Denník N

Bude zlato v roku 2023 rásť? Vyzerá to tak…

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie

Vývoj ceny zlata v priebehu februára bol zaujímavý. Najskôr klesala pomerne výrazne, ale neskôr sa otočila k rastu. Podmienky na trhu naznačujú, že napriek fluktuáciám by sa cena tohto vzácneho kovu mohla v tomto roku zvýšiť.

Zvýšenie sadzieb zlato poškodilo, nasledoval však návrat k rastu

Počas troch týždňov v rade sa cena zlata od 9. februára znižovala. Dôvodom tohto poklesu bolo jednoduché očakávanie – oznámenie o zvýšení úrokových sadzieb. Pokles ceny zlata z deväťmesačného maxima na začiatku roka bol spôsobený tým, že Federálny rezervný systém (FED) mal niekoľko dôvodov na ďalšie zvyšovanie sadzieb.

Situácia na americkom trhu nie je ešte stabilizovaná. Krajina sa stále stretáva s vysokou infláciou, čo zvyšuje tlak na zvyšovanie miezd a cien tovarov a služieb. To sú dva silné dôvody, prečo FED opäť zvýšil sadzby o 0,25 percentuálneho bodu. Aktuálna sadzba federálnych fondov je nastavená v rozmedzí od 4,5% do 4,75%.

Je všeobecne známe, že čím vyššie sú úrokové sadzby, tým vyššie sú aj náklady na držanie aktív, ako je napríklad zlato. Tento vývoj bol v priebehu roku 2022 jasne viditeľný, pri postupnom a výraznom zvyšovaní úrokových sadzieb klesla cena zlata.

V súčasnosti však vidíme opačný trend na trhu: cena zlata sa v posledný deň predchádzajúceho mesiaca odrážala od posledného dna a začala sa zvyšovať. V priebehu minulého týždňa sa cena zlata zvýšila o 2,5%.

Investori sa na tento vývoj pozerajú z dvoch rôznych pohľadov: tí, ktorí preferujú nákup a dlhodobé držanie zlata, ho vnímajú inak ako tí, ktorí sa zameriavajú na aktívne obchodovanie na trhu. Pre drobných investorov je v prípade zlata dôležité najprv si stanoviť svoje ciele a až následne analyzovať komoditný trh, riešiť geopolitické zmeny a ďalšie udalosti, ktoré ovplyvňujú rast alebo pokles cien. Samozrejme, pri obchodovaní ide o časovo náročnú úlohu, ale tí, ktorí sa jej venujú a analyticky ju skúmajú, majú šancu zarobiť na raste cien komodít, vrátane zlata.

Menej vyťaženého zlata = vyššie ceny

Ako dnes vyzerá perspektíva vývoja ceny zlata? Napriek vysokému inflačnému tlaku pozitívne. A to najmä z hľadiska trhu ponuky. Jedna z popredných ťažobných spoločností na zlato v Južnej Afrike, firma Gold Fields, nedávno oznámila, že jej produkcia zlata bude tento rok nižšia z dôvodu trojmesačného meškania v novom ťažobnom projekte Salares Notre v Čile. Tento projekt mal začať ťažbu rudy už v prvom štvrťroku 2023, ale termín sa posunul na druhý kvartál a firma teraz plánuje ťažbu až v poslednom štvrťroku 2023.

Profitlevel-Zarska-Zlato je potencialne opat na konci-Jeho cena rastie

Pohyb ceny zlata za posledných 5 rokov. (Zdroj: Trading Economics)

Gold Fields síce nie je jedinou ťažobnou spoločnosťou sveta, ale patrí do TOP 5 najväčších producentov zlata na svete. Tento impulz má teda potenciál posunúť cenu zlata nahor a udržať ju tam nejaký čas. Trhy totiž predpokladali dodatočnú ťažbu zlata. Avšak produkcia zlata sa má v roku 2023 pohybovať v rozmedzí od 2,25 do 2,3 milióna uncí, čo predstavuje výrazný pokles oproti úrovni 2,4 milióna uncí v roku 2022. Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude v skutočnosti vyvíjať ťažba v ďalších ťažobných spoločnostiach, ako budú reagovať najsilnejšie centrálne banky na prípadné spomalenie ekonomiky a aké opatrenia budú štáty prijímať.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/