Denník N

Ostravská spoločnosť vyvinula prvý český bicykel na vodíkový pohon

Na vodík by v budúcnosti mohlo „fungovať“ celé mesto: od bicyklov, cez autá až po domácnosti.

Spoločnosti H2 Global Group so sídlom v Ostrave sa ako prvej podarilo vytvoriť bicykel s hydrogénovým pohonom v Českej republike. Ich produkt nesie názov H2 Bike 01P, je to elektrický bicykel, ktorý využíva vodíkovú energiu na pohon svojho primárneho hnacieho elektromotora. Má dojazd až 150 kilometrov na jednu vodíkovú fľašu a výkon 250 wattov. Spoločnosť predstavila prototyp bicykla v Moravskosliezskom inovačnom centre (MSIC) v Ostrave. Bicykel je úplne ekologický a v budúcnosti by mohol stáť približne 8 400 eur.

Alternatívny pohon je ekologický a priateľský

V prípade novinky by sme po správnosti mali hovoriť o bicykli s vodíkovými palivovými článkami, no v podstate ide o elektrobajk s iným ako baterkovým energetický nosičom. Vodík sa uskladňuje v palivovom článku a kombinuje sa s kyslíkom na vytvorenie vody a elektrickej energie. Vyrobená elektrina sa potom využije na pohon elektromotora. Je to relatívne nová koncepcia, v porovnaní s tradičnými elektrickými bicyklami však ponúka niekoľko výhod. Okrem iného je to napríklad dlhší dojazd, a to až 150 km na jednu fľašu vodíka, keďže vodík má vyššiu hustotu energie ako batérie a dokáže jej uskladniť viac v menšom objeme. Ďalej je to tankovanie, ktoré trvá len niekoľko minút, podobne ako tankovanie vozidla poháňaného benzínom. Vodíkové bicykle sú tiež šetrné k životnému prostrediu, pretože vypúšťajú len vodu a neprodukujú žiadne škodlivé emisie.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Prvy cesky bicykel na vodik pochadza z Ostravy

Český bicykel s vodíkovými palivovými článkami H2 Bike 01P (Zdroj: ČTK)

Spoločnosť má víziu udržateľnejšieho prostredia

H2 Global Group je jedným z popredných lídrov v oblasti vodíkových technológií. K predmetom jej záujmu patrí zdravotníctvo, wellness, kozmetický priemysel, poľnohospodárstvo a živočíšna výroba. Zaujímavosťou je, že magazín Forbes dokonca zaradil túto spoločnosť v lete 2022 na zoznam TOP 10 startupov zo severnej Moravy. Prezident firmy David Maršálek uviedol, že vodíkový bicykel je súčasťou komplexného programu vodíkového mesta budúcnosti. Cieľom je dostať ho do štádia výroby, ideálne v Ostrave. Je súčasťou širšej vízie vodíkového mesta, v ktorom sa táto technológia využíva v doprave, vykurovaní a skladovaní energie. Bicykel H2 Bike 01P je jedinečný v tom, že vodíkový palivový článok zabezpečuje primárny pohon elektromotora, zatiaľ čo prebytočná energia z vodíkového procesu sa využíva na dobíjanie menšej batérie, ktorá dokáže bicykel poháňať až 70 kilometrov bez použitia vodíka. Batériu možno dobíjať počas jazdy alebo z elektrickej zásuvky.

Bicykel nie je prvý

V Európe už bolo vyvinutých niekoľko vodíkových bicyklov,  pričom niektoré sa sériovo vyrábajú v Holandsku, Francúzsku a Nemecku. Prvý takýto bicykel na svete však predstavila austrálska spoločnosť LAVO už v roku 2021, ktorá spojila sily s holandským dizajnérskym štúdiom Studio MOM. Český bicykel by mohol stáť približne 8 400 eur, čo je menej ako iné bicykle na trhu, ktoré stoja okolo 10 000 eur a viac. Spoločnosť dokonca verí, že cena sa dá ešte znížiť. Fľaše sa budú dať vymeniť ako sifónové bomby, jedna bude stáť 10 až 20 eur.

Chce byť čo najdostupnejší

Výroba vodíkového bicykla závisí od toho, ako rýchlo sa podarí dotiahnuť technické otázky a legislatívu. Bicykel vznikol len za dva mesiace, keďže spoločnosť oslovila dodávateľov rôznych dielov a riešení len koncom roka 2022. Nevymýšľali nič nové, pridali len vlastnú ingredienciu – inovatívny prístup. Výnimočný dojazd a šetrnosť k prostrediu z neho robí praktickú možnosť pre ľudí, ktorí hľadajú ekologickejší a udržateľnejší spôsob cestovania. Skupina H2 Global Group pracuje na tom, aby bol ich produkt dostupnejší, a rieši technické problémy na zabezpečenie hladkého a úspešného výrobného procesu.

 

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).