Denník N

Airbnb má pandemický prepad za sebou, chce narásť cez viac pobytov aj inovácie

Výsledky z konca 2022 sú povzbudivé: medziročný rast príjmov o 25 % a zásadný rast počtu ciest sľubujú lepšie časy.

Portál Airbnb, ktorý ponúka ubytovanie v súkromných bytoch a domoch, rýchlo rástol pred pandémiou. Počas lockdownov a dlhého obmedzenia však utrpel veľké straty. Momentálne však získava nový impulz, čo sa prejavuje na raste hodnoty jej akcií.

Airbnb najíma nových ľudí

Jednotlivci v 220 krajinách sveta ponúkajú svoje ubytovanie cez online platformu Airbnb. Toto je vynikajúca východisková pozícia, z ktorej sa firma po sérii pandemických obmedzení začala rozvíjať. Cestovný ruch je dlhodobo perspektívny segment, hoci niekedy cyklický. Udalosti, ako napríklad spomalenie rastu ekonomík alebo rastúca inflácia, ktorá obmedzuje objem voľných financií na cestovanie, ho dokážu pomerne rýchlo zbrzdiť.

Airbnb stojí na tzv. gig ekonomike, ktorá je typická prevažujúcim podielom krátkodobých zmlúv alebo práce „na voľnej nohe“ na rozdiel od trvalého zamestnania. Samotná platforma má optimistický pohľad na tento rok a očakáva celkový rast počtu zamestnancov v rozmedzí 2 až 4 %. Toto je menej ako v roku 2022 (11 %) a zohľadňuje spomalenie globálnej ekonomiky. Napriek tomu to však znamená pokračovanie v raste.

Zlepšené výsledky v poslednom roku

Airbnb sa pomerne rýchlo spamätala z pandémie a v minulom roku dosiahla rekordný štvrtý štvrťrok s medziročným rastom príjmov o 24 % na 1,9 miliardy dolárov. Lepší ekonomický výsledok bol spôsobený nielen vyšším počtom pobytov, ale aj viac predanými zážitkovými službami, ktoré Airbnb poskytuje okrem ubytovania.

V 4. kvartáli 2022 sa medziročne zvýšil počet cezhraničných ciest o 49 %, s osobitne silným rastom v ázijsko-tichomorskom regióne. Viac ubytovateľov sa prihlásilo na platformu, s počtom ponúk medziročne vyšším o 900-tisíc na celkových 6,6 milióna. Zrušenie predchádzajúceho opatrenia z doby pandémie, kedy Airbnb v snahe prilákať aspoň nejakých turistov zaručovala plné refundácie ubytovania, tiež prispelo k zisku.

Perspektívny rast akcií Airbnb

Airbnb pôsobí na akciovom trhu zaujímavo. Firma vstúpila na burzu 10. decembra 2020 a akcie sa prvý obchodný deň zhodnotili o 112 percent z upisovacej ceny 68 dolárov na 149 dolárov. V ďalších šiestich mesiacoch cena pokračovala v raste až cez hranicu 200 dolárov, no potom nasledoval pokles, ktorý sa v období od marca do júna 2022 zrýchlil a akcie stratili takmer polovicu svojej hodnoty až na 90 dolárov. Dnes sa cena pohybuje okolo 118 dolárov.

Analytici odhadujú v priebehu 12 mesiacov mediánovú cieľovú hodnotu na 142 dolárov, pričom tí najoptimistickejší hovoria o náraste na 165 dolárov a pesimisti zase o poklese na 98 dolárov. Mediánová hodnota ukazuje potenciálny nárast o 19,91 %.

InvestaGO-Mahut-Airbnb ma najhorsie obdobie za sebou-Koniec 2022 priniesol vyborny rast

Výkonnosť akcií spoločnosti Airbnb od vstupu na burzu (Zdroj: Google)

Airbnb by v budúcnosti mohlo hrať do karát aj prudké zvyšovanie cien nehnuteľností. Posledné dva roky sa ceny rekordne zvyšovali a aj keď sú aktuálne kvôli rastúcim centrálnym úrokovým sadzbám rasty o niečo pomalšie, ubytovanie v hoteloch sa stále zdražuje. To by mohlo byť prínosom pre Airbnb, keďže ponúka lacnejšie súkromné ubytovania ako penzióny či hotely. Je veľmi pravdepodobné, že väčší počet ľudí bude v priebehu tohto roka hľadať ubytovanie za nižšiu cenu v snahe ušetriť.

Inovácie sú nutnosť, vedenie Airbnb to vie

Airbnb sa sústreďuje na inovácie aj napriek niekoľkým právnym sporom s inými technologickými platformami. Výkon a hodnota firmy však doteraz neutrpeli. Brian Chesky, prezident firmy, hovorí o možnostiach ako spustenie platieb v kryptomenách alebo zapojenie umelej inteligencie do ich služieb, aby sa dokázali efektívnejšie spracovávať osobné údaje používateľov. Airbnb sa tiež snaží o lepšiu monetizáciu svojich služieb, hoci nezverejnili ešte žiadne konkrétne plány.

Ak nepríde nejaká neočakávaná zmena, akcie Airbnb by mali zostať stabilné. Rozvoj firmy však bude závisieť od toho, ako sa budú inovovať. Ak sa firme podarí využiť svoj potenciál a zlepšiť monetizáciu prostredníctvom technologických vylepšení, môže Airbnb ponúknuť rastový potenciál aj do budúcnosti.

Teraz najčítanejšie

MatusMahut_InvestaGO

Matus Mahut

Absolvoval som štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Vždy ma písalo písať a výsledkom sú dve knihy (romány) vydané vo vydavateľstve Tatran. Od roku 2022 sa venujem aj písaniu o novinkách z technologického, automobilového a herného priemyslu, ako aj zo sveta financií, ktorému sa profesionálne venujem. Vo svojich finančných analýzach sa snažím vysvetľovať zložité témy zrozumiteľne a živo, aby som dokázal ľuďom priblížiť najnovší vývoj na trhoch čo najjednoduchším spôsobom.