Denník N

V roku 2016 máme príležitosť?

Dovoľte mi sa Vám na úvod predstaviť. Moje meno je Braňo, mám 18 rokov a vo februári tohto roku sme spolu s mojimi priateľmi a kolegami z celého Slovenska založili iniciatívu ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov. Dovoľte mi sa Vám podeliť o moje postrehy z posledného roku vlády.

Dali sme si jasné ciele – jasné výzvy : zavedenie jazykových certifikátov, zmena výučných listov Hotelová akadémia, študentský ombudsman, otvorenie zákona č. 596 o Školskej správe a samospráve v školstve a zníženie poplatkov za učebnice.  Pre tieto ciele sme našli podporu u odborníkov na školstvo, zamestnancov v školstve, politikov a najmä u študentov.  S týmto „programom“ sme predstúpili i pred ministerstvo školstva (nielen raz).

Chuť a energia zamestnancov ministerstva je, no v našej krajine je chyba úplne inde.  Doteraz neboli zvyknutí, že by sa stredoškoláci na národnej úrovni hĺbkovo zaujímali o systémové zmeny v školstve, o rozhodnutia, ktoré sú O NÁS – BEZ NÁS a mali by byť O NÁS – S NAMI.

Premárnená šanca…

Táto vláda mala obrovskú šancu , ktorú v školstve premárnila. Ak nepremárnila, tak riešila zbytočnosti alebo svojimi „dobrými návrhmi spríjemnila“ štúdium a sociálne zabezpečenie študentov. Čím sa teda táto vláda v oblasti školstva nechváli?

Zrušenie možnosti aplikovať jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka

– jazykový certifikát je medzinárodne uznávaný, pričom slovenská maturita nie je

Oslabenie právomocí rád škôl  a spolitizovanie voľby riaditeľov škôl

– dnes politici môžu zasahovať do voľby riaditeľov. Môžu demokraticky zvoleného riaditeľa odmietnuť a po politickom procese (schvaľovaní v zastupiteľstve) si dosadiť svojho „nezávislého“ človeka

Odmietnutie zníženia odvodov z brigádnickej dohody pre študentov počas prázdnin

– kedy ak nie cez prázdniny by si mali študenti privyrobiť na to „bezplatné vzdelanie“ garantované Ústavou Slovenskej republiky?

Náklady na vzdelanie vo väčšej výške

– učebnice, školské pomôcky, odborné výcviky, výučné listy, záverečné skúšky . Vláda výdavky neznížila,  ba naopak, výdavky na vzdelávanie sú čoraz viac vyššie

Výučné listy len po úspešnom absolvovaní maturitnej skúšky

– aká je istota uplatnenia sa na trhu práce pre študentov, ktorí študujú napr. v 5 ročnom odbore Hotelová akadémia? Žiadna. Tri roky robia výučný list, ktorý v treťom ročníku spravia, no nedostanú ho. Dostanú ho len ak zmaturujú, ak nie, nedostanú ani dva roky spravený výučný list, ktorý stál nemalé finančné prostriedky

Nepremyslené duálne vzdelávanie

– načo je nám duálne vzdelávanie, ak nie je prepojená škola a prax? Ak na pracovisku duálneho vzdelávania sa žiaci neučia to, na čo ich pripravuje škola, a sú často odstavení vetou „ Toto ty nerob“?  Namiesto prípravy na prax dostávajú žiaci živý príklad toho, ako sa to nemá a následne sa stráca chuť a motivácia vôbec sa zaujímať o uplatnenie po škole v obore, ktorý študujem

Sloboda študentov?

– slovenské školstvo nás ignoruje. Nepýta sa nás na naše návrhy, na to, ako by sme si to vedeli predstaviť i my. Namiesto toho je každý študent s názorom považovaný za drzého a arogantného

 

Politikom chýba vôľa meniť veci v slovenskom školstve. Im jednoducho nevyhovuje to, že by študenti mali väčšie práva, že by žiacke rady mohli byť silnejšou rozhodovacou súčasťou školskej samosprávy. Im vyhovuje to, že sme apatickí voči dianiu okolo nás, že nám berú a je nám to jedno.

 

Moje pocity po tom všetkom, keď sa človek snaží niečo zmeniť a jeho celá iniciatíva v poslednom období bola na okraji záujmu vlády?

Namiesto reálnej pomoci žiakom, učiteľom a slovenskému školstvu sme dostali vlaky zadarmo, dostaneme lyžiarske kurzy a ešte uvidíme možno čo všetko. Tieto kroky považujem dnes za úplne zbytočné, pretože školstvo trápia oveľa väčšie problémy.

My veci zmeniť nemôžeme. Môžeme na ne poukazovať, diskutovať o nich alebo protestovať. Zmeniť sa môžu len v politike. Preto Aliancia stredoškolákov koncom novembra spustila petíciu, ktorou chceme zaviazať budúcu vládu, aby neignorovala problémy a záujmy stredoškolákov. Aby to už nebolo len o predvolebných populistických frázach ale o reálnej podpore požiadaviek.

Možno som až príliš veľký idealista, no verím, že mladí ľudia sú silou tejto spoločnosti a že konečne prichádza čas, kedy hlas našej generácie bude počuť.

V roku 2016 máme hneď dve príležitosti.

Dať hlas novej generácii politikov a tým, ktorí chcú reálne niečo zmeniť a odovzdať vláde silný záväzok vo forme petície, pod ktorou sú už dnes tisícky podpisov žiakov stredných škôl.

Mahátma Gándhí povedal: „ Zmenou, ktorú hľadáme vo svete, sa musíme stať my sami“ .  Tak teda hovorím , STAŇME SA ŇOU ;)

Teraz najčítanejšie