Denník N

Bojím sa, že po voľbách budeme musieť utiecť preč, alebo sa ubrániť útoku

Protivládny protest, 17. november, Úrad vlády (Foto N – Tomáš Benedikovič)
Protivládny protest, 17. november, Úrad vlády (Foto N – Tomáš Benedikovič)

O pol roka sú tu parlamentné voľby a už teraz to nevyzerá na dobrý výsledok. Samorejme, nádej umiera posledná a za 6 mesiacov sa toho môže stať ešte ohromne veľa, no už teraz ma mátajú dve možné rozuzlenia.

Róbert Ondrejcsák predpovedal, že nás čaká najškaredšia a najhnusnejšia volebná kampaň, akú sme kedy videli. No a buď to dopadne dobre, alebo zle. Takto nejako by sa to dalo zosumarizovať. No čo ak dobre je v skutočnosti zle, a zle je v skutočnosti ešte horšie?

Začnime tou horšou variantou. Smer a Republika to uhrajú na dostatok percent a pobratríčkujú sa, možno si k sebe niekoho vezmú (nebudem ukazovať prstom na Sme Rodina alebo Hlas). Blaha bude minister zahraničných vecí, Mazurek bude minister sociálnych vecí a rodiny.

Akákoľvek pomoc Ukrajine bude stopnutá. Po Veľkej Británii sa staneme druhým štátom, ktorý vystúpi z Európskej únie. Po uvítaní Švédska a Fínska v NATO sa s nimi hneď aj rozlúčime a zapojíme sa do CSTO. O právach menšín sa u nás nebude dať ani hovoriť. Nezávislá justícia a polícia? Ale prosím vás! Zavrú sa hranice, zavládne cenzúra – v podstate sa stane to, čo teraz vidíme v Rusku. Opäť sa staneme dierou na mape Európy.

To znie skutočne nepredstaviteľne a strašidelne, však? Ak sa však k moci dostane Smer a Republika, presne toto je ich vízia budúcnosti. A čo ostane nám? Nuž, najjednoduchšie bude na Slovensko zabudnúť a odísť niekde preč. Netreba ani ďaleko, veď Česko to s tandemom Fiala–Pavel má tak krásne rozbehnuté. Už o tom odchode píše aj Samo Marec.

A čo teda ten dobrý variant? Nuž áno, demokratické sily to nejako vybojujú a poskladajú vládu. Pravdepodobne to bude nesúrodý mišmaš z celého liberálno-konzervatívno-ľavicovo-pravicového spektra, ale rozhodne lepšie ako fašisti a mafia. Pri troške šťastia sa tam neobjaví Matovič a pri troške viac šťastia ani Kollár (ten s tými deťmi), a bude to celkom fajn. Však?

Tu však nastáva zlom. Nejde ani o to, že demokratickí voliči boli už toľkokrát sklamaní, že veriť v ďalšiu nádej je pre mnohých takmer nemožné. Na to sme si už zvykli, že známy slogan „Make America Great Again“ sme si u nás pretransformovali na „Make Slovakia Great At Least Once“.

Ide skôr o to, aby sme sa v tej dobrej nálade dokázali ubrániť. Pamätáte, čo sa stalo v USA po víťazstve Bidena? Alebo v Brazílii po víťazstve da Silvu? Stačí si spomenúť len na pár protestov „za Mier“, ktoré obhajujú vraždenie rašistov v Ukrajine. Veď aj Blaha v každom druhom príspevku na svojom Telegrame vyzýva k násiliu. Výhražky novinárke sú dnešnou bežnou praxou.

Veľmi dúfam, že sa mýlim a prvé októbrové týždne budú bez možnosti Fica, Blahu a fašistov na vládnych miestach, rovnako ako bez akýchkoľvek neuznaných volebných výsledkov a útokov na akúkoľvek verejnú budovu. Avšak už som sa v Slovensku toľkokrát sklamal, že by ma to len prekvapilo. Prajem si, aby som v tejto mojej pesimistickej prognóze bol úplne mimo. Prajem si byť po voľbách prekvapený.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.