Denník N

Pozor! Toto chcú spraviť s vašimi nasporenými peniazmi

Predstavte si, že máte 63 rokov, odchádzate do dôchodku a na účte v druhom pilieri máte 200-tisíc eur. Je to veľa? Nenechajte sa zmiasť, za niečo vyše 20 rokov je to reálne číslo pre každého priemerne zarábajúceho človeka. Aby bol náš príklad jednoduchší, povedzme, že ste celý život dobre zarábali a už z prvého piliera dostanete dôchodok, ktorý je mierne vyšší, ako priemerný dôchodok na Slovensku. Podľa SaS vám štát nemá v takom prípade prikazovať, čo máte robiť so svojimi peniazmi, ale má to nechať na vašom slobodnom rozhodnutí.

Vedeli ste že?

Každý sporiteľ v druhom pilieri bude mať aj „štátny“ dôchodok z prvého piliera. To preto, lebo počas svojho pracovného života prispieval do oboch pilierov. „Štátny dôchodok“ sa mu bude krátiť podľa pomeru odvodov, ktoré odviedol do oboch pilierov. Dajme si príklad: ak do druhého piliera bude odchádzať celý pracovný život približne tretina celkových odvodov (plus mínus ako teraz), štátny dôchodok bude sporiteľovi krátený približne o tretinu.

Realita je však taká, že v našom modelovom prípade budete môcť slobodne nakladať iba s polovicou nasporených peňazí. Druhá polovica bude musieť zostať na vašom účte v DSS až do vašej 75-ky. Vtedy vás štát prinúti, aby ste si za zostávajúcich 100-tisíc kúpili doživotný dôchodok od komerčnej poisťovne.

Ak zomriete deň pre dovŕšením 75 rokov, peniaze zdedia vaše deti. Ale ak sa pominiete o dva dni neskôr, po podpise zmluvy s poisťovňou, peniaze ostanú poisťovni. Maximálne bude poisťovňa jeden, dva roky vyplácať pozostalostné dôchodky, ak ste si to s ňou v zmluve dohodli.

Navyše, poisťovňa vám bude za vašich 100-tisíc vyplácať tak 500 – 600 eur mesačne, takže vám potrvá asi 15 rokov, kým vám vyplatí toľko, koľko ste jej dali. Ešte raz pripomínam, že po celý čas dostávate zo Sociálnej poisťovne nadpriemerný dôchodok.

Skúste si predstaviť, že v 74-ke máte cukrovku, prekonali ste infarkt a máte aj celkom slušnú nadváhu. Žijete v dome, začala vám však zatekať strecha. Úver vám už nikto nedá, ale napriek tomu, že máte na účte v DSS 100-tisíc a vaše zdravotné vyhliadky sú neveselé, budete si musieť zakúpiť doživotný dôchodok a trpieť až do konca života zatekajúcu strechu.

Alebo máte 65 a zistia vám nejakú zákernú chorobu, na ktorú existuje len experimentálna liečba nehradená zo zdravotného poistenia. Mohli by ste si predĺžiť a skvalitniť život, ale nie, vašich 100-tisíc zostane na účte DSS až do vašej 75-ky. Pokiaľ sa toho veku, samozrejme, dožijete. A potom budete mať privilégium odovzdať ich komerčnej poisťovni.

Ako sa toto vôbec stalo?

Kedysi, pri vzniku druhého piliera, sa na výplatnú fázu politici vykašľali. Že to vyriešia POTOM. Potom však prišiel Smer a povedal, že dôchodky budú vyplácať komerčné poisťovne, aj keď odborníci odporúčali niečo iné. Ešte neskôr sa zistilo, že dôchodky sú príliš nízke napríklad aj preto, že poisťovne majú maržu asi 30 % (nechajú si 30 % z vášho dôchodku), ale aj preto, lebo Smer spravil do druhého piliera sériu diletantských zásahov a ľudia si preto nasporili málo.

Ešte hlbšie do histórie?

Vlády Smeru uštedrili druhému pilieru dve „morové“ rany. Poslanec Madej predložil v roku 2009 len tak z ničoho nič pozmeňujúci návrh, ktorým vyhnal DSS z akciových investícií. Podarilo sa mu to  presne v deň, keď akciové trhy dosiahli svoje dno a odvtedy už len rástli. Keby to urobil Madej naopak a prikázal vtedy DSS investovať do akcií, tak je za génia. Bohužiaľ pre nás všetkých, géniom rozhodne nebol.

V roku 2013 Smeráci dielo skazy dokonali a každého, kto neodpovedal na list, ktorý sa preslávil tým, že v ňom nebola uvedená jediná pravdivá informácia, presunuli do garantovaných fondov. Týmito dvoma „morovými“ ranami pripravili sporiteľov v druhom pilieri približne o 10 miliárd eur. Keby sa toho nechytali, dôchodky z druhého piliera mohli byť dvojnásobné.

Okrem toho všetkého ešte znížili príspevky do druhého piliera z 9 % na 4 a zvýšili v druhom pilieri poplatky.

A tak si za tejto vlády povedali, dobre, necháme peniaze zhodnocovať ešte o 10 rokov dlhšie, dôchodcovia si budú prvú polovicu vyberať priebežne a druhú polovicu dáme poisťovniam až o 10 rokov neskôr. A to, že majú 30 % maržu, nech rieši niekto POTOM.

A potom prišiel poslanec Kremský, ktorý si asi myslel, že problémy dôchodcov vyrieši. Zobral text, ktorý našiel v e-maile od úradníka, ktorý nikdy žiaden zákon nenapísal, dopísal vetu „starobný dôchodok podlieha dani z príjmu“, potom tam dopísal ešte niekoľko viet rukou, v parlamente povedal, ako si to on predstavuje – čo bolo inak, ako predložil – a za pár minút sa to schválilo ako zákon. Áno, smrteľne vážne, toto sa naozaj stalo.

Nerobím si srandu. Tu je ten pozmeňovák.

A teraz sa to akože snažia opraviť. Tak, že dôchodky zdaňované nebudú a keď budete mať nadpriemerný dôchodok, budete si môcť vybrať prvú polovicu nasporenej sumy. Druhú nie, tá musí počkať do 75-ky. Ak dožijete. Prečo? Spýtajte sa poslanca Kremského a ministra Krajniaka. Zrejme preto, aby mali poisťovne čo dostať. A že majú maržu 30 % a mohli by byť o toľko vyššie dôchodky, to nech rieši niekto POTOM.

Ako vás Krajniak pripravil o ďalších 20 % dôchodku
Pri výpočte kazisvetov nesmieme zabudnúť na ministra Krajniaka. Okrem toho, že to Kremskému dovolil, on bol ten, ktorý chcel zobrať sporiteľom možnosť nakladať ich s peniazmi a po celý čas ignoroval odbornú debatu o druhom pilieri a budúcich dôchodkoch. Namiesto toho, aby sa venoval potrebným zmenám, riešil pretláčanie mimoriadne diskriminačného rodičovského bonusu, na ktorý neváha použiť stá milióny, ktoré budú už v najbližších rokoch v dôchodkovom systéme chýbať. Najväčšiu kritiku si však Krajniak zaslúži za to, že viac ako dva roky bezdôvodne odsúval nastavenie lepšej investičnej stratégie pre sporiteľov. Až prišla inflácia a sporitelia, ktorí boli ešte od čias Fica v garantovaných fondoch, prišli za necelý rok v dlhopisoch o nemalú časť svojich úspor. Ak by Krajniak robil to, čo mal, vaše budúce dôchodky mohli byť približne o 20 % vyššie.

To je také ťažké urobiť to TERAZ a poriadne?

Ešte raz si zopakujme, čo idú urobiť. Zakážu vám nakladať s polovicou vlastných nasporených peňazí aj vtedy, ak máte zlý zdravotný stav a nedobrú prognózu, že sa dožijete veku, keď vám zákon k vašim peniazom umožní prístup. Nebudete môcť siahnuť na svoje peniaze ani vtedy, ak budete potrebovať život zachraňujúcu liečbu, ktorú vám nechce zaplatiť poisťovňa, ale mohli by ste si ju zaplatiť z úspor vy sami. A ako bonus, chcú venovať 30 % z vašich peňazí poisťovni.

Čo keby ste to nenechávali na POTOM, riešili to TERAZ a konečne poriadne? A hlavne nebrali ľuďom ich peniaze? To bude musieť prvý dôchodca skočiť pri dovŕšení 75 rokov pod vlak, aby pozostalí zdedili peniaze predtým, ako by ich dal poisťovni, aby ste si uvedomili, akú blbosť ste spravili? Alebo sa musí stať ešte horšia rodinná tragédia?

Slobodné nakladanie s nasporenými peniazmi bolo v DNA druhého piliera, keď takmer pred dvadsiatimi rokmi vznikal. Obmedzovať slobodu jednotlivca, čo môže robiť so svojimi úsporami, je jednoducho nehoráznosť. A výkon väčšiny z vás v parlamente tiež.

Autor je poslanec a Tímlíder pre Sociálne veci SaS

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.