Denník N

Fotoreportáž z pôrodu: Takto vyzerá cesta k dieťaťu cisárskym rezom

Foto: Igor Stančík
Foto: Igor Stančík

Kým niektoré ženy sa rozhodnú pre cisársky rez dobrovoľne, iným sa mu nepodarí vyhnúť a majú z neho dlhoročnú traumu. Fotograf IGOR STANČÍK zachytil, ako takáto cesta k dieťaťu vyzerá.

Fotografujúci cudzí muž pri pôrode… Znie to ako začiatok vtipu. Skutočnosť je však iná. Fotograf Igor Stančík pri pôrode bol a v máji minulého roku zverejnil fotoreportáž z pôrodu cisárskym rezom. Pre fotenie tohto okamihu sa rozhodol preto, lebo to „videl ako dobrú tému, tak po nej išiel.“

O mesiac neskôr vyšiel nezávisle na to v časopise .týždeň článok s názvom Keď je pôrod operáciou. Jeho úvodné slová skôr potvrdzujú, že sa mu autorky venovali preto, lebo to videli ako „zlú“ tému: „Cisársky rez je operácia, ktorou sa na Slovensku končí takmer tretina pôrodov. Svetové štatistiky odporúčajú, aby sa týmto spôsobom končilo iba desať percent pôrodov. No u nás je to inak. Na operačnom stole končia aj nízkorizikové rodičky.“

Fotoreportáž Igora Stančíka dokumentuje, ako pôrod cisárskym rezom vyzerá. Od začiatku, až po koniec… teda po ďalší začiatok.


„Nešlo mi o nafotenie krvavého masakru.“


Povolenie fotiť pôrod získal relatívne rýchlo. Napísal e-mail vedeniu nitrianskej nemocnice a dostal odpoveď, že sa to dá urobiť pod podmienkou, ak nebude fotiť personál. Ďalšie obmedzenia nemal. Prišli by iba v prípade komplikácií, kedy by musel sálu ihneď opustiť.

Fotenie začalo 7:30 ráno. Na sálu prišli v ten deň ako prví – Igor a jeho kamarátka Tina so svojím manželom. Ten nakoniec čakal na chodbe.

„Keby sme veľmi chceli, pustili by tam aj jeho, ale s Tinou sme sa dohodli, že to lekárom a sestrám nechceme komplikovať a stačí, keď tam bude jeden človek navyše,“ povedal Igor Stančík v našom rozhovore.

Stančík chcel predovšetkým nafotiť realitu, ktorú zažili milióny žien na celom svete a ukázať, ako sa to deje. Pôrod chcel zobraziť tak, aby do fotografií preniesol atmosféru udalosti. Aby sa na toho, kto si fotografie pozrie, preniesla emócia a ostal v ňom zachovaný príbeh. Výsledkom je séria 17 fotografií. Bolo len pár záberov, kedy mal prst na spúšti, no povedal si, že to už odfotiť nemôže.

„Obmedzenia od Tiny som nemal žiadne, mohol som fotiť všetko. Ale to som nepotreboval robiť, pretože mi nešlo o nafotenie krvavého masakru a s tým súvisiacich detailov.“

Zverejnenie pôrodu vníma Igor aj Tina ako zverejnenie zaujímavej fotografickej práce. Sám by s tým však mal problém.

„Rozumiem každému, kto povie, že to nie je pre neho a že jemu sa to nepáči. Napríklad ja a moja manželka by sme s takýmto fotením a zverejnením asi mali problém,“ uzatvára.

Prinášam vám jeho fotoreportáž od prvého po posledný okamih.

Pozrite si celú fotoreportáž

 

foto: Dagmar Nespalová
foto: Dagmar Nespalová
Igor Stančík (*1977) je fotograf z Nitry, ktorý sa špecializuje na reportážnu fotografiu. Pracuje na voľnej nohe a spracováva rôzne témy, ktorých stredobodom sú vždy ľudia. Usiluje sa o zachovanie deja s dôrazom na pútavosť príbehu. Reportáž podľa neho nemá byť len zbierkou fotiek z udalosti, ale má tvoriť kompaktný celok, ktorý nenudí a priťahuje pozornosť aj s odstupom času.
www.photostancik.com

 

Teraz najčítanejšie