Denník N

Zamyslenie prečo Josep Borrell odporúča, aby sme boli viac Hobbesiani ako Kantiani

painting by the Chinese artists Dai Dudu, Li Tiezi, and Zhang An (2006, oil on canvas)
painting by the Chinese artists Dai Dudu, Li Tiezi, and Zhang An (2006, oil on canvas)

„Svet každého zničí a potom sa mnohí na zničených miestach posilnia. Ale tých, čo nezlomí, zabije. Zabíja nestranne, veľmi dobrých a veľmi jemných a veľmi statočných. Ak nie ste ani jeden z nich, môžete si byť istí, že zabije aj vás, ale nebude sa nijako zvlášť ponáhľať.“ Ernest Hemingway

Málokedy sa stáva, že sa nám počas krátkeho života podarí zažiť druhý otras v medzinárodných vzťahoch po roku 1989. A musíme veriť, že ešte nie je koniec. Proces, ktorý sa začal, sa určite nezastaví.

Nadvláda Západu, Spojených štátov aj bývalých koloniálnych mocností Európy , Spojeného kráľovstva, Francúzska a Španielska, a Japonska, sa definitívne končí. Každý štát v roku 2023 začína myslieť sám za seba.
Ešte nie sme síce v multipolárnom svete, ktorý sa snažia vytvoriť Rusko a Čína, ale sme aspoň svedkami jeho budovania.
Vojna na Ukrajine sa začala predohrou v Bezpečnostnej rade, pri schvaľovaní rezolúcie č. 2022. Po vyše roku sú Spojené štáty, Európska únia, Austrália a Japonsko presvedčené že:
  • Rusko vtrhlo na Ukrajinu, aby silou zmenilo jej hranice,
  • dôvodom vojny Ruska voči Ukrajine je DNA Ruska, ktoré od rozpadu Sovietskeho zväzu bolo až také agresívne, že sa mu za posledných 30 rokov podarilo obklopiť stovkami základní NATO, čo umožnilo 14 krajinám dosiahnuť plné členstvo v NATO, v blízkosti ukrajinských hraníc. Ruskou agresiou (Gruzínsko, Čečensko, Ukrajina ) sa podarilo stiahnuť ruské jednotky a posunúť ich minimálne 1000km na východ od Berlína. Rusko je jediná krajina odhodlaná ohroziť svetový mier,
  • NATO je spoločenstvo, ktoré vždy presadzuje mier a prosperitu a aj preto sa mu podarilo počas 30 rokov bez mainstreamových klamstiev, umiernene zasiahnuť, napadnúť, zbombardovať  a zmeniť režim vo viacerých krajinách (1. a 2. vojna v Perzskom zálive, Afganistan, Juhoslávia/Srbsko, Líbya, Sýria, Haiti, Somálsko, Jemen, Kosovo …)  Bohužiaľ počas týchto mierových akcií bolo nechtiac zabitých odhadom 900 000 nevinných civilistov podľa najnovších údajov OSN, Amnesty International.
Ponechajme bokom otázku, kto má pravdu a kto sa mýli.  Všetko predsa závisí od Vás, čo si Vy uvedomujete:
  • Keď viete, že 143 štátov v OSN nasledovalo naratív Západu a odsúdilo ruskú agresiu.
    Pohľad na 2 otázky v OSN.
  • Keď viete, že OSN hlasovala počtom hlasov 98:17 pre podanie žaloby na Izrael k Mezinárodnému trestnému súdu, „okupácia Palestíny bude musieť skončit“.
  • Keď viete, že jedenásť afrických štátov, ktoré boli predtým v orbite Francúzska, vyzvalo Rusko, aby zabezpečilo ich bezpečnosť voči džihádistom, ktorých tajne podporujú Francúzsko a USA.
  • Keď sledujete, že na Blízkom východe hrá jeden člen NATO, rafinovanú hru medzi svojím spojencom USA a ruským obchodným partnerom, keďže Turecko nikdy nevstúpi do Európskej únie, obnovuje svoje impérium nad Arabmi. Otážkou je čas, kedy oficiálne ohlási odchod zo Západu na Východ.
  • Keď Čína obracia karty v perzskom zálive a s Iránom je odveký spojenec.
  • Keď India a Irán usilovne spolupracujú s Ruskom na vybudovaní dopravného koridoru, ktorý im umožní obchodovať napriek sankciám Západu.
  • Keď Čína buduje cesty v Eurázii od východu na západ, Rusko pozdĺž zemepisných dĺžok.
  • Keď si uvedomíte, že pre Čínu je táto vojna obchodnom katastrofou keďže jej predstava o usporiadaní medzinárodných vzťahov sa môže naplniť len a len vtedy, ak zvíťazí Rusko. Zasiahne, ak budú jej záujmy s Ruskom ohrozené?
  • Keď ste čítali, ako sa zmenila orientácia Ruska v západných inštitúciách, pričom Rusko už nie je v Rade Európy a postupne samo opustilo všetky dohody uzavreté s Európou, a to vo všetkých druhoch oblastí, od športu až po kultúru.
  • Keď špekulujete, či valné zhromaždenie OSN pod vedením USA prijme reformu a vylúči Rusko už v októbri 2023 a či bude Čína hrať úlohu garanta v operácii proti svojmu spojencovi, ak dopredu vie, že jeho smrť bude predohrou k jej vlastnej?
  • Keď spochybňujete Bezpečnostnú radu OSN ktorá nie je miestom demokracie, ale konsenzu, pričom žiadne rozhodnutie nemôžu prijať bez súhlasu každého z jej piatich stálych členov. A keď sa tvárite prekvapení, že nemôžu odsúdiť Rusko, ale ste prekvapení, že Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a Francúzsko nikdy neboli odsúdené za svoje nezákonné vojny v Kosove, Afganistane, Iraku a Líbyi?
  • nová studená vojna, ktorú Západ vedie proti Číne a Rusku, nie je konfliktom „demokracií vs. autoritárov“ keďže  „na našej strane je veľa autoritárskych režimov“,
  • medzinárodný politický poriadok je v období „neporiadnej multipolarity“
  • Európska prosperita bola založená na Číne a Rusku keďže „lacná energia prichádzajúcej z Ruska“ a „prístup na veľký čínsky trh s nízko platenými čínskymi robotníkmi.“,
    Globálny obchod
  • svet je v chaose z dôvodu zástupnej vojny NATO s Ruskom na Ukrajine, „hlboká konkurencia medzi USA a Čínou“, potravinová a energetická kríza a hroziaca hospodárska recesia
  • „všetko je zbraň: energia, investície, informácie, migračné toky, dáta kybernetický, námorný a kozmický priestor.“,
  • hoci Európa už nie je závislá od ruskej energie, stáva sa závislou od vývozu skvapalneného zemného plynu z USA.
  • európsky ekonomický model je lepší a informačná vojna je nevyhnutná v medzinárodnej „bitke naratívov“,
  • svet nasleduje Fed pretože neexistuje iná cesta a je to to isté čo sa dialo v Európe pred zavedením eura, keď sa všetci museli riadiť menovou politikou diktovanou Nemeckom,
  • prevažná väčšina svetovej populácie, ktorá sa nachádza na globálnom juhu, je v zástupnej vojne na Ukrajine neutrálnych,
  • zatiaľ čo Západ uvalil na Moskvu tvrdé ekonomické sankcie, 87 percent svetovej populácie to odmietlo nasledovať. Ekonomické sankcie zjednotili západných protivníkov v spoločnom odpore.
    Krajiny, ktoré sa nepripojili k západným sankciám
  • krajiny globálneho Juhu odsudzujú ruskú inváziu, ale obviňujú západnú agresiu a zachovávajú si neutralitu
  • NATO je frustrované, že 87 % planéty sa nepripojilo k jeho vojnovému úsiliu.
    Ako inak uvažuje 6 mld. populácie ….
Josep Borrell na záver svojho prejavu odporúča, aby sme boli viacej Hobbesiani ako Kantiani. Dôvodom je fakt, že Thomas Hobbes vo svojej knihe Leviathan hovoril o politike a o tom, ako by mala fungovať. V jeho mysli, rovnako aj v mysli Borrella, je ľudský život veľmi izolovaný a veľmi drsný, čo znamená, že musíme vybudovať politický systém, ktorý pochopí túto brutálnu skutočnosť a nebude predstierať, že život je slniečkársky a sladký.
“Whatsoever therefore is consequent to a time of war, where every man is enemy to every man, the same consequent to the time wherein men live without other security than what their own strength and their own invention shall furnish them withal. In such condition there is no place for industry… no knowledge of the face of the earth; no account of time; no arts; no letters; no society; and which is worst of all, continual fear, and danger of violent death; and the life of man, solitary, poor, nasty, brutish, and short.”
― Thomas Hobbes
Vnímate z tohto Borrellového odporúčania, že jediným možným východiskom je, aby sme ako Západ akceptovali, že svet je taký, aký je a nemá význam skresľovať realitu v nádeji, že si udržíme svoju stáročnú hegemóniu?
Myslíte si že táto geopolitická hra sa čoskoro skončí, pretože my Európania sme unavení a pretože zvyšok sveta sa po vyše 30 ročnej hegemónie USA podstatne zmenil?

Teraz najčítanejšie