Denník N

Nové odhalenia vrhajú tieň pochybnosti na iniciatívu Zapi kozu (satira)

Obraz Dobrí susedia od Evy Bacigalovej zo Štôly zachytáva zrod iniciatívy Zapi kozu a bol inšpirovaný fotografiou Jaromíra Ondrejičku. © DALL·E
Obraz Dobrí susedia od Evy Bacigalovej zo Štôly zachytáva zrod iniciatívy Zapi kozu a bol inšpirovaný fotografiou Jaromíra Ondrejičku. © DALL·E

Nedávno sme Vám priniesli reportáž z obce Štôla, kde vznikla iniciatíva Zapi kozu, ktorá mala skoncovať s negatívnym videním slovenskej dediny. Zatiaľ sa do nej zapojilo viac ako 160 obcí a pozitívne sa o nej vyjadrili aj premiér a prezidentka. Dokonca aj bývalý minister zdravotníctva Ivan Šálaj (Znova) uznal jej prínos, a to aj napriek tomu, že svojimi názormi sa skoro vždy vyhraňuje proti establišmentu. A iniciatíva našla širokú podporu aj medzi verejnosťou. Nové informácie však naznačujú, že očakávania sú možno predčasné.

Na internete sa včera objavilo video, v ktorom anonymný zdroj, známy iba pod prezývkou Magalhães, tvrdí, že oboch „dobrých susedov“ osobne pozná a že ich príbeh je iný, ako sa prezentuje verejnosti. Magalhães údajne Lesniaka aj Berlanského spoznal ešte v roku 1971, keď obaja bývali v Bratislave. Navyše podľa Magalhãesa sa už vtedy poznali aj Lesniak s Berlanským, a dokonca bývali v jednom paneláku, v bytoch priamo nad sebou.

Berlanský pôsobil v Bratislave ako architekt a s Lesniakom sa poznali od strednej školy. Keď sa Berlanský v roku 1972 rozviedol, presťahoval sa do Štôly, no kontakt s Lesniakom neprerušil. Lesniak býval naďalej v Bratislave, pracoval ako vodič zásobovacích vozidiel pre Slovnaft a po Nežnej revolúcii krátko pôsobil ako diskotekár známy pod prezývkou „Johnny Píp“. Keď sa začiatkom roka 1991 dostal do problémov s výpalníckou skupinou Jakuba Petráša známeho pod mafiánskou prezývkou „Opičiak Džim“, rozhodol sa svoju diskotekársku kariéru ukončiť a taktiež sa presťahoval do Štôly, kde kúpil dom hneď vedľa Berlanského.

Magalhães v závere videa tvrdí, že priebeh udalostí zo Štôly nespochybňuje. „Verím, že tam bola koza, aj slivovica, aj tá fotka. Nič to však nevypovedá o slovenskej dedine, pretože tí dvaja sa poznali oveľa skôr ako sa z nich stali štôlanskí starousadlíci, za ktorých ich teraz pasujú médiá a uletené občianske iniciatívy.“

Magalhães odkázal ešte na ďalšie dve osoby, ktoré jeho svedectvo potvrdia – na istého Ivana Mráza a jeho manželku Vieru Krížovú, no nevedel povedať, kde sa momentálne nachádzajú. Podľa investigatívneho portálu Vlastnou hlavou naposledy žili v argentínskom meste Trelew.

 

© Spravodajský portál TRK. Tento článok je satira a opísané udalosti sa nikdy nestali. Akákoľvek podobnosť so skutočnosťou je čisto náhodná.

Teraz najčítanejšie

Dušan Kolcún

Skaut, manžel, otec, syn, brat, stredoškolský učiteľ, pseudointelektuál, kaviarenský povaľač, dobrý kamarát viacerým, blízky priateľ nemnohým, milovník kofoly a slaných tyčiniek, amatérsky gitarista, resp. vlastník gitary, na ktorú v poslednej dobe padá prach, z donútenia kuchár, otec na rodičovskej dovolenke a muž v domácnosti, slniečkár, človek z regiónov a pravdepodobne najväčší nadšenec do vojny vo Vietname v našej dedine, ktorý v rámci boja s nudou a depresiou začal písať takéto hlúposti.