Denník N

Slovenské gastro krachuje, vážení

Do roka skrachuje väčšina malých podnikateľov v gastre v tomto štáte, dovolím si tvrdiť.

Projekcia hodná blázna, čo?
Inak, neprikrášlene,
HOLÁ BOSÁ REALITA.

Chodím po našich zákazníkoch, čo sú malé cukrárne a kaviarne. Je ich asi 150 len na západe krajiny. Takmer všetky vedú malí slovenskí podnikatelia. Stoja za pultom denno-denne od rána do večera. Už nemajú na to, aby zamestnávali ľudí a platili za nich tie NEHORÁZNE ODVODY.

Tie si môže dovoliť azda iba ten obchodný reťazec, do ktorého naši ľudia odchádzajú pracovať.

A takto náš hrdina príbehu, malý podnikateľ zostáva na svojej prevádzke sám. Drie ako kôň, snaží sa prilákať zákazníkov, no nedarí sa. Každý šetrí. Ťažká doba je, Vám poviem. Už aj na to, aby si človek osladil život čo i len jedným koláčom v cukrárni. Radšej si ho kúpi v tom Lidli alebo Tescu za pár šupiek. Aj keď mu nechutí tak, ako ten, na ktorý bol zvyknutý doteraz. Cíti v ňom trošku trpkú pachuť. Rovnako, ako ju cíti vo svojom živote v poslednej dobe.

V obchode necháva majland a má čo robiť, aby vyžil od výplaty k výplate. Všade okolo počúva o zdražovaní, vojne, zemetraseniach a smrteľných nehodách. Akosi do toho sa mu ešte aj tie vzťahy voľajako kazia.

Vraví, že ak mu ešte raz dvihneme ceny, ZATVORÍ CELÚ PREVÁDZKU a pôjde robiť inde, nestojí mu to za to.

Tak my mu dvíhame ceny našich zákuskov len kozmeticky a tlmíme infláciu z našich vlastných zdrojov. Hľadáme efektivitu všade možne. Len aby sa zachránilo gastro. Lebo vieme, že prísť o 70 % klientely dokáže položiť aj nás, najväčšiu cukrárenskú výrobu v krajine, aj keď sme v porovnaní s nimi dinosaurus.

Len je toho už akosi DOSŤ.

Nestačí, že ako rodinný podnik suplujeme štát v mnohých oblastiach:
❤️Vychovávame si vlastných kvalitných ľudí, lebo ŠKOLSTVO nám ich nedáva
❤️Zamestnávame znevýhodnené skupiny: maminky po materskej, dôchodcov, zdravotne postihnutých bez akejkoľvek podpory štátu
❤️Podporujeme komunitu, spoločenské akcie v našom okolí
❤️Staráme sa o zdravie našich zamestnancov, lebo ZDRAVOTNÍCTVO stojí za figu

A to všetko na vlastné náklady.
A namiesto ĎAKUJEM dostávame ďalšie a ďalšie polená pod nohy.

Vo Forbes Ideal Place, ktorého je náš podnik členom minulý týždeň zaznela pekná myšlienka o tom, že všetky firmy, čo tam sme, máme niečo spoločné.

Že sme svoje podniky vybudovali na kolene, bez štartovacieho kapitálu. Čisto tvrdou prácou, makali na sebe, robili, čo nás baví a robili to SRDCOM.

No najmä sme sa všetci zhodli na tom, že to nebolo vďaka podpore od štátu, ale NAPRIEK PREKÁŽKAM, ktoré nám kladie do cesty.

A že je tých prekážok viac, než dosť. Dosť máme aj toho, že slovo PODNIKATEĽ je pre náš štát synonymom slova VYKORISŤOVATEĽ.

A kým o nás, bežných malých podnikateľoch (ktorí mimochodom tvoríme viac ako tri štvrtiny ekonomiky našej krajiny) bude štát uvažovať rovnakým spôsobom ako napríklad o veľkých reťazcoch, ktorí tie ozajstné vykorisťovateľské podmienky tvoria, tak sa ďalej ako spoločnosť nedostaneme.

Len otázka znie, či štát má vôbec záujem na tom, aby tu bolo viac podnikateľov?
Viac hláv, ktoré idú proti systému. Viac hláv, ktoré nerešpektujú všetky príkazy, zákazy, nemajúce opodstatnený základ.

Pravdepodobne nechce. Lebo masu, ktorá ide radšej s prúdom ako proti prúdu ľahšie presvedčí o čomkoľvek.

A teda radšej položí celé odvetvie gastra ako obetný baránok na oltár hanby ako výstrahu, že postaviť sa proti systému sa nevypláca.

Teraz najčítanejšie

Bea-Liscikova-fotka

Beata Liščíková

CEO FLORIL Cukrárne, spoluzakladateľka jedného z najrodinnejších podnikov Slovenska. Podnikateľka v gastre. Manželka a maminka dvoch pokladov. Nevyliečiteľný maximalista túžiaci meniť veci k lepšiemu.

https://www.linkedin.com/in/bealiscik/