Denník N

Čím sa líšia od sekty?

Podobajú sa na sektu. Ako v sekte, majú svojho neomylného Mesiáša, ktorého akúkoľvek myšlienku, ako zhypnotizovaní papagájujú, krochkajú blahom, chŕlia páčikov a šíria ďalej. Kto nesúhlasí, zúrivo začnú hejtovať, urážať a byť agresívni. Po vzore ich Mesiáša.

Ak eseročke fejkového magistra namerajú agentúry pod 5%, sú to mafiou zmanipulované prieskumy. Ak sa ich Mesiáša opováži ktokoľvek kritizovať, počkajú si na bleskovo napísaný status Spasiteľa (svojich veriacich zásadne nenecháva dlho čakať, čo keby nebodaj nevedeli, ako reagovať), v ktorom im vysvetlí, čo je tomu príčina. Je za tým zväčša smerácka mafia, zlí oligarchovia, Sulík, Čaputová a liberáli. Vysvetlí veriacim, že všetci títo, ale aj skoro všetci ostatní ho z duše nenávidia, lebo on chce pomáhať a iní nechcú pomáhať a preto na neho organizujú poľovačku.

Čo sa týka vodcu sekty, vôbec im nevadí, že diplom získal podvodom. Nevadí, že ako minister financií nemal žiadnu kvalifikáciu ním byť. Nakoniec, podľa neho aj Klus mal ako politológ kvalifikáciu na audítora, čiže analogicky vzdelaniu fejkového magistra na ministra financií,  bol aj Klus ten najsamfasa audítor z celého Slovenska. Ale fanatici spustili uragán zúrivých hejtov, lebo Guru napísal, že to pomstychtivý Sulík zničil chudákovi Klusovi kariéru. Videl som to na vlastné oči, oni tomu veria, srdnato to píšu a vôbec sa za svoje názory nehanbia. A niektorí dokonca aj pod vlastným menom.

Čakajú na každý jeden status na FB od svojho vodcu (a že ich je dosť vie každý), aby si ihneď osvojili jeho geniálne myšlienky, nápady a hlavne, kto je zmrd, bakaný, kto ho urazil, kto je mafia, kto nechce pomáhať rodinám a kto mu robí zle na pieskovisku, aby začali tieto zvesti s neochvejnou intenzitou šíriť medzi ľud a celebrovať svojho najsvätejšieho. A potom na záver sa vždy navzájom hecujú, že nech sa verní neboja, oni si svojho svätého Igora nedajú, aj tak vyhrá voľby OĽANO a bude zostavovať vládu.

Podľa nôt ich idolu, nadávajú za súčasný stav každému, len jemu nie. Za razantný nástup smerohlasáckych preferencií nie je v žiadnom prípade zodpovedný ON, ale všetci ostatní.

Ich aktivita je nevídaná, niekedy rozmýšľam, kedy a čo títo ľudia robia, na čo majú vôbec čas, okrem písania po fasabúku a celebrovať svojho Spasiteľa. Je do očí bijúce, že zásadne nepíšu svoje názory. Kto nebol označený Spasiteľom za nepriateľa, ten sa nehejtuje. Bez výnimky.

Alebo si niekto všimol, že by sa z tých notorických propagandistov (tí hlavní sú zväčša anonymní trolovia) zaoberal vekslákom? Alebo by sa niekto pozastavil nad tým, že fejkový magister poza chrbát celej vláda dovalil ruský lektvar, podotýkam necertifikovaný a s kľudom sociopata bol schopný napichať ten patok trebárs aj všetkým Slovákom? Videli ste jediného veriaceho, že by sa zavzdušnil nad touto podlou a potenciálne nebezpečnou akciou naozaj rozhorčil?

Takže si to zhrňme. Vec sa má tak, že Spasiteľ nerobí žiadne chyby. Len on bojuje proti korupcii a celý svet je proti nemu (inak, ktorého politika vám toto pripomína?). Napriek nepriazni oligarchov, médií, politikov, lekárov, vedcov, novinárov a národa slovenského, on sa nevzdáva, lebo prieskumy sú zmanipulované, médiám podľa neho aj tak nikto neverí,  napriek tomu proti médiám bojuje (nechápem prečo, keď im aj tak nikto neverí). Najväčší bojovník proti korupcii, kde ani jeden prípad neodhalil on sám, nepovedal ani slovo, keď si jeho minister vnútra posadil na kreslo prezidenta polície bývalého splnomocnenca (či čo to mal za funkciu) ficovej vlády pre boj s korupciou Kovaříka, Ryšavého Kornela do väzby nemohli zobrať, vojna v polícii a SIS je úplne štandardná vec, 363 je nedotknuteľný paragraf, plošne vymenil na kompletku všetkých prednostov okresných úradov a ešte by sa toho nazbieralo kopec iného.

Píšem tieto riadky preto, lebo svojho času som venoval pol života vypisovaním o ficovoličoch. Aj som im nadával, prosil, presviedčal, nech sa preberú, že smerácki banditi, táto mafiánska kohorta je smrť pre krajinu. Išiel ma šľak trafiť z toho, že ešte aj po skúsenostiach s tou zberbou, stále bolo dosť voličov schopných voliť tú luzu. A po ostatných voľbách to vyzeralo, že ficoidné strany sublimujú do stratena. A ešte väčší šľak ma triafa, keď vidím ich vzkriesenie.

A ešte ma triafa, lebo nech sa na to pozerám z ktorejkoľvek strany, tá fanatická oddanosť svojmu Spasiteľovi mi pripadá rovnaká, ako viera ficovoličov v svojho fírera.

Prívrženci (našťastie ich rady sa radikálne preriedili) Igiho a jeho prašteného projektu pozbierancov z ulice, alias OĽANO, vykazujú väčšinu signifikantných znakov sekty. Vieru v neomylnosť ich spasiteľa, vieru v jeho nekonečnú dobrotu a nezištnú chuť pomáhať slabým a chudobným bez ohľadu na dôsledky, vieru v presvedčenie, že iba ON je schopný bojovať s korupciou. Akúkoľvek kritiku zúrivo potláčajú, hejtujú kritikov, za každým hľadajú temné sily, oligarchov a mafiu, ktorá si vraj všetkých kúpila, v žiadnom prípade nie sú schopní kritického myslenia, najmä v súvislosti s ich spasiteľom. Ak vymyslí absurdnú šialenosť, rozdávať z peňazí daňových poplatníkov po 500 evri voličovi, tak ho celebrujú ako božieho syna. Škoda. A to sa sami vraj pokladajú za tých inteligentnejších voličov.

Teraz najčítanejšie