Denník N

Európsky parlament sa pripojil k súdu proti maďarskému zákonu proti LGBTI. Kde sa nachádza Slovensko v rámci vyjadrenia svojho postoja? Nič prekvapivé!

Foto: NBC News

Výbor Európskeho parlamentu pre právne záležitosti v utorok (21. marca) hlasoval za to, aby sa parlament pripojil k prípadu Európskej komisie proti Maďarsku v súvislosti so zákonom proti LGBTI.

Poslanci uviedli, že hlasovanie prebehlo 18 hlasmi za a dvoma proti, hoci samotné hlasovanie sa uskutočnilo za zatvorenými dverami a má zostať dôverné.

Francúzsky liberálny europoslanec Pierre Karleskind a člen výboru, ktorý návrh inicioval, uviedol, že ide o „prelomové rozhodnutie“.

Foto: Pierre Karleskind/IG

Povedal, že je to „jasný odkaz národným lídrom, premiérom: ak zaútočíte na hodnoty EÚ, postaví sa vám do cesty Európsky parlament“.

Tento zákon, ktorý bol prijatý v roku 2021, zakazuje zobrazovanie homosexuálneho obsahu alebo zmeny pohlavia osobám mladším ako 18 rokov v školských programoch sexuálnej výchovy alebo v médiách, ktoré majú dosah na maloletých.

Avšak, podľa postupu parlamentu sa predseda parlamentu môže rozhodnúť, že sa nebude riadiť odporúčaním výboru.

Tvrdo-pravicová vláda premiéra Viktora Orbána tvrdila, že zákon má chrániť deti pred pedofilmi.

Vláda sa potom snažila vyvolať referendum o tejto otázke. Ale nepodarilo sa jej získať dostatok hlasov pre túto referendovú otázku. Napriek tomu odvtedy použila výsledky na podporu svojich argumentov.

Komisia začala vyšetrovanie zákona, ktorý predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová označila za „hanebný“. Následne začala prípad na Európskom súdnom dvore (ESD).

Foto: Reuters

Veľmi zriedkavý krok

„Je mimoriadne zriedkavé, aby Európsky parlament zasahoval v prípade, keď nemá priamy podiel,“ povedal John Morijn, profesor práva a politiky na Univerzite v Groningene.

„Je to politické rozhodnutie zaujať iný postoj a podporiť v tomto prípade Komisiu EÚ a niekoľko členských štátov, aby zdôraznili jeho význam,“ dodal Morijn s tým, že rozhodnutie bolo pre parlament pravdepodobne jednoduchšie, pretože niekoľko členov štátne vlády už túto komisiu podporilo.

Írsko, Portugalsko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko sú pripravené podporiť komisiu na súde a predložiť svoje argumenty podporujúce žalobu proti Maďarsku.

Morijn povedal, že rozhodnutie parlamentu je výsledkom „nahromadenia ďalších prípadov proti Maďarsku“.

„Je to aj právne vyjadrenie parlamentu, že dosť, toto je politické posolstvo,“ dodal profesor.

Zdôraznil, že je to prvý raz, čo komisia predložila prípad založený na hodnotách uvedených v článku 2 Zmluvy o EÚ, pretože údajné porušenie „sa dotýka samotných základov únie o tolerancii a rovnosti“.

Súdne pojednávanie by sa malo konať v druhej polovici roka. Rozhodnutie najvyššieho súdu EÚ sa očakáva budúci rok.

V júni 2021, keď bola v Maďarsku prijatá legislatíva, sa Orbán na ich pravidelnom bruselskom summite dostal pod paľbu kolegov z EÚ. Ale maďarský líder neustúpil.

Foto: EUROACTIVE

Lídri 17 krajín EÚ (Belgicko, Dánsko, Nemecko, Estónsko, Írsko, Grécko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Cyprus, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Fínsko, Švédsko a Rakúsko zverejnili spoločný list. V ňom sa zaviazali „pokračovať v boji proti diskriminácii voči LGBTI komunite“, v ktorom sa odvolávajú na maďarskú legislatívu.

Slovensko medzi nimi samozrejme nie je. Aké to prekvapenie!  Ak si spomeniete, ultra pravicový poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa, Filip Kuffa tento zákon doslova okopírovali a dali na rokovanie NR SR. Okrem iných zaň hlasovali aj poslanci OĽANO, na čele s Annou Záborskou z KÚ.

 

Teraz najčítanejšie

Róbert Eisner

Tlmočník-prekladateľ, ESP lektor. Člen Progresívneho Slovenska.  Profesijné skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, ocenenia a vyznamenania: Honorary Texan Degree - ocenenie udelené guvernérkou štátu Texas Ann Richards, CRUZ DE ALFONSO X EL SABIO - Rytiersky rád udelený Španielskym králom Juanom Carlosom I.