Denník N

Neoplácajte to dezolátom rovnakou mincou. Diskusia v Michalovciach bola faux pas nie len kvôli nim

Ak si myslíte, že grobiansky spôsob komunikácie je správny, lebo inak to nepochopia, tak sa mýlite. Dávame im tým výhodu. Robia zo Slovenska krajinu na svoj obraz.

Prečo sa prikláňame k vulgárnosti? Skončí to tým, že sa budeme ako praví vidláci biť? Dnes sa v Michalovciach konala diskusia s ministrami Naďom a Káčerom. Musím svojich krajanov sprdnúť, správali sa naozaj otrasne- tí, čo tak hlasno kričali a hanbím sa za nich, ale určite nechcem, aby sme sa znižovali na ich úroveň, čo minister Káčer občas urobil. Jeho správanie malo od diplomata trocha ďalej, než bežne býva zvykom.

Nepáči sa mi, keď sa politik alebo diplomat takto bavia s ľuďmi, hlavne sa mi však nepáči, že sa znižujeme na úroveň tých vulgárnych krikľúňov, lebo vraj by nás inak nepochopili. Tak to je fakt super argument, vytvoríme im podmienky pre nekomplikovanú existenciu, znížime sa do ich primitívneho sveta, aby sa z celej krajiny stalo to, v čom si oni lebedia. Čo bude ďalej? Krčmové bitky na námestiach? Ozaj toto chceme?

Prednedávnom som kritizovala Naďa a ostatných politikov za to, ako sa bavia s ľuďmi. Článok sa nazýval “Fakt nám nevadí, že nás uráža ten, ktorý nám má slúžiť?” Mal dosť výraznú čitateľnosť. Teraz sa deje to isté. Minister Káčer síce nenazval ľudí dehumanizujúco dobytkom. Prirovnal k nemu len ich správanie, čo je dosť podstatný rozdiel. No aj tak si myslím, že je to nevhodné, a nebol to jediný takýto emocionálny prešľap. V diskusii sa čitatelia Denníka N vyjadrujú, ako super ich odpísal, ako s prehľadom to dal a že na nich sa takto musí. No nemusí.

Nemusíme zhrubnúť, správať sa ako vidláci. Nemusíme sa znižovať na úroveň tých, ktorých správanie odsudzujeme. Ak sa s nimi budeme baviť tak ako oni s nami, budeme robiť to isté čo oni a aký morálny kredit nám potom ostane? Hlavne im však umožníme zo Slovenska spraviť dieru, miesto, kde žijú burani a navzájom sa označujú zvieracími podstatnými menami a inými nadávkami.

Sranda je, že mnohí tí, ktorí tak horlivo bránia politikov vyjadrujúcich sa vulgárne a urážlivo, pochodovali na protestoch Za slušné Slovensko. Nie je nič iné na tom, keď niekto nadáva vám, alebo vy jemu, ste na rovnakej úrovni, keď to robíte a je to rovnako sprosté.

Ak minister chcel byť žoviálny a ukázať svoje zapálenie pre vec, dalo sa to urobiť inak. Ja by som rada na takýchto postoch ľudí, ktorí konajú a vyjadrujú sa s rozvahou. Pri jeho práci ide o krajinu, o naše záujmy, nerada by som, aby sa pri takýchto veciach nechal uniesť emóciami. V neposlednom rade určuje smer a kvalitu debaty na Slovensku a týmito poslednými vyjadreniami motivoval aj proukrajinsky zmýšľajúcich občanov k podobným spôsobom. Nie že by to v nich nebolo. Aj tí na strane Ukrajiny sa dokážu správať odporne a trepať hlúposti. Je naivné si myslieť, že len rusofili sú hulváti, v každom prípade je ich však menej a sú senzitívnejší, vo všeobecnosti, ale je to len pocit z pozorovaní, dáta na to nemám.

Ak politici budú toto robiť, ak budú hulvátom vracať rovnakou mincou, tak to tu môžme rovno zavrieť. Niekto to tu musí viesť k vyššej úrovni. Nemôžme na sebe zjapať ako paviáni a urážať sa. Správajme sa kultivovane, prosím. Nedovoľte, aby nás tí krikľúni stiahli na svoju úroveň, ako sa im to občas podarilo pri ministrovi Káčerovi.

Teraz najčítanejšie