Denník N

Prečo používať striedavý elektromotor?

meranie elektromotora

Existuje ľubovoľný počet použití striedavých motorov od pohonu spotrebičov až po napájanie veľkých strojov. Vďaka ich nízkej cene s vysokou účinnosťou sú použiteľné na rôzne aplikácie. Všade tam, kde sú potrebné elektrické motory, sú striedavé motory spravidla základom aplikácie.

Striedavé elektromotory sú výkonnejšie ako iné typy motorov, pretože dokážu vytvoriť väčší krútiaci moment pri použití silného prúdu. Dodávajú sa v širokej škále veľkostí, konfigurácií a síl, aby spĺňali výkonové potreby akéhokoľvek odvetvia.

Dôvody na používanie striedavých motorov

Elektromotory na striedavý prúd sú flexibilné a prispôsobivé, aby spĺňali potreby rôznych funkcií vďaka svojej účinnosti a nízkej hlučnosti. Medzi spôsoby použitia striedavých motorov patria čerpadlá, ohrievače vody, trávniky a záhradné zariadenia, pece a terénne motorové zariadenia.

Striedavé indukčné motory sú najbežnejším typom a najrozšírenejším typom.

cerpadlo na ropu

Súvisiace produkty: vibracni elektromotory, frekvencni menic, frekvencni menic 400V, elektromotory IE4, elektromotor 1400 ot, elektromotor 700 ot


Prečo používať striedavý elektromotor?

Účinnosť – motory na striedavý prúd majú vysokú charakteristiku pomeru otáčok a krútiaceho momentu, čo ponúka vynikajúci výkon bez prehrievania, brzdenia alebo degenerácie. Výkonnosť motorov na striedavý prúd je dôvodom, prečo sa používajú v aplikáciách s vysokým dopytom. Približne 85 % vstupnej energie sa použije na vytvorenie výstupnej mechanickej energie.

Životnosť – striedavé elektromotory vydržia aj v tých najnáročnejších podmienkach. Jediným komponentom, ktorý môže byť potrebné vymeniť, sú ložiská, čo je jednoduchá, ľahká a cenovo dostupná oprava. Motory na striedavý prúd majú dve ložiská, ktoré sa musia pravidelne mazať. Životnosť motorov na striedavý prúd je jedným z dôvodov, prečo sa vyberajú pre terénne aplikácie alebo použitie v náročných podmienkach.

Tichý chod – keďže motory na striedavý prúd majú veľmi nízky akustický výkon, vyberajú sa do komerčných prostredí, kde sa podávajú potraviny alebo je dôležitá obsluha zákazníkov. Zvuk, ktorý striedavé motory vydávajú, je slabé bzučanie.

Prispôsobivosť – Existuje niekoľko faktorov, vďaka ktorým sú striedavé elektromotory prispôsobivé a flexibilné. Napájajú sa pomocou jednoduchého vypínača, ktorý sa dá obrátiť. Ďalším faktorom sú ich variabilné otáčky a výkon, vďaka ktorým sa dajú prispôsobiť podmienkam, kde je viacero používateľov.

Dostupnosť – Každá priemyselná prevádzka má rôzne podmienky, ktoré si vyžadujú viacero zdrojov výkonu a energie. Keďže striedavé elektromotory sa dodávajú v niekoľkých tvaroch, veľkostiach a s rôznym výkonom, možno ich ľahko prispôsobiť každej možnej situácii alebo ich prispôsobiť a navrhnúť tak, aby vyhovovali špecializovaným a jedinečným podmienkam.

pracovnik vo vyrobe

Prečítajte si tiež o: elektromotor 700 ot, elektromotor 900 ot, frekvencni menic 400V, frekvencni menic 400V


Jednoduchosť – skutočnosť, že striedavý elektromotor má len jednu pohyblivú časť, je hlavnou výhodou ich používania. Stator striedavého motora je rovnaký pre asynchrónne aj synchrónne elektromotory. Táto jednoduchosť konštrukcie je dôvodom ich tichého chodu, nízkych nákladov a dlhej životnosti.

Samočinné spúšťanie – na prevádzku striedavého motora je potrebné len striedavé budenie. Jednoduchosť rozbehového mechanizmu nevyžaduje na rozbehnutie striedavého motora žiadny ďalší komponent.

Regulácia otáčok – Otáčky striedavého elektromotora možno regulovať zmenou frekvencie, ktorá sa posiela do motora, čo spôsobí jeho zrýchlenie alebo spomalenie.

Jednofázový vstup – Súčasťou prispôsobivosti striedavého motora je to, že môže bežať pomocou jednofázového vstupu pre trojfázový motor, aj keď v danom mieste nemusí byť trojfázový vstup.


Zdroj: iqsdirectory.com, elements.envato.com

Teraz najčítanejšie