Denník N

Ďalších päť technologických firiem sa ocitlo na čiernom zozname ako hrozba pre bezpečnosť

V USA zosilneli obavy, že Čína môže cez kamerové systémy čínskych výrobcov získavať nelegálne dáta. Výsledkom je zákaz pre 5 výrobcov. Okrem toho stále hrozí aj stopka pre TikTok.

Napätie medzi USA a Čínou stále pretrváva. Čo sa za predchádzajúceho prezidenta Trumpa začalo ako začiatok „obchodnej vojny“ a blokovanie časti produkcie čínskej značky Huawei a jej prístupu na americký trh, dnes pokračuje zákazom pre ďalších päť čínskych technologických spoločností a hrozbou obmedzenia sociálnej siete TikTok na americkom trhu.

Od výrobcov techniky po sociálne siete

Ľudia a firmy v USA sa už niekoľko rokov stretávajú s komplikáciami pri používaní zariadení od značky Huawei. Jednou z týchto komplikácií vypláa zo zrušenia spolupráce medzi Huawei a Google, čo znamená, že majitelia telefónov Huawei musia používať alternatívne aplikácie od tohto čínskeho výrobcu, napríklad mapy. Nedávno Google pozastavil používanie čínskej aplikácie Pinduoduo z obáv o bezpečnosť. Nedávno aj administratíva Spojených štátov zakázala používanie TikToku na pracovných mobiloch zamestnancov štátnej správy a tlačí na zmenu čínskych vlastníkov TikToku kvôli hrozbe pre národnú bezpečnosť. Ak sa TikTok nepredá, môže byť v USA zakázaný, čo by pre sociálnu sieť predstavovalo vážne problémy.

Stopka pre piatich čínskych výrobcov techniky

Najnovším opatrením administratívy USA na boj proti čínskym bezpečnostným hrozbám je zákaz predaja nových komunikačných zariadení piatich čínskych firiem: Huawei, ZTE, Hikvision, Dahua a Hytera. Dôvodom je ohrozenie národnej bezpečnosti. Tieto značky sa špecializujú najmä na výrobu bezpečnostných kamier a dvojsmerných rádiových systémov. Rozhodnutie schválila Federálna komisia pre komunikáciu (FCC), ktorá hlasovala jednomyseľne. Tento prípad je prvým v histórii, kedy je dôvodom všeobecného zákazu ohrozenie bezpečnosti.

Samozrejme, čínske spoločnosti sa bránia obvineniam. Napríklad spoločnosť Hikvision tvrdí, že jej produkty neohrozujú bezpečnosť USA a varuje pred škodami pre malé firmy, miestne samosprávy a konečných používateľov, ktorí doteraz používali jej produkty. Spoločnosť Huawei odmieta dlhodobo tvrdenia, že poskytuje údaje čínskej vláde. Je však pravdou, že čínske zákony nariaďujú čínskym firmám poskytnúť komunistickej vláde prístup k dátam užívateľov.

Americká administratíva tlačí na TikTok dlhodobo

Od čias Trumpovej administratívy na TikTok vyvíjajú spoza Atlantiku tlak. Súčasná aj predchádzajúca vláda sa snažia presvedčiť akcionárov TikToku, aby predali svoje podiely mimo čínskych rúk. Ak by TikTok zostal v rukách čínskych akcionárov, hrozil by zákaz aplikácie na americkom trhu. Alternatívnym riešením je oddelenie sociálnej siete od jej čínskej materskej spoločnosti a založenie amerického subjektu, ktorý by podliehal výlučne americkým zákonom. Senátny Výbor pre zahraničné investície (CFIUS) rokujú s majiteľmi TikToku na americkej strane. Po niekoľkomesačných rokovaniach bola vytvorená nová smernica, ktorá predstavuje zvýšený tlak zo strany Washingtonu a obsahuje ultimátnu hrozbu zákazu aplikácie na severoamerickom trhu.

Obavy o národnú bezpečnosť v spojitosti s touto aplikáciou nie sú vôbec malé. Vzhľadom na legislatívne požiadavky pre čínske firmy v Číne a aktívnu snahu Číny zvyšovať svoj vplyv na Západe rôznymi aktivitami sa niektorí predstavitelia americkej administratívy obávajú, že čínska vláda a TikTok môžu používať aplikáciu na špehovanie používateľov v USA alebo na šírenie propagandy. Hoci je TikTok v USA veľmi obľúbený, jeho budúcnosť v USA zostáva neistá. V prípade zákazu by mohli z tejto situácie profitovať konkurenčné sociálne siete, najmä platforma Instagram patriaca firme Meta.

Ak niekto môže získať na problémoch TikToku, tak je to Meta

Pozrime sa teraz, aká je súčasná situácia firmy Marka Zuckerberga. Podľa Google Finance dosiahla spoločnosť Meta Platforms v roku 2022 tržby vo výške 116,61 miliárd dolárov a čistý zisk vo výške 23,20 miliárd dolárov. Na prvý pohľad to vyzerá ako vysoké cifry, avšak v skutočnosti ide o medziročné poklesy o 1,12 % v prípade tržieb a o 41,07 % v prípade zisku v porovnaní s rokom 2021. Takmer celý rok 2022 bola cena akcií spoločnosti výrazne nízka, hlavne kvôli neprimeraným investíciám do Metaverse, ktoré zatiaľ neprinášajú žiadne zisky.

Ozios-Austera-USA zakazali 5 firiem vratane Hikvision-TikToku stale hrozi zakaz

Vývoj ceny akcií spoločnosti Meta za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing)

Avšak aktuálne pohľad je opačný: od novembra 2022 rastú akcie spoločnosti Meta výrazne a dnes sa dostali na úroveň 200 dolárov, keď predtým boli na úrovni 90 dolárov. Aktuálna situácia okolo TikToku spoločnosti Meta otvára možnosti na ďalší rast.

Teraz najčítanejšie

Ozios, ozios broker

Adam Austera

Vyštudoval som Slovenskú poľnohospodársku Univerzitu v Nitre, kde som získal inžiniersky titul. Avšak nakoniec ma profesijne zlákala oblasť obchodovania na kapitálových trhoch. Najskôr som obchodoval súkromne, no neskôr sa zamestnal na oddelení dealingu, kde som sa vypracoval až na aktuálnu pozíciu finančného analytika značky Ozios.