byť veľmi účinnou, je práve tá družstevná.

Po zemetrasení to boli družstvá, ktoré sa postavili na čelo humanitárnej pomoci pre postihnuté oblasti. V Turecku bolo aktívnych niekoľko družstiev, ktoré sa spojili a zabezpečili potraviny, oblečenie a lieky pre obyvateľov. Okrem toho sa zaoberajú aj obnovou a opravou budov a infraštruktúry v tejto oblasti. Podobne aj v Sýrii boli družstvá kľúčovým hráčom v zabezpečovaní humanitárnej pomoci pre obyvateľov. Zabezpečili pitnú vodu, potraviny a základné hygienické potreby pre tisíce ľudí, ktorí prišli o svoje domovy v dôsledku zemetrasenia.

V Turecku sa po zemetrasení členom a ich komunitám snaží pomôcť Federácia poľnohospodárskych úverových družstiev Türkiye (Tarimkredi), ktorá má na celom území krajiny viac ako 1600 družstiev a len na miestach zasiahnutých zemetrasením ich je 150. V nich pracuje 80 000 zamestnancov, pričom zemetrasenie poškodilo približne polovicu. Družstevné supermarkety v Turecku už poslali 50 áut s potravinami a hygienickými potrebami. Družstvá taktiež pracujú na programe odpustenia dlhov pre svojich členov a zbierajú peniaze na pomoc obetiam zemetrasenia prostredníctvom siete svojich zamestnancov. Dokonca aj dcérska spoločnosť družstva, banská spoločnosť Gübretaş Maden, vyslala tím baníkov, ktorí sú vyškolení na pátracie a záchranné operácie, aby pomáhali záchranným tímom v oblastiach zasiahnutých katastrofou. Jeden člen sa vyjadril, že družstevná komunita v Türkiye je veľmi dobre prepojená a spoločne sa stará o svoje komunity.

Družstvá z celého sveta sa zapájajú do iniciatívy #Coops4TR, ktorú začalo turecké družstvo Genc Isi Kooperatif (Youth Deal Cooperative), ktoré už má skúsenosti s poskytovaním pomoci v núdzových situáciách. Ich výzva na pomoc #Coops4TR vyzýva členov družstiev po celom svete, aby prispeli a šírili ju ďalej. Družstevná komunita je veľmi postihnutá zemetrasením a potrebuje najmä pomoc pri pátracích, záchranných a humanitárnych operáciách. Neskôr budú potrebovať pomoc pri obnove a budovaní, a preto dúfajú, že medzinárodná solidarita a pomoc pomôžu mobilizovať celosvetové družstevné hnutie na pomoc postihnutým komunitám.

Táto iniciatíva #Coops4TR dostala okamžitú odpoveď od rôznych organizácií akými sú ICA (Medzinárodná družstevná aliancia), Cooperatives Europe (organizácia združujúca družstvá v Európe), Democracy at Work Institute (organizácia podporujúca družstvá v USA), Legacoop (národné združenie družstiev v Taliansku), Platform Cooperatives Consortium (globálna sieť na podporu kooperatívnych platforiem), Cooperatives UK (britské združenie družstiev). Ozvali sa im aj družstvá z Talianska – Pangea Cooperative (družstvo na podporu udržateľného rozvoja) a Articolo 12 Cooperative (družstvo, ktoré sa zameriava na právne služby) a Supercoop (obchodné družstvo) z Nemecka.

Na mieste pomáha aj družstvo Needs Map Coop, platforma na porovnávanie údajov, ktorá spája ľudí v núdzi a tých, ktorí chcú pomôcť a Inogar Coop, sociálne družstvo, ktoré pomáha tým, ktorí potrebujú prístrešie, hľadajú domovy a distribuuje základné potreby pre postihnutých. Obe družstvá vytvorili stránku na získavanie finančných prostriedkov na podporu pomoci a obnovy v postihnutom regióne. Finančné prostriedky pomôžu obom družstvám uspokojiť okamžité potreby postihnutých, okrem iného distribúciou potravinových balíčkov, zimného oblečenia, ohrievačov, prikrývok, hygienických potrieb, čistej vody a liekov.

V Anglicku vyzýva združenie Solidarity Economy Association (podporujúce ekonomiku založenú na spolupráci a solidarite) na dary na podporu postihnutých v severnej Sýrii. Zemetrasenie tu vyhnalo z domovov približne 300 000 ľudí. Táto asociácia vyzýva ľudí, aby prispeli organizácii Heyva Sor (kurdský Červený polmesiac), pretože má dobré predpoklady na poskytnutie tejto podpory.

Družstevní maloobchodníci a spotrebiteľské družstvá v Anglicku, ako napríklad Co-op Group, Midcounties Co-op, Scotmid Co-op a Radstock Co-operative, podporujú výzvu Výboru pre mimoriadne situácie pri katastrofách (DEC) na získavanie finančných prostriedkov. Zákazníci a členovia môžu prispievať online alebo zaslaním SMS na číslo 70787. Medzinárodná pracovná skupina družstiev (ICWG) sa taktiež snaží preskúmať, akú podporu by mohli družstvá poskytnúť pri katastrofách v Turecku a Sýrii, okrem výzvy DEC. Svetová nadácia pre družstevné záložne a Svetová rada družstevných záložní (Woccu) založili fond na pomoc tureckým družstvám, ktoré boli postihnuté zemetrasením.

Tento postoj družstiev ukazuje, že majú veľký vplyv a význam pre ľudí v dobrých, ale aj v zlých časoch. Družstevníctvo je svetové hnutie, ktoré nenechá svojich členov bez pomoci.

Ak sa Vám myšlienky vzájomnej spolupráce, svojpomoci a solidarity páčia, spoznajte viac naše družstvo v tomto videu, ktoré pripravili naši členovia z Poľska. Ak sa Vám naše družstvo zapáči, pridajte sa k nám. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva

Zdroj: Anca Voinea, https://www.thenews.coop/168287/sector/regional-organisations/turkey-and-syria-earthquake-co-ops-mobilise-to-support-those-affected/

Teraz najčítanejšie