Denník N

Čo je to striedavý elektromotor?

ozubene kolesa priemysel

Elektromotor na striedavý prúd alebo motor na striedavý prúd je elektrický motor, ktorý sa skladá zo statora s cievkou, do ktorej sa privádza striedavý prúd na premenu elektrického prúdu na mechanickú energiu.

Stator je nehybná časť elektromotora, zatiaľ čo rotor je rotujúca časť. Striedavé elektromotory môžu byť jednofázové alebo trojfázové, pričom trojfázové motory sa používajú najmä na hromadnú premenu energie. Jednofázové elektromotory na striedavý prúd sa používajú na malé premeny energie.

Existujú dva typy striedavých motorov, a to synchrónne a indukčné. V synchrónnom elektromotore sa hriadeľ otáča rovnakým tempom ako frekvencia privádzaného prúdu s viacfázovými striedavými elektromagnetmi na statore, ktoré vytvárajú točivé magnetické pole. Indukčný elektromotor alebo asynchrónny elektromotor je motor s jedným budením, pri ktorom sa prúd privádza do jednej časti elektromotora, do statora. Prúd zo statora pretína skratovanú cievku v rotore, ktorá pociťuje krútiaci moment, vďaka ktorému sa rotor otáča.

 

striedavy elektromotor
Striedavý elektromotor

S témou tiež súvisí: frekvenčný menič 400V, elektromotory AL, frekvenčný menič 230V, frekvenčný menič 400V, elektromotory ie2, ie3, ie4


Striedavé elektromotory sú zdrojom energie pre širokú škálu aplikácií vďaka svojej flexibilite, účinnosti a bezhlučnej prevádzke. Používajú sa v čerpadlách, ohrievačoch vody, záhradnej technike, peciach, terénnych zariadeniach a bežne sa nachádzajú v mnohých spotrebičoch, zariadeniach a nástrojoch. Sú zaujímavým a pútavým zariadením, pretože sa dajú ľahko zaradiť do širokej škály aplikácií.

Konštrukcia elektromotorov na striedavý prúd je pomerne jednoduchá, majú magneticky poháňaný medený vinutý stator, nad ktorým sa vytvára rotujúce magnetické pole. Striedavé indukčné elektromotory spĺňajú požiadavky IE3 a IE4, čo sú medzinárodné normy pre účinnosť motorov.

Ako fungujú striedavé elektromotory

Hlavnými komponentmi striedavého elektromotora sú stator, nehybný vonkajší bubon, a rotor, rotujúca vnútorná časť pripojená k hriadeľu elektromotora. Stator a rotor vytvárajú rotujúce magnetické polia. Vinutie statora, ktoré vytvára točivé pole, je vytvorené striedavým prúdom.

kryt striedaveho elektromotora
Kryt striedavého elektromotora

V elektromotore na striedavý prúd slúži vinutie ako vinutie kotvy a poľa. Keď je stator pripojený k striedavému napájaciemu toku, vytvorí sa vzduchová medzera, ktorá otáča tok pevnou synchrónnou rýchlosťou, čo vytvára napätie vo vinutí statora a rotora.


Zistite viac o: elektromotory ie2, ie3, ie4, frekvenčný menič, frekvenčné meniče na čerpadlo

Zdroj: iqsdirectory.com, elements.envato.com

Teraz najčítanejšie