Denník N

Náušnice majú dlhú tradíciu a ich korene siahajú až do obdobia pred Kristom

nausnice zlate motyl

Tak, ako sa pravidelne menia módne trendy, podliehajú zmenám aj šperky. Aj trendy v nosení náušníc sa v posledných rokoch výrazne zmenili. 

K obľúbeným kúskom však patria strieborné a zlaté náušnice rôznych tvarov či vykladané drahými kameňmi. História náušníc je však oveľa bohatšia, ako by sme si možno mysleli a nemenej zaujímavou je aj symbolika ich nosenia v uplynulých dobách.

Kedy sa prvýkrát objavili náušnice a ako sa vyvíjali? 

Prepichovanie uší patrí k najstarším formám zdobenia ľudského tela a prvé zmienky o nosení náušníc siahajú až do obdobia okolo roku 3300 pred Kristom. Najstaršie náušnice boli sprvu veľmi jednoduché a tradične vyrábané z kovov s dobrou ohybnosťou. S vývojom ľudskej civilizácie sa do popredia dostávalo zlato, ktoré sa stalo obľúbeným kovom aj pre výrobu náušníc. Popri zlate sa však bežne používali na výrobu náušníc aj ďalšie kovy, ako je striebro, bronz či platina. Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že zdobenie náušníc diamantmi nie je až také staré, ako by sme možno očakávali a začalo sa používať až v 17. a 1á. storočí.

Náušnice ako symbol spoločenského postavenia

Náušnice sa počas svojho histórie používali nielen ako ozdoba pre radosť, ale v rôznych obdobiach reprezentovali odlišné spoločenské postavenie jednotlivcov. Táto skutočnosť tiež dáva tušiť, že v týchto dobách boli náušnice najmä výsadou vyšších spoločenských vrstiev, bohatých rodín či vysokopostavených kmeňových náčelníkov alebo bojových vodcov. Pre širšie masy sa stali dostupnejšími až v 20. storočí a svoj rozmach v tom čase zaznamenali aj s vďaka príchodu bižutérie. Postupne sa stratil aj ich spoločenský význam a stali skôr módnym doplnkom.

zlate kruhy nausnice

Aj v súčasnosti však platí, že si niektoré kúsky sú preferované na bežné nosenie a iné si vyberáme na špeciálne životné príležitosti. Dnes patria náušnice najmä k dominantám jemnejšieho pohlavia, neplatí to však všeobecne. Rovnako to bolo aj v niektorých historických obdobiach, kedy napríklad v starovekom Ríme či Egypte nosili náušnice aj muži.

Širokú ponuku náušníc ponúka aj sieť klenotníctiev Amawel vo svojich maloobchodných predajniach, ako aj na eshope.


Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie