Denník N

Dotácie na chov hydiny, či výrobu cigariet???

O nespravodlivo nastavenom systéme prideľovania agrodotácii sa toho v našich zemepisných šírkach už popísalo a odhalilo veľa, avšak tzv. grófka Rošková a jej betónové plochy sťa by úrodná pôda nie sú jediným absurdizmom v tejto oblasti.

Prednedávnom som vo svojich blogoch informoval o pavučine michalovských chovateľov hydiny. Môžete si ho pozrieť tu: https://dennikn.sk/blog/3067522/michalovska-pavucina-chovatelov/ . Neskôr sa v areáli tých istých chovateľov našla najväčšia nelegálna výrobňa cigariet v rámci SR. Tentoraz sa zameriame na spravodlivosť pri vyplácaní agrodotácií opäť tým istým „chovateľom“ hydiny, alebo skôr nelegálnym producentom tabakových výrobkov???

V prvom rade chcem uviesť, že dotácie slúžia na podporu slovenských poľnohospodárov, ktorí produkujú produkty rastlinnej a živočíšnej výroby pre domáci trh. V prípade už opakovane spomínaných „hydinárov “ z Michaloviec je princíp taký, že ich tri farmy v Úbreži, Topoľanoch a Žabanoch slúžia na odchov brojlerov, ktoré následne končia výlučne v zahraničí. Nie teda na Slovensku, no napriek tomu si hydinári pýtajú za tento exportný odchov dotácie. Podľa registra účtovných závierok za rok 2021 to bolo cca. 650.000,- € a je predpoklad, že za rok 2022 to bude približne rovnaká suma, ktorá by mala byť vyplatená tento rok. Na oficiálnej stránke PPA je možné vyhľadať zoznam spol., ktoré si podali v roku 2022 žiadosti o priame podpory a firma Chicken Meals v zozname je, pričom financie žiada na dobré životné podmienky zvierat. Všetko by bolo fajn, ak by tieto financie slúžili na podporu domáceho poľnohospodárstva pre potreby nás a nie podporu exportných vývozov hydiny. Už teraz je zrejmé z centrálneho registra zmlúv, že spol. Chicken Meals má za rok 2022 zo strany Slovenskej platobnej agentúry PPA priznané 2 dotácie, a to za sucho a tiež ako vratka časti spotrebnej dane z minerálnych olejov spolu na takmer 163.000,- EUR ešte z júla 2022, kedy spoločnosť viedol stále oficiálne Rudolf Ballasch. Dotácie boli schválené napriek tomu, že v samotnej zmluve o jej poskytnutí je uvedené v článku IV: „Príjemca sa zaväzuje po celú dobu platnosti zmluvy plniť povinnosti z nej vyplývajúce a dodržiavať legislatívu EÚ a všeobecne záväzné právne predpisy SR.“ Vzhľadom na zistenia Inšpekcie životného prostredia, ktoré znamenali pre spol. Chicken Meals sankcie pri opakovaných pochybeniach a porušeniach predpisov je priam nepochopiteľné, že táto firma nie je dávno na akomsi black liste štátnych orgánov.

V druhom rade je otázne použitie daných financií zo strany spol. Chicken Meals, kde je síce majiteľom nastrčená osoba Ing. Miroslav Kačmár, ale je verejné tajomstvom, že farmy stále ovládajú jej oficiálni bývalí majitelia Gabriel Šoltés Rudolf Ballasch spolu s bývalým policajtom Ľubomírom Dzurjom. Tu si treba položiť otázku, či skončia peniaze z agrodotácií z verejných zdrojov v rukách kriminálne závadných osôb, ktoré sú obvinené a obžalované vo viacerých prípadoch z rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti? Kde je záruka, že poskytnuté dotácie budú slúžiť na rozvoj troch fariem a nie napríklad na vykrytie straty z nelegálnej tabakovej výrobne na Úbreži? Už dnes sa v Michalovciach potichu hovorí o tom, koľkí podnikatelia mali v tomto biznise svoje peniaze a ako čakajú na svoj podiel zo spomínaných dotácií, ktoré by im mali kompenzovať nazvime to, nie celkom výnosne investované peniaze. Máme tiež úlohu na zamyslenie pre vyšetrovateľov a OČTK: Prečo sa razia vo veci výrobne cigariet robila len v areáli v obci Úbrež a nie tiež napr. v Topoľanoch, kde deň na to, niekto snáď v 10m jame robil vatru? Samozrejme mohlo ísť len o opekačku špekáčok…

Viď celý článok Aktualít tu: https://www.aktuality.sk/clanok/UKjvIAn/v-areali-hydinovej-farmy-pri-sobranciach-vyrabali-cigarety-biznis-ukoncila-razia-daniarov/ .

V tomto absurdnom prípade, kde priamo štát dotuje mierne povedané nekalý biznis zostáva mnoho otáznikov. Prečo by mal niekto dostávať dotácie na chov brojlerov v halách určených na chov nosníc, pričom tento stav pretrváva dodnes? Ako je možné, že ani porušenia predpisov a zákonov, či podlžnosti na daniach nie sú dostatočným dôvodom na to, aby bol z dotačného systému žiadateľ vylúčený? Ako je možné, že jedna zo zainteresovaných osôb má dokonca postavený Bungalov na pozemku SPF – aký bude ďalší vývoj vo veci? Bude to do budúcnosti precedens čiernostavebníctva v okrese Michalovce? Rozvetvenosť záujmov spomínaných osôb dokazuje aj pavučina prepojení bezmála stoviek firiem, kde pôsobia.

Viď článok tu: https://www.aktuality.sk/clanok/di76Zt0/na-pozemkoch-statu-pri-michalovciach-stoja-nelegalne-stavby-hlada-sa-majitel/ .

Suma sumárum: porušovania predpisov pri chove, sankcie, dlžoby, zmeny vlastníckych pomerov, kvôli trestným konaniam, obvinanie a obžaloby z ekonomickej trestnej činnosti, odhalená najväčšia nelegálna výrobňa cigariet v areáli spoločnosti v nelegálne postavenej budove, nelegálny bungalov na pozemku SPF a štát napriek tomu takejto spoločnosti a s jej personálnym obsadením poskytuje dotácie z verejných zdrojov! Dokedy???

Teraz najčítanejšie

Milan Kaplan

Občiansky aktivista, predseda OZ Nové Michalovce, poslanec Košického samosprávneho kraja