Denník N

Vážený pán Korčok,

na pohreb Eduarda Kukana som prišiel (oveľa) skôr v očakávaní príchodu zástupov modrých a ich (kolektívneho) posolstva do budúcnosti … nakoniec som si zapamätal Vás, pretože z každého Vášho gesta bolo jasné, kto tomu velí, že nejde len o protokolárne úkony, ale aj o osobný vzťah a emócie.

Bundestag schválil nový volebný zákon, ktorý by som nazval hľadaním nového politického stredu Nemecka. Eliminuje z neho die Linke … a CSU. SPD za zbaví konkurencie zľava, demografia Bavorska zrelativizuje pozíciu CSU na spolkovej úrovni. CSU zostane (zrejme) hrdá a potvrdí v októbri absolútnu dominanciu v Bavorsku, ale celkový výtlak nemusí stačiť na vstup do budúceho Bundestagu (“potlačí“ výsledok pod 5%). Konzervatívni plus/kontra reformní kresťanskí demokrati …

Reformný Pellegrini posúva Hlas bližšie k Hollywoodu. Ponúka ľuďom NÁDEJ na splnenie sna, ktorý majú naplniť osvedčení borci z obdobia pred Matovičom. Nepochybujem o tom, že Pelleho predstava sociálnej demokracie je tá scholzovská, ale aj od (ne)úspechu konzervatívneho Fica dnes závisí, či bude úspešná a nebude nakoniec retroaktívna.

Stráca sa dôvera voličov v schopnosť politikov riešiť (uspokojivo) problémy, ktoré pred nimi stoja. Riešime tisíce a utekajú nám milióny, greenfláciu zelených tém a nechávame bez povšimnutia ceny tých nezelených (energií), lebo veď štát zadotuje rozdiel (?), tak kam sa ponáhľať …

Rád by som Vás požiadal, aby Ste (pozitívne) zvážili možnosť kandidovať na predsedu SaS-ky. Nevidím v tejto chvíli nikoho, kto by dokázal (intelektuálne aj postojovo) rozčeriť malicherné slovenské vody politické. Azda prvýkrát dávam Annalienke Bearbockovej páčik za odvahu klásť prekážky a … spájať.

 

Juraj Vavrík

Teraz najčítanejšie