Denník N

Slovákov pasivita pripravila aj o vyše 10-tisíc eur

Peniaze budú chýbať pri vyplácaní budúcich dôchodkov.

V roku 2013 sa peniaze zhruba 1,5 milióna sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri presunuli do konzervatívnejších fondov. Opatrenie malo zabrániť tomu, aby budúci dôchodcovia po prepuknutí hospodárskej krízy nedostali zo systému menej, než doň odviedli.

Odvrátenou stranou politického rozhodnutia však bolo, že v časoch ekonomického rastu mnohí ľudia zhodnotili svoje úspory omnoho menej, než keby ich mali v rizikovejších fondoch. Ten, kto nebol pasívny a požiadal o presun zdrojov do akcií, má na účte aj o vyše 10-tisíc eur viac než pasívny sporiteľ, ktorý ostal tam, kam ho „pohodili“ politici.

Najlepšie o tom vedia ľudia, ktorí už začali dostávať penziu aj z druhého piliera. Rozdiely sú prieprastné, vyplýva z vyjadrení dôchodkových správcovských spoločností.

12-tisíc vs 26-tisíc

Ak sa sporiteľovi strhávalo z výplaty do druhého piliera 50 eur mesačne a ponechal peniaze v konzervatívnych fondoch, v rokoch 2013 až 2022 sa mu zhodnotili zhruba o 6,5 percenta, vypočítali odborníci. V prípade, že bol v druhom pilieri už od jeho vzniku v roku 2004, mal vlani celkovo nasporených približne 12-tisíc eur.

Ten, kto vzal osud do vlastných rúk a po štátom organizovanom presune úspor požiadal o presmerovanie peňazí do akciových fondov, zhodnotil peniaze o vyše 104 percent. Na účte tak v roku 2022 mal 25 700 eur.

Pasívny sporiteľ by pri zachovaní doterajšieho vývoja mohol počítať po dovŕšení dôchodkového veku 64 rokov s mesačnou penziou na úrovni 120 eur. Aktívnemu by sa nazbieralo na 325 eur mesačne.

Tvrdá realita

Keďže druhý pilier existuje takmer dvadsať rokov, niektorí ľudia sa už nemusia spoliehať na teoretické prepočty, ale majú osobnú skúsenosť, lebo penzie sa im začali vyplácať už aj zo súkromných účtov.

Mnohí zrejme nie sú nadšení, keďže im nevychádza ani 15 eur mesačne. Pod nízku sumu sa podpísala nielen krátkosť sporenia – je rozdiel, ak si niekto peniaze odkladá 20 rokov a iný 40 rokov – ale aj to, či peniaze zhodnocoval konzervatívne alebo vsadil na vyššie riziko.

Samozrejme, veľmi dôležitá je výška výplaty, z ktorej sa strhávajú príspevky do druhého piliera. Najvyššie dôchodky, ktoré vyplácali poisťovne, nedosahovali v roku 2022 ani 200 eur mesačne.

V porovnaní s prvým dôchodkovým pilierom, z ktorého sa vyplácajú penzie v priemere viac než 500 eur mesačne, je to málo. No takzvaný priebežný penzijný systém je vzhľadom na demografickú krízu neudržateľný. Prípad Grécka, kde museli pod hrozbou bankrotu okresať aj dôchodky, dokazuje, že na štát sa neradno spoliehať.

Prípad aktívneho sporiteľa jednoznačne ukazuje, že najlepšie sa o peniaze postará konkrétny jedinec. A obrátiť sa pri tom môže nielen na dôchodkové správcovské spoločnosti, ale aj na špecializovaný portál Oranžová obálka či využiť bezplatnú službu Dôchodok.sk.

Teraz najčítanejšie

Marián Žilinec

Mal som 25 rokov, keď vznikol druhý pilier. Pamätám si bombastické reklamy o švajčiarskych dôchodkoch a nadšenie ľudí, ktoré ich sprevádzalo. Dnešná realita? Väčšina budúcich penzistov nedostane švajčiarsky dôchodok. Naopak, zažije šok. Nízke dôchodky budú mať dopad na ich rodiny, deti a budúce generácie. A pritom všetci máme svoje dôchodky vo vlastných rukách. Po 17 rokoch strávených vo finančnom sektore, kde som sa staral o bezpečnosť platobných kariet, som sa rozhodol zmeniť to. Nikdy nie je neskoro.