Denník N

Prestrelka medzi Kovačič Hanzelovou a Bošňákom je iba veľké nedorozumenie

Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček
Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček

Čo by to bol za týždeň, keby sa na internete ktosi nepohádal. Tento týždeň si vybrali najkratšiu zápalku (okrem Klusa a Sulíka) novinárka denníka SME Zuzana Kovačič Hanzelová a dátový analytik Ivan Bošňák, zakladateľ projektu Dáta bez pátosu. Ľudia, ktorých si vzdelaná verejnosť váži, sa na internete pochytili kvôli nominácii vyššie spomenutého Martina Klusa za člena Európskeho dvora auditorov.


O čo ide?
Martin Klus koncom minulého roka odišiel z klubu SaS, na čo predseda Sulík zareagoval, že dostane teplé miestečko v Bruseli. Klus to poprel, avšak premiér Heger ho neskôr nominoval za člena Európskeho dvora audítorov. Vzniesla sa vlna kritiky, okrem obvinenia z politickej korupcie aj preto, lebo Klus nemá dostatočné skúsenosti. Nakoniec výbor europarlamentu Klusa za člena EDA neodporučil a blamáž sa vláda momentálne snaží zachrániť tak, že stiahne Klusovu nomináciu.

Bošňákov prvý status
Hádka začala tak, že na FB profile Dáta bez pátosu sa zjavil status o plate člena EDA. Vyčíslený bol na 24457 € mesačne s poznámkou, že „pri 22 pracovných dňoch na úrovni cez 1000 eur denne“ a o tom, že k tomu auditor má aj „pár týždňov platenej dovolenky“. Nič viac v tom nebolo, nikto (okrem komentujúcich) Martina Klusa nespomenul.

Príspevok na FB stránke Dáta bez pátosu
Príspevok na FB stránke Dáta bez pátosu

ZKH zaútočila
Zuzana Kovačič Hanzelová na svojom Instagrame (iba v stories) a Twitteri zdieľala tento príspevok s komentárom „Máločo mi je tak odporné ako tieto populistické žvásty o vysokých platoch. Ľudia v dôležitých pozíciách majú zarábať veľa peňazí. Bodka.“ Ako mnohí, aj ona si isto spomenula napríklad na Matoviča, ktorý nedávno vyhlásil, že poslanci by mali mať nižší plat.

Bošňák vracia úder
Bošňák sa ohradil na svojom blogu v SME. Ale úplne inak, ako by možno ktosi čakal. Najprv ZKH vytkol chybu, že ľudia v dôležitých pozíciách nemajú zarábať veľa, ale veľmi veľa. Snažil sa obhájiť sa, že poskytol čisté dáta (pravda) a že nikde nenaznačil, že uvedený plat je neprimeraný (opäť pravda). Okrem útokov na moderátorku sa však snažil nájsť chybu aj u seba, čo znie fajn.

Čo však pán Bošňák pravdepodobne nepochopil je to, že tak, ako dostal Kovačič Hanzelovú, tak dostal aj ďalších ľudí, ktorí si po príspevku buchnú po stole a zanadávajú si, že je to nefér, že oni makajú ako fretky a majú málo a v Bruseli nič nerobia a zarábajú veľa. Vyberám pár komentárov, ktoré sa zjavili pod príspevkom.

Komentáre pod príspevkom na FB stránke Dáta bez pátosu
Komentáre pod príspevkom na FB stránke Dáta bez pátosu

V tomto prípade som na strane Kovačič Hanzelovej. Bošňák má pravdu, že síce zverejnil iba dáta a nič viac. No to je to isté, ako keď dnes niekto napíše, že v roku 1999 NATO začalo bombardovanie v Juhoslávii a spôsobilo stovky civilných obetí. Sú to iba dáta, no je dôležité ich dať do kontextu. Dnes o bombardovaní Juhoslávie v drvivej väčšine píšu fanúšikovia Putina. Tak ako o výške platov v štátnej sfére píšu zväčša tí, ktorým sa zdajú privysoké. To sú dáta.

Pán Bošňák by mal uznať, že jeho príspevok znel, že ten plat je privysoký. A že to bolo len prilievanie do ohňa. Prípadne k príspevku dodať, že to nie je myslené tak, ako to na prvý pohľad vyznelo (a ako to Kovačič Hanzelová a mnohí iní pochopili). Aby nevzniklo nedorozumenie, ktoré vyústilo až do tejto internetovej prestrelky.

Neviem aký názor na Klusovu nomináciu má Kovačič Hanzelová (dá sa ale predpokladať, že nie úplne pozitívny), Bošňákovi sa to jednoznačne nepáči (inak by nepublikoval taký status, však?). V tomto sa obaja zhodnú. Rovnako sa zhodnú, že ľudia na dôležitých pozíciách majú zarábať adekvátne množstvo peňazí. O tom som písal už dávnejšie aj ja vo svojom blogu.

Skutočne sa musíme hádať o veciach, v ktorých sa zhodneme? Pán Bošňák aj pani Kovačič Hanzelová určite vedia, že je pred nami kopec iných problémov, ktoré je treba riešiť. U nášho východného suseda je vojna, prieskumy preferencií pol roka pred voľbami vyzývajú k beznádeji (a keby aj dopadli dobre, tak sa musíme pripraviť na boj s tvrdeniami o sfalšovaných voľbách) a posledné správy o globálnom oteplovaní sú ešte horšie ako sme čakali. Tak sa prosím prestaňme správať detinsky, hádať sa o hlúpostiach, uznajme si chybu a poďme ďalej. Oboch vás ešte bude treba.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.