Denník N

Máte 18 rokov? Vyhrajte jeden z 35 tisíc lístkov na cestovanie po Európe!

Európska únia už niekoľko rokov poskytuje mladým možnosť bezplatného cestovania. Aktuálne je opäť otvorené nové kolo prihlášok do súťaže DiscoverEU. Je to súťaž, ktorá umožňuje ľuďom vo veku 18 rokov získať bezplatný lístok na vlak na cesty po celej Európskej únii. Je to skvelá príležitosť spoznať nových ľudí, kultúru, históriu a krásy Európy. Zároveň sa tak naplno vyzdvihuje výhoda slobodného cestovania, ktoré nám členstvo v EÚ prináša. Cestovanie vlakom je okrem pohodlnosti aj veľmi ekologickým spôsobom dopravy. Aj táto iniciatíva prispieva k stále sa rozširujúcej sieti medzinárodných vlakových spojení.

Ako sa prihlásiť? 

Súťaž je určená všetkým občanom EÚ narodených v období od 1. 7. 2004 (vrátane) do 30. 6. 2005 (vrátane). Prihlasovanie je otvorené do stredy 29.3.2023 do 12:00 SEČ. K prihlasovaniu je potrebné mať platný občiansky preukaz či cestovný pas. Pokiaľ ešte nemáte 18 rokov, rozhodne nesmúťte, ďalšie kolo súťaže bude otvorené opäť na jeseň. Všetky podrobnosti a prihlášku nájdete na webe: https://youth.europa.eu/discovereu_sk

Cestujte s kamarátmi

Zaujímavou je aj možnosť spojiť svoju prihlášku s kamarátmi jednoduchým zadaním čísla ich prihlášky. Zážitok z poznávania Európy teda budete mať možnosť zdieľať spoločne. V prípade úspešnej prihlášky získate príležitosť cestovať 1 až 30 dní v období od 15.6.2023 do 30.9.2024.

Neváhajte a skúste šťastie

K dispozícií sú lístky až pre 35 tisíc mladých Európanov. Sám by som s prihlasovaním neváhal. Počas pandémie COVID-19, ktorá nám priniesla aj zatvorené hranice, sme sa o nepohodlnosti uzavretých hraníc presvedčili všetci. Európska únia nám prináša množstvo výhod a slobodné cestovanie rozhodne patrí k nim. Choďte do toho, nič za to nedáte!

Teraz najčítanejšie

Vladimír Bilčík

poslanec Európskeho parlamentu, člen predsedníctva SPOLU-občianska demokracia a odborník na európske a medzinárodné vzťahy