Denník N

Jednoduché vianočné zamyslenie

Učiteľ jedného dňa prišiel ku svojim študentom, vybral zo zásuvky nádobu a naplnil ju až po vrch kameňmi. Potom sa spýtal študentov, či si myslia, že je nádoba plná. Študenti s ním súhlasili. Ďalej vybral krabičku s kamienkami a vysypal ich do nádoby s kameňmi. Pohrkal nádobou a malé kamienky popadali medzi kamene. No učiteľ vybral na záver krabičku s veľmi jemným pieskom a vysypal ju do nádoby. Samozrejme piesok vyplnil aj tie najmenšie medzierky medzi kameňmi. Študenti znova poukazovali na naplnenú nádobu. Tentoraz už bola nádoba naozaj plná. Touto názornou ukážkou som chcel pripomenúť, že život funguje podobne ako spomínaná nádobka. Kamene znázorňujú dôležité veci v našom živote ako rodina, partner, zdravie, deti a podobne. Kamienky znázorňujú menej dôležité veci. Napríklad naše zamestnanie, dom, auto, nadobudnuté vzdelanie a iné. Piesok sú všetky ostatné drobnosti, bez ktorých sa môžeme pokojne zaobísť. Keď uprednostníme piesok alebo kamienky do nádoby ako prvé, nezostane nám žiadne miesto pre kamene. To isté platí v živote. Keď budeme strácať čas a energiu na drobnosti a materiálne veci, nikdy nebudeme mať čas na veci, ktoré dávajú šťastie pre svoju dôležitosť.

Nedávno som uvidel na internete video, ktoré dokumentovalo predvianočné dianie v chudobnejších krajinách sveta ako Somálsko, Sudán, Eritrea, Uganda, Burundi a Etiópia. Samozrejme, chudobnejších štátov nájdeme na zemi ešte ďaleko viac. Na videu bolo možné zahliadnuť túžby a sny miestnych obyvateľov, ktoré sa prevažne točili okolo ich ideologických starostí. V týchto krajinách okrem iného nie je vybudovaná poriadna infraštruktúra, vrátane pitnej vody, telefonických sietí alebo kanalizácie. Ďalej tieto krajiny trápia časté ozbrojené konflikty, nedodržiavanie základných ľudských práv, demografické problémy viazané na vysoký počet obyvateľov, ktorých je na dané podmienky náročné uživiť. Jednoducho zdôraznené hospodárstvo, akákoľvek legitímna vládna moc, úroveň verejných služieb a zamestnanosť sú na mizivej úrovni. Je až zarážajúce a smutné ako títo ľudia žijú. Spomenul som to pre zamyslenie, že ľudia žijú aj takto. Ostatní si môžeme zobrať z toho veľmi veľa.

Prenesme sa teraz do podmienok Slovenskej republiky. Áno, aj my bojujeme s problémami ako sú korupcia, klientelizmus, nezamestnanosť, vymožiteľnosť práva, nedocenená úroveň školstva a zdravotníctva. Avšak napriek tomu, že spokojnosť s fungovaním nášho štátu, kraja, okresu, obce nie je dosiahnutá, tak spomeňme si aspoň na chvíľku  na tieto uvedené krajiny. Pravda ak nerátame extrémne udalosti, tak na Slovensku problémy afrických krajín nenájdeme. Kolobeh života. Niekto bojuje o primárne veci ako život, zdravie, bezpečnosť a niekto o dosiahnutie vyšších túžob. Príroda nás tomu tak naučila a my dodnes žijeme rovnakým povahovým razením. Netreba to ani pochvaľovať, ale ani odsudzovať. Všetko sa nachádza v nás ľuďoch.

Počas týchto vianočných sviatkov by sme si mali uvedomiť, akí sme my – ľudia. Zabudnime na problémy, starosti a hoďme za seba nepriaznivé medziľudské konflikty. Nielen Vianoce, ale aj celý život nech je stále o úsmevoch, pozitívnej energii, pomoci blížnemu, radosti z maličkostí, šťastia druhých a v neposlednom rade v tom najdôležitejšom a to v úprimnej vďačnosti. Ďakujme za zdravie, šťastie, lásku, domov, rodinu, priateľov, bezpečnosť a krajinu, v ktorej žijeme nech je akákoľvek. Nežiadajme svet, aby sa zmenil k lepšiemu. Zmeňme sa najprv my.

Prajem Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších :)

Teraz najčítanejšie