Denník N

Prečo je vaše dieťa stále choré? Aké detské choroby si môže doniesť zo škôlky

choroby deti zo skolky

Pýtate sa, prečo je vaše dieťa stále choré? Ako funguje detská imunita a aké detské choroby na ňu číhajú v škôlke? Zhrnuli sme pre vás informácie o najčastejších detských chorobách, ktoré si môže dieťa doniesť zo škôlky.

Detské choroby zo škôlky

Pár dní v škôlke a vaša ratolesť „vyľahne“ s kašľom či boľavým hrdlom. Chorobu vyliečite, dieťa sa vráti do škôlky a o chvíľu ochorie znova – stále ten istý kolobeh. Ak patríte aj vy k tým zúfalým rodičom, ktorí premýšľajú, či je to normálne a dumáte, ako si s chorobami poradiť, prečítajte si náš článok. Zhrnuli sme pre vás informácie o najčastejších detských chorobách, ktoré si môže dieťa doniesť zo škôlky.

 

Ako funguje detská imunita?

Ešte pred tým, ako sa pustíme do samotných chorôb, musíme si vysvetliť, že detský imunitný systém nefunguje tak, ako imunita dospelých. Presnejšie povedané, vaša imunita je už v plnej sile a pripravená chrániť organizmus. Malé deti však nemajú imunitu úplne vyvinutú. Narodia sa len s vrodenou časťou imunitného systému a zvyšok získavajú postupne po strete s infekciou a jej prekonaní – preto sa imunita delí na vrodenú a získanú. Prekonávaním týchto ochorení sa teda postupne buduje imunitný systém dieťaťa. Pokiaľ sú ochorenia veľmi časté, prípadne závažnejšie, obráťte sa ihneď na lekára.

 

Je normálne, že sú deti v škôlke stále choré?

Pri nástupe detí do škôlky sa zmenia nielen ich návyky a denný režim, ale aj záťaž na ich imunitu. Predstavte si to tak, že obranyschopnosť vášho dieťatka pracovala len s tými látkami (dobrými a zlými baktériami), ktoré sa nachádzajú v prostredí, kde sa najčastejšie pohybuje – teda doma. Po príchode do škôlky sa ocitne v úplne novom prostredí a navyše obklopené množstvom iných detí a iných baktérií. Častá choroba je v podstate adaptačný proces detského organizmu a imunity na nové „hrozby“.

 

Aké ochorenia sú u škôlkarov najčastejšie?

Boľavé hrdlo, kašeľ, zvýšená teplota a opuchnuté sliznice – toto sú symptómy jedného z najbežnejších detských ochorení, ktoré súhrnne nazývame infekcia horných dýchacích ciest. Toto ochorenie sa prenáša kvapôčkovou infekciou, čo znamená, že sa z dieťaťa na dieťa šíri rýchlo a ľahko pri kašľaní, kýchaní, rozprávaní a zdieľaní spoločných predmetov. Komplikáciou zápalu horných dýchacích ciest môže byť potom zápal stredného ucha. Aby ste sa mu vyhli, je veľmi dôležité naučiť vašu ratolesť poriadne si fúkať nos. Zabránite tak totiž zatekaniu hlienov a zhoršeniu infekcie.

 

Zápalu priedušiek patrí medzi detskými chorobami druhé miesto

Zápal priedušiek spadá pod ochorenia dolných dýchacích ciest, pričom najčastejšie má vírusový pôvod. U malých detí sa pri tomto ochorení objavuje okrem zvyčajných príznakov ako teplota, kašeľ, malátnosť či nádcha aj špecifický piskot pri výdychu spojený s namáhavým dýchaním. Toto ochorenie je potrebné riešiť s lekárom. Neliečený zápal priedušiek môže totiž prepuknúť v zápal pľúc.

 

Škôlkara môže raz za čas potrápiť aj akútna hnačka

Hnačky nie sú u malých detí ničím výnimočným. V ľahších prípadoch ide o črevné virózy vírusového charakteru, no raz za čas sa objaví aj závažnejšia salmonela. Viróza nie je príjemné ochorenie, avšak jeho prekonaním si detský organizmus postupne buduje voči týmto vírusom imunitu, vďaka čomu bude na ich prítomnosť neskôr reagovať miernejšie. Pri hnačke je veľmi dôležité dohliadnuť na to, aby malo dieťa dostatok tekutín. V prípade potreby vám môžu pomôcť aj rehydratačné roztoky, ktoré dostanete kúpiť v lekárni. Zabránite tak dehydratácii.

 

Počuli ste o siedmych detských chorobách?

Ide o ochorenia, ktoré sa kedysi nazývali číslami, nakoľko nebolo jasné, čo ich spôsobuje. Objavujú sa primárne u detí predškolského a mladého školského veku a majú spoločné 2 znaky – vyrážku a vysokú infekčnosť. Patria sem osýpky, šarlach, rubeola, nepravý šarlach, infekčný erytém, trojdňová horúčka a choroba noha-ruka-ústa.

Zaujímavá je predovšetkým siedma choroba, a teda spomínaná noha-ruka-ústa. Je veľmi častá u batoliat, no nevyhýba sa ani predškolákom. Ide o nepríjemné ochorenie, ktoré je špecifické bolestivým výsypom v okolí úst, dlaní a chodidiel (z čoho získalo aj svoj názov), ku ktorému sú pridružené aj symptómy ako horúčka, nechutenstvo, bolesť v krku a apatia.

 

Ako podporiť imunitu dieťaťa?

Ak chcete vašej ratolesti pomôcť s budovaním imunity, mali by ste sa v prvom rade sústrediť na jeho životosprávu:

  • pravidelný a dostatočný spánkový režim,
  • zdravú a vyváženú stravu plnú vitamínov a minerálov,
  • pohyb na čerstvom vzduchu,
  • dodržiavanie pitného režimu,
  • vyhýbanie sa stresovým situáciám.

Pokiaľ sa vám nedarí dodať ratolesti dostatok vitamínov pomocou stravy – čo môže byť v niektorých prípadoch naozaj náročné – siahnite po doplnkoch stravy pre deti. Tie obsahujú kombináciu potrebných vitamínov, ale aj minerálov a stopových prvkov, ktoré pomôžu s posilnením imunity a celkovým zdravím dieťaťa. Širokú ponuku nájdete aj v našej lekárni etabletka.sk.


Zdroj ilustračnej foto: freepik.com

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.