Denník N

Jak zdanit dividendy z akcií a z ETF? Jak krok za krokem vyplnit daňové přiznání?

Velmi detailní popis od nezávislého finančního odborníka a podpředsedy výkonného výboru Asociácie obchodníkov s cennými papiermi, Mirona Zelinu.

❧ Obsah
01:50 – Keď sme sa pripravovali, povedal si, že nie všetko, čo vyzerá ako dividenda, je dividenda. Čo teda nie je dividenda?
04:01 – Aká je definícia podľa zákona o dani z príjmov? Čo patrí do bielej a čo do šedej zóny?
09:26 – Nie je pre investorov výhodnejšie investovať do akumulačných ETF, ktoré dividendy nevyplácajú, ale po zdanení v krajine pôvodu ju reinvestujú?
11:24 – V akom systéme si malý slovenský investor môže kúpiť cenný papier, aby bol po držbe 1 roku jeho predaj oslobodený od dane z príjmu?
14:50 – Ako daniť dividendy z akcií a z ETF?
19:11 – Ako zdaňujú rôzne krajiny? Kde nájdeme zoznam zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia? Dá sa žiadať odvedená daň zo zahraničia?
25:42 – Aké sú sankcie, keď človek neuvedie dividendy zdanené v zahraničí v daňovom priznaní? Existuje v reálu minimálna suma? Odporúča sa dividendy utajiť?
31:05 – V ktorom daňovom zákone je uvedené, že sa majú uviesť v daňovom priznaní dividendy, ktoré boli vyplatené?
32:24 – Ako KONKRÉTNE UVIESŤ ✏️ DIVIDENDY V DAŇOVOM PRIZNANÍ? ⚠️ Detailný, podrobný postup.
58:08 – Kde ešte ľudia robia chyby?

 

Teraz najčítanejšie

Jiří Ščobák

Pocházím z Prahy, déle, než polovinu života jsem v Bratislavě. Calleruji square dance, rád cestuji, fotografuji. Baví mě zoologie, archeologie, antropologie, historie, evoluce a etologie. Doma mám 30 akvárií nebo miniakvárií. Sbírám filmy, přibližně polovinu z toho, co vidím, tvoří japonská, jihokorejská nebo čínská kinematografie. Komentuji na ČSFD (jirka_šč). Sbírám akvarijní rostliny, moje akvária jsou low-tech. Mám ženu a tři dcery. Moje firma organizuje soutěž finančních produktů Zlatá minca. Od roku 2006 bloguji na Sme, teď jsem také na blogu N.