Denník N

Aké sú príčiny chrápania a ako sa ho zbaviť?

Spanie v miestnosti s človekom, ktorý väčšinu noci nahlas chrápe, je veľmi nepríjemné. Pokiaľ máte navyše ľahké spanie, môže byť kvalitný spánok kvôli chrápajúcemu partnerovi pre vás takmer nemožný. Čo s tým? Zabudnite na štuple do uší a namiesto toho eliminujte všetky spúšťače.

Príčiny chrápania

Keď počas spánku dôjde k vibrovaniu mäkkých častí horných dýchacích ciest, začneme vydávať zvuk, ktorému hovoríme chrápanie. Príčin vzniku tohto nepríjemného zvuku, ktorý vás môže obrať o príjemný spánok, je celý rad. Prinášame vám zoznam tých najčastejších, spoločne s tipmi na to, ako sa zbaviť chrápania.

Ako matrac ovplyvňuje chrápanie

Vedeli ste, že je možné chrápaniu predchádzať voľbou vhodného matraca? Preležaný matrac, z ktorého vás akurát tak bolí celé telo, patrí do koša. Namiesto neho by ste si mali urobiť radosť nákupom nového, čo vaše telo rozmazná, poskytne mu úplné pohodlie a ráno sa vďaka nemu budete prebúdzať svieži a plní energie. Okrem vhodne zvoleného matraca však nezabúdajte ani na jeho údržbu. Čím častejšie ho budete čistiť a udržovať v perfektnom stave, tým nižšia bude pravdepodobnosť výskytu chrápania. Jedným zo spúšťačov sú totiž tiež prachové čiastočky a peľ, čo sa držia v matraci.

Zaspávajte na boku a vyhnite sa pretáčaniu na chrbát

Spánok na chrbte vedie oveľa častejšie k chrápaniu. Pokúste sa teda zaspávať na boku a spánok v tejto polohe si zaistite napríklad použitím tenisovej loptičky. Tú jednoducho položte za seba. Keďže by vás pri zmene polohy nepríjemne tlačila do chrbta, pravdepodobnosť, že sa v noci pretočíte na chrbát, sa týmto razantne zníži.

Ľahšie zaspávanie na boku vám zaistí taktiež vhodne zvolený zdravotný matrac a vankúš. Pri polohe poležiačky by ste si nemali nijako kriviť chrbát a lámať krčnú chrbticu, ale, naopak, snažte sa dosiahnuť čo najprirodzenejšiu polohu tela. Zaspávanie na boku vám môže spríjemniť aj správne zvolená tuhosť matraca.

Chrápanie a životný štýl

Životný štýl je ďalším faktorom, ktorý má na chrápanie vplyv. Cigarety, alkohol, nadváha, zlá spánková hygiena – to sú len niektoré z vecí, čo môžu spustiť chrápanie. Obmedzte fajčenie, znížte spotrebu alkoholu a pokiaľ je to nutné, pokúste sa znížiť aj svoju telesnú váhu.

 

Čo sa spánkovej hygieny týka, nastavte si pravidelný denný a nočný režim a dodržujte niekoľko zásad:

  • Nekonzumujte tučné a ťažké jedlá pred spánkom.
  • Poslednú šálku kávy si doprajte štyri až šesť hodín pred spaním.
  • Večer nepite alkohol.
  • Prestaňte fajčiť.
  • Udržujte vhodné podmienky v spálni. Teplotu udržujte okolo 18 °C.
  • Vstávajte a choďte do postele v rovnaký čas, a to aj cez víkendy.

Vyššie zmienené zásady môžu pomôcť zlepšiť celkovú kvalitu spánku a zatočiť napríklad aj s nespavosťou vo vyššom veku.

Chrápanie v populácii

Chrápanie sa vyskytuje u mužov dvakrát častejšie ako u žien. Často sa taktiež objavuje aj u tehotných žien. V tehotenstve je totiž telo opuchnuté, čím dochádza k zúženiu dýchacích ciest. Čo sa týka detí, uvádza sa, že chrápu približne 3 % z nich. Najčastejším dôvodom býva zväčšenie nosných a krčných mandlí.

Rozlúčte sa raz a navždy s nepríjemným chrápaním a urobte maximum preto, aby ste eliminovali všetky spúšťače. Zamerajte sa na polohu, v ktorej zaspávate, ale pozornosť venujte taktiež aj samotnému matracu. Nepodceňujte jeho pravidelnú údržbu a starostlivo sa zbavujte prachu. Aj tuhosť a materiál matraca môžu mať pozitívny vplyv na kvalitu spánku, preto obidva faktory nepodceňujte. Samozrejme, snažte sa zapracovať aj na svojej spánkovej hygiene, znížte spotrebu alkoholu a cigariet, a naučte sa chodiť do postele a vstávať v rovnaký čas.

Teraz najčítanejšie