Denník N

Fotoesej z Nového Zélandu: Boli sme v Mordore

Národný park Tongariro použil Peter Jackson na natáčanie toho najtemnejšieho miesta z trilógie Pán prsteňov. Tongariro je totiž samotný Mordor. V decembri sme sa vydali na prechod cez túto vulkanickú náhornú planinu. Saurona sme našťastie nestretli.

Pozor! Kiwi na ceste do Mordoru
IMG_1162

Tongariro Alpine Crossing je jednodňový 19.4 km dlhý trek v národnom parku Tongariro. Ráno vás autobus vyzdvihne, odvezie na východiskový bod a poobede vyzdvihne. Ak sa vám to zdá málo a máte sily nazvyš, môžete si pridať odbočku na Mount Doom. Na Mount Doom sme nevideli hromy – blesky ako vo filme, ale je pravda, že vrchol sopky je takmer vždy v oblakoch. Takmer.

IMG_1110
Južný kráter (South Crater) v pozadí s Mt. Ngauruhoe
Južný kráter (South Crater) v pozadí s Mt. Ngauruhoe

Mount Doom alebo Hora Osudu je vlastne digitálne adaptovaná hora Mt. Ngauruhoe (2 287 m). Mt. Ngauruhoe je jedna z najaktívnejších sopiek v rámci národného parku Tongariro a je možné na ňu vyliezť. Nie každému fanúšikovi Pána prsteňov sa to však zrejme podarí. Výstup na sopku je kvôli povrchu pomerne náročný, odporúča sa iba s vhodnou trekovou obuvou a vybavením.

IMG_1127
Po Južnom kráteri nasleduje Červený kráter (Red Crater)
IMG_1131 IMG_1126

Tongariro Alpine Crossing je jeden z najobľúbenejších jednodňových trekov na celom Novom Zélande. Do sopečnej oblasti teda spolu s nami mieria stovky turistov. Niektorí vyzerajú na skúsených horalov, iní sa šuchcú v tenkých teniskách, ľuďmi sa to tu len tak hmýri. Urobiť si selfie pred nádhernými tyrkysovými Emerald Lakes bez turistov v pozadí je mission impossible.

IMG_1153 IMG_1139
IMG_1149
Emerald Lakes

Pri zostupe nám pod nohami mi syčali výpary, všade bolo cítiť síru a príjemne to človeku oteplovalo nohy. Čakala nás ďalšia medzizastávka – Blue Lake, čiže Modré jazero. IMG_1133

 

IMG_1117

V Mordore bolo krásne. Akékoľvek rozprávky tvrdiace opak musia byť nepravdivé.

Odchod z Mordoru

Našu ročnú cestu môžete sledovať na https://www.facebook.com/travelistan/.

Teraz najčítanejšie

Marta Rajková

Som cestovateľka, blogerka a freelance prekladateľka. Hovoria mi digitálny nomád, no ja si len žijem svoj sen.