Denník N

Kde je tá hranica, v ktorých obchodoch nakupovať a v ktorých už nie?

Obrázok z komixu Kira (Kamila Kuricová)
Obrázok z komixu Kira (Kamila Kuricová)

Niektoré firmy sa z Ruska po vypuknutí invázie stiahli, niektoré tam ostali. Niektoré dokonca priamo podporujú vojakov. Ktoré firmy teda ešte môžeme považovať za seriózne a ktoré sa už dostali tak ďaleko, že je lepšie ich ignorovať?

Dráčik

Obchod s hračkami sa v politike preslávil vtedy, keď pred vyše rokom bola podpísaná obranná dohoda s USA. Napísali vtedy, okrem iného, citujem: „Za judášske groše predávame našu suverenitu“. Kamarát vtedy trefne poznamenal: „Asi sa menia na obchod s hračkami pre dospelých. V obchode s takýmto bannerom totiž môžeš čakať len samé kok..“.

Ja napríklad od tohto momentu v Dráčiku nenakupujem. Zvlášť to zabolelo pred Vianocami, keď mi neter aj synovec hovorili o hračkách, ktoré by si želali pod stromček, a ktoré našli v letáku z Dráčiku. Bohužiaľ, po prečítaní aj ďalších textov plných hoaxov a dezinformácií som sa určite rozhodol správne. Majiteľ Dráčika Dušan Víglaský je totiž jednoznačne na strane agresora.

Banner na webe dracik.sk po podpise obrannej zmluvy s USA.
Banner na webe dracik.sk po podpise obrannej zmluvy s USA.

Karloff

Túto rodinnú firmu založil Ján Semaňák, ktorý vytvoril aj známu značku Tatranský čaj. Okrem iného však stojí aj za firmou Torden, ktorá sa venuje vydávaniu a predaju kníh. Keďže ale kníhkupectiev už máme dosť, toto sa špecializuje na tituly, ktoré by seriózny vydávateľ nikdy nevydal. Torden predáva knihy plné ruskej propagandy, hoaxov a dezinformácií. V ponuke má aj knihy od Ľuboša Blahu.

Ja som sa teda rozhodol, že už nikdy nebudem piť Tatranský čaj. A veľmi tlieskam rozhodnutiu podnikov, ktoré ho už nebudú svojim zákazníkom nalievať (napríklad Boudelaire Bar alebo Bukowski Bar ho nahradili Tatra balsamom od iného výrobcu).

Decathlon

Investigatívni novinári Le Monde, Bellingcatu a Insideru zistili, že ruskí vojaci na fronte dostávajú produkty z francúzskych obchodných reťazcov Auchan a Leroy Merlin. Auchan na ruskom trhu ostal, no väčší rozruch spôsobilo zistenie, že francúzska firma priamo podporuje ruských vojakov na fronte. V balíkoch, na ktorých je logo firmy, mala byť pôvodne humanitárna pomoc pre ženy a deti. Namiesto toho sa v nich však nachádzali ponožky vo veľkosti 40 a viac, mäso v konzerve, káva, cigarety, sekery, klince alebo plynové fľaše na varenie.

Vedenie holdingu Mulliez, pod ktorý oba francúzske reťazce patria, zistenia novinárov popiera. Pod Mulliez patrí aj predajca športových potrieb Decathlon, ktorý sa z ruského trhu stiahol. Decathlon uviedol, že pozastavuje aktivity v Rusku pre problémy s dodávkami tovaru v dôsledku medzinárodných sankcií.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank International vlani vygenerovala na ruskom trhu viac ako polovicu svojho celkového zisku, teda 3,8 miliardy eur. V dôsledku sankcií zisk ostáva v Rusku. Banka navyše ruským vojakom umožnila odklad splátok úverov. Americký Úrad pre kontrolu zahraničných aktív požaduje od Raiffeisen podrobnosti o jej angažovanosti v Rusku, čo môže skončiť až uvalením sankcií na Raiffeisen.

Raiffeisen Bank International má aj záujem kúpiť zvyšky Sberbank Europe, ktorá je v likvidácii. Skrachovala po vypuknutí ruskej agresie a jej hodnota sa odhaduje na 300 miliónov eur. Predajcom zvyškov Sberbank Europe v likvidácii by bola ruská materská firma, teda de facto ruský štát, ktorý má kontrolu nad Sberbank. Vzhľadom na prevládajúce sankcie nemôžu výnosy z predaja ísť priamo do Ruska, ale môžu byť vyplatené na viazaný účet.

Kde je tá hranica?

Je ťažké určiť si presnú hranicu, ktoré firmy bojkotovať a ktoré nie. Verím, že pre mnohé, najmä veľké zahraničné firmy, je veľmi náročné opustiť ruský trh.

Napríklad Pfizer prestal v Rusku investovať, ale naďalej tam predáva výrobky, pričom sľúbil zisky poslať ukrajinským humanitárnym organizáciám.

Výrobca piva Carlsberg na ruskom trhu tiež ostal a snaží sa nájsť kupca pre svoje pivovary, ktorý by súhlasil s klauzulou umožňujúcou návrat pôvodného majiteľa po skončení vojny.

V Rusku zostáva napríklad aj firma Philip Morris, ktorá sa obhajuje tým, že má zodpovednosť voči akcionárom nájsť kupujúcich, ktorí za miliardové aktíva ponúknu kompenzáciu, a neodovzdávať ich ruskému štátu.

Pre mňa je teda Dráčik aj Torden (a Karloff) jasné nie. V prípade Decathlonu som trochu nerozhodný, pretože firma v Rusku nie je, ale nie z vlastného rozhodnutia. Banke Raiffeisen sa však rád vyhnem. S vakcínou od Pfizeru problém nemám. Carlsberg tiež úplne nebojkotujem, ale veľmi rád uprednostním iné pivo (keby aj nie kvôli Rusku, tak kvôli chuti). Nefajčím, takže firmu Philip Morris bojkotujem aj bez toho.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.