Denník N

7 odpovedí náhodných nakupujúcich k zatvoreným obchodom v nedeľu (VIDEO)

Nedávno sme sa v jednom bratislavskom obchodnom centre opýtali nakupujúcich, čo si myslia o zákaze nedeľného predaja. Odpovede hovoria za všetko.

Píše Filip Kužma, riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa

Hoci sa poslanci pred mesiacom nezhodli na nápade zatvoriť v nedeľu väčšinu obchodov, téma sa vracia ako bumerang a už tento týždeň sa jej budú venovať znovu a zas.

V Inštitúte moderného spotrebiteľa sme sa preto v nedávnu nedeľu vybrali do jedného bratislavského obchodného centra, kde sme vyspovedali náhodne oslovených nakupujúcich na to, čo si o zákaze nedeľného nakupovania myslia a aký by na nich mal dopad. Uvádzam stručný výber:

  1. „Je to čiste populistický krok časti politického spektra.“
  2. „V minulosti som pracoval v takýchto predajniach, ktoré boli v nedeľu otvorené, a značnú časť príjmu by mi to zobralo.“
  3. „Žijeme aktuálne v krajine a v dobe, kedy by sme si mali voľne rozhodnúť, že kedy nakupovať pôjdeme.“
  4. „Pracujem počas bežného pracovného týždňa, do tej piatej, a bývam na vidieku, bohužiaľ tam už sa nedá po piatej nič nakúpiť.“
  5. „Zbytočné zasahovanie do slobody občanov. Každý si vie určiť, kedy chce ísť do obchodu, ako využiť nedeľný čas.“
  6. „Je na každom jednom, ako chce nedeľu tráviť. Taktiež tu máme aj iné skupiny ľudí, ktoré do kostola nechodia.“
  7. „Ak spotrebitelia budú chcieť nakupovať v nedeľu, tak obchodníci nechajú otvorené. Keď trh rozhodne, že nie je jednoducho v nedeľu dopyt, tak budú obmedzovať otváranie obchodov.“

Tieto názory zachycujú, že drvivá väčšina respondentov zákaz nepovažuje za správny krok. Ich postoje, ruka v ruke s plným obchodným centrom, podľa nás odzrkadľujú nepopulárnosť myšlienky povinného nedeľného oddychu.

Navyše potvrdzujú výsledky nášho októbrového prieskumu na reprezentatívnej vzorke vyše 1 000 ľudí, ktorý takisto jednoznačne ukázal, že ľudia zatvorené obchody v nedeľu nechcú. V kombinácii s viacerými ďalšími výstupmi od nás, ako aj od analytikov zo zahraničia, či zo samotného Ministerstva financiíÚradu vlády, je táto anketa len ďalší kúsok skladačky, ktorý dotvára puzzle nezmyselnosti návrhu. Posúďte sami.

Teraz najčítanejšie

Inštitút moderného spotrebiteľa

V Inštitúte moderného spotrebiteľa od roku 2018 presadzujeme záujmy spotrebiteľov žijúcich v modernej dobe, vzdelávame a podieľame sa na tvorbe politík, ktoré pomáhajú zlepšiť spotrebiteľské prostredie.

Tento blog je platený.