Denník N

Zakážu v Spojených štátov čínsky TikTok? Konkurencia by sa rozhodne potešila

Čínsky TikTok je mimoriadne úspešný medzi mladou generáciou a ohrozuje všetkých technologic-kých gigantov trhu. Jeho zákaz by ich preto mimoriadne potešil.

Príchod platformy TikTok, čínskej sociálnej siete orientovanej na krátke videá užívateľov, na globálnu scénu bol naozaj vo veľkom štýle. Pôsobivý výkon, spočívajúci v získaní miliardy užívateľov o niekoľko mesiacov skôr ako konkurenčné platformy Facebook a Instagram, dostal túto sociálnu sieť medzi popredných hráčov. Aktuálne však v USA zvažujú možný zákaz prevádzky tejto platformy, čo by pre ekonomiku sociálnej siete mohlo mať vážne následky. Iní obrovskí hráči ako Meta a Snap by z tohto kroku prirodzene profitovali.

Nebezpečná čínska stopa za TikTokom

Americký výbor pre zahraničné veci schválil v prvom čítaní návrh zákona, ktorý umožňuje prezidentovi Bidenovi zakázať platformu TikTok. Príčinou sú obavy týkajúce sa Číny, konkrétne je majiteľa –  spoločnosti ByteDance – a predovšetkým prístupu do aplikácie, ktorá má na základe čínskych zákonov tamojšia komunistická strana. Tieto tzv. „zadné dvierka“ sú dané povinnosťou výrobcov softvéru v Číne poskytnúť prístup k aplikácii a dátam jej užívateľov čínskej komunistickej vláde, kedykoľvek si to želá. Táto skutočnosť priamo ohrozuje osobné údaje a profily užívateľov siete, a tým podľa západných kritérií predstavuje závažné ohrozenie. Vládni zamestnanci v USA už od decembra 2022 nesmú využívať TikTok kvôli týmto hrozbám na svojich mobiloch. No a teraz sa uvažuje o úplnom zákaze tejto aplikácie v celej krajine. Pre TikTok sú USA zásadný trh. Rýchlo v Spojených štátoch vyrástol – podľa prieskumu z augusta 2022 má viac ako miliardu mesačných používateľov a používa ho 67 % amerických tínedžerov. Pre zavedené sociálne siete tak TikTok predstavuje zásadnú konkurenciu.

Hrozí reálne zákaz?

V prípade, že dôjde k zákazu TikToku, bol by to zjavne najväčší prípad tohto druhu v segmente sociálnych sietí. Z tohto kroku by najviac profitovali Meta, Snap a Google. Zatiaľ sme však ešte ďaleko od tohto scenára. Ak by bol návrh schválený v republikánskou stranou kontrolovanej Snemovni reprezentantov, musel by následne prejsť cez Senát, kde majú väčšinu demokrati. Niektorí z nich by mohli mať problémy s obmedzovaním prístupu a zákazmi, takže to nevyzerá zatiaľ jednoznačne. Ak by návrh prešiel Senátom, bolo by na prezidentovi Bidenovi, či by ho podpísal alebo nie. TikTok už v minulosti čelil veľmi podobnému ohrozeniu. V roku 2020 sa bývalý prezident Donald Trump snažil zakázať aplikáciu exekutívnym opatrením, ale nakoniec sa to nestalo. Dnes je každopádne tento proces už ďalej.

Meta rastie, odstránenie konkurencie by jej ďalej pomohlo

Firma Facebook, v súčasnosti známa ako Meta Platforms, by samozrejme veľmi uvítala zákaz aplikácie TikTok. Pre túto sociálnu sieť by to bol doslova dar z nebies, pretože v poslednej dobe sa jej darilo menej a snaží sa vrátiť na popredné miesta. Akcie Meta Platforms, ktoré sú na burze Nasdaq označené skratkou „META“, sú dostupné pre širokú verejnosť drobných investorov za cenu približne 180 dolárov za akciu. Trhová kapitalizácia spoločnosti dosahuje 474 miliárd dolárov. Meta Platforms nevypláca dividendy, čo môže nesplniť očakávania dividendových investorov, financie ale investuje do rozvoja svojho podnikania. V poslednej dobe trhy oceňujú tieto investície a ďalšie opatrenia na zvýšenie ziskovosti spoločnosti. Táto firma ich naozaj potrebuje, pretože cena jej akcií v poslednom roku zásadne kolísala v rozmedzí od 91 do 224 dolárov.

ApmeFX-Svoren-Akcie Meta po obrovskom prepade v roku 2022 opat rastu

Pohyb akcií Meta Platforms za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing)

Prepúšťanie ako pozitívny signál pre trhy

Spoločnosť Meta Platforms prepustila v minulom roku viac ako 11 000 zamestnancov a teraz sa pripravuje na ďalšie kolo prepúšťania. Dôvodom je potreba zvýšiť ziskovosť, o čom hovorí aj Mark Zuckerberg. Nové kolo škrtov by patrilo medzi najväčšie medzi technologickými spoločnosťami ako Alphabet (Google) alebo Microsoft.

Ak by TikTok opustil Spojené štáty, pomohlo by to spoločnostiam Meta, Snap a Google. Je ťažké odhadnúť, o koľko by to zvýšilo hodnotu ich akcií, ale vplyv by určite bol značný, pretože investori berú do úvahy hlavne budúcnosť firiem. S rýchlo sa meniacou konkurenciou je táto budúcnosť neistá.

Investori by mali sledovať diskusiu o zákaze TikToku v republikánskou stranou ovládanej Snemovni reprezentantov a v demokratickou väčšinou ovládanom Senáte. Ak by sa zákon dostal až k podpisu prezidenta, bude zaujímavé pozorovať, ako sa to prejaví na finančnom trhu.

Teraz najčítanejšie

Peter Svoreň

Mám na starosti medzinárodné operácie brokera ApmeFX TRADING EUROPE a som zodpovedný za aktivity v strednej Európe. Ako člen vrcholového manažmentu ApmeFX TRADING EUROPE vediem oddelenie investičného výskumu a som tiež členom výboru pre riadenie rizík. Inžiniersky titul mám z podnikovej ekonomiky a manažmentu. Aj (avšak nielen) kvôli svojej práci aktívne sledujem nové (najmä fintechové) technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch. Práve o týchto témach píšem na svojom blogu.