Denník N

Vtedy a dnes: Star Trek – Nová generácia (1987 – 1994)

Varovanie č. 47: Článok obsahuje veľkú dávku sileného humoru, ktorá môže poškodiť vaše psychické zdravie! Neodporúča sa ľuďom, ktorí vyžadujú skutočne presné údaje a tiež úctivý postoj k seriálu, ktorý si to, prepánajána, za tie roky hádam zaslúži. Podrobnejšie informácie o iných nežiadúcich účinkoch získate u svojho lekára alebo lekárnika.

Ani sme sa nenazdali a sto rokov od prvého seriálu ubehlo sťa voda. V skutočnosti prešla len pätina storočia, kým sa v telke znovu objavili bytosti, čo neobsedeli na zadku a furt kdesi lietali. Aj sa uvažovalo, že v tom lietaní budú pokračovať pôvodní herci, ale to viete, po tých niekoľkých úspešných filmoch sa niektorým z nich statočne narovnal hrebienok a za účinkovanie pýtali väčšie prachy ako kedysi. No túdle – povedala si nemenovaná filmová spoločnosť, ktorá vlastnila práva na Star Trek. Aby sa nepovedalo (svedomie je pekne hryzavá beštia), naveľa si ponechala aspoň autora, keď to už celé vymyslel. No, a čo na to Gene Roddenberry? Potešil sa a pomyslel si približne toto (necitujem):

Gene Roddenberry„Fajn, ale čo keby sme vymysleli úplne nové postavy? Viete čo? Necháme tie staré bezstarostne dožiť a posunieme Star Trek o storočie dopredu. Spojená federácia planét už iste bude mať viac členov ako kedysi, a aj s tými škaredými Klingónmi sa skamošíme a nového nepriateľa nájdeme na to tata. Čo by ste povedali na Romulánov, nech je sranda? A aj tú rachotinu Enterprise trošku zmodernizujeme. Pridáme k nej D, prípadne ju dovybavíme nejakými srandovnými vychytávkami. Čo keby si posádka občas vybehla do simulátora, nech sa cíti ako na Havaji? A že nie sme žiadni liberáli, podporíme aj tradičnú rodinu. Dajme tam tým dôstojníkom zopár rodinných príslušníkov. Povedzme detičky, nech si pekne užijú tú ich pubertu. Viete si predstaviť to množstvo hádok, priekov a ľúbostných vzplanutí, ktoré budú môcť naši diváci riešiť? Čo sme my vari horší ako Dallas alebo Dynastia? Nie sme.“
Počuli sme slovo Roddenberryho.

No dobre, priznávam, celkom takto to asi nebolo. Seriál vyžadoval viac mozgov a mnoho nápadov pochádzalo skôr z hláv jeho spolupracovníkov. Aj vďaka tomu bol návrat Star Treku v prerobenom obsadení výborným ťahom. Divákom sa Nová generácia páčila. Na obrazovke vydržala 7 sezón, až kým ju odtiaľ nedostala únava a zvyšujúca sa cukornatosť deja. V záchvate nostalgie sa produkcia ešte raz pozrela na tých osemnásť sošiek Emmy i povedala si, no však veď poďme dojiť túto kravku ďalej. A tak vznikli 4 ďalšie súvisiace celovečerné filmy, ktorých zoznam nájdete v mojej nedokonalej, ale zato úprimnej excelovskej tabuľke – iba si ju mierne opravte, film z roku 1994 sa volal Generácie.
Nebola to však prechádzka Mliečnou cestou, ako by sa zdalo. Štáb bojoval s fluktuáciou, ľudia prichádzali a odchádzali vždy, keď sa im niečo znepáčilo. Navyše, počas tretej sezóny sa zo zdravotných dôvodov rozlúčil so seriálom aj sám veľký Roddenberry (zomrel o dva roky nato). Súbežne sa začal natáčať Star Trek: Deep Space Nine, takže niektorí členovia štábu sa museli doslova rozdvojiť. Až na drobné výnimky sa však základná posádka nemenila. Dvaja najvyšší dôstojníci na vesmírnej lodi Enterprise-D absolvovali každú zo 176 epizód, preto práve nimi začnem prehľad postáv.

Patrick Stewart v seriáliKapitán Jean-Luc Picard prekvapil divákov hneď skraja tým, že sa nenarodil ako hrdý Američan, ale – pane bože, odpusť – vo Francúzsku.
Nie je to ten typ hrdinu, čo vytiahne phaser (čítajte fázer alebo fejzr podľa toho, na ktorý dabing ste zvyknutí) vždy, keď mu niekto stúpi na botasku. V prvom rade sa vždy pokúša dohodnúť, nuž ale keď to nejde, tak to nejde – skrátka, občas treba protivníka ráznejšie poklepať po plešinke.
K jeho prednostiam patria jednoznačne dve Chá – charizma a charakter. Nie je to žiadny divoký lámač srdcí ako býval trebárs Kirk, čelo mu navyše zdobí nejaká tá vráska, ktorá nahradila bujnú šticu jeho predchodcu. No kto by nechcel takého komandéra? (Zložte tie paprče dolu, diverzanti!)Patrick Stewart mladší
No dobre, poviem, ako je – bezvlasý hrdina sa nepáčil najmä duchovnému tatovi Star Treku majstrovi Roddenberrymu. Bolo to takto. Keď ktosi navrhol, aby na veliteľský mostík posadili Patricka Stewarta, prevrátili sa Roddenberrymu všetky dve zreničky. Rátal s ním tak nanajvýš do úlohy androida, ale keďže nebol zákerák, dal mu ešte jednu šancu. Steward v sebe nezaprel Brita a s vážnou tvárou si navliekol na hlavu huňatú parochňu. Ani nemusím prezrádzať, ako to dopadlo, domyslíte si to sami. Chcete pomôcku? Dosaďte na veliteľský mostík Dušana Grúňa a budete v obraze. Hľadalo sa teda ďalej. Klapka už netrpezlivo čakala na prvé klip-klap a nik z ďalších uchádzačov nebol taký dobrý ako tento Brit. Dopadlo to tak, že veliteľ o vlasy prišiel a android ich zase dostal (ešte to tak, dvaja plešatí na jednom plavidle). Americké médiá urobili ešte jeden zúfalý pokus o zhanobenie prišelca z britských ostrovov – označili ho za „neznámeho britského shakespearovského herca“, ktorý navyše nikdy nevidel pôvodný seriál. Pche! (Nastražte uši, pošepkám vám tajomstvo. Údajne ani sám herec v úspech seriálu neveril a pre istotu si prvých šesť týždňov natáčania radšej ani nevybaľoval kufre.)

Patrick Stewart staršíPatrick Hewes Stewart vydal posádke prvý príkaz vo veku 47 rokov. Narodil sa oveľa skôr, t.j. pred 74 rokmi (toto nemôže byť náhoda!) anglickej tkáčke, otec bol v armáde. Už v puberte si začal privyrábať v provinčných novinách, no oveľa viac ho ťahalo k divadlu, takže keď si nasporil nejaké drobné, prihlásil sa na štúdium drámy. Niekoľko rokov strávil v spoločnosti Kráľovskej Shakespearovskej spoločnosti, kde typovo veľmi dobre zapadol. V telke ho bolo vidieť v seriáli Ja, Claudius, či v snímke ExcaliburVianočná koleda, nepohŕdol ani Davidom Lynchom a jeho Dunou. Za filmy Moby Dick (resp. Biela veľryba) a Lev v zime ho nominovali na Zlatý Glóbus, a keď som robila tento článok, syn mi kričal z izby, že to je predsa ten ujo, čo hral vo všetkých X-Menoch.
Hovorí sa, že Stewart neúspešne túžil aspoň po malej roličke vo filmoch o Harrym Potterovi. Vravím si, že keby Pottera napísal Shakespeare, iste by bol prvý kandidát, lebo z jeho repertoáru má na konte hádam všetko, vrátane HamletaMacbetha. Čo už – život nie je to, čo chceme, ale to, čo máme.
Možno vás zaujíma aj čosi z umelcovho súkromia. A veru, mám tu v ponuke za priehršť dát o všetkých manželkách. Boli tri.
Prvá „Stuartovna“ bola herečka a odskákala si s ním nielen 26 rokov manželstva, ale aj pôrod syna (dnes herca) a tiež dcéry.
Po rozvode si Patrick pár rokov žehlil košele sám, až kým sa pri natáčaní Star Treku nezoznámil s o niečo mladšou produkčnou, ktorú si na tri roky vzal za ženu.
A už sme pri čísle 3 (tá štyridsaťsedmička by bola iste štýlovejšia, ale hádam ho, neboráka, kvôli nejakému magickému prvočíslu nepoženieme od oltáru k oltáru). S treťou dámou, džezovou speváčkou, je len rok, takže by sme ho pokojne mohli považovať za novomanžela. Budeme mu držať palce, nech je to už nafurt.
Nie je to žiadny britský suchár ako by sa zdalo. Nezaprie záľubu v sci-fi (má na DVD-čkach kompletného Červeného trpaslíka a Doktora Who), okrem toho miluje rýchle kolesá Formuly 1 a rád si leští Rad britského impéria. Keby ste ho niekedy stretli naživo, oslovujte ho, prosím, sir.
Musím to tu napísať, lebo ma to pobavilo. Keď prednedávnom pochytila svet šialenosť Ice Bucket Challenge, aj Stewarta vyzvali vysypať si na hlavu ľadový kýblik. Ako správny dôstojník zachoval skutočne chladný postoj. Bez slova podpísal šek, vhodil do pohára dve kocky ľadu a polial ich škótskou whisky. Raz darmo, je to sir.

Jonathan Frakes v seriáli„Moje meno je Riker. William Thomas Riker.
Inak som takto pravá ruka Žánluka Pikárda,
nášho zväzového kapitána.“

Prvý dôstojník William T. Riker je adrenalínom nabitý muž, ktorý sa nebojí opustiť teplo vesmírneho krbu a vystupuje na povrch neznámych planét, aby sa tam zvítal s domorodcami. Najmä v prvých dieloch z neho cítiť testosterón, avšak čas a skúsenosti z neho spravia trpezlivého a premýšľajúceho muža. Hoci by bol najradšej naveky stál Picardovi za zadkom, nakoniec príjme miesto kapitána na vlastnej vesmírnej lodi USS Titan – k tomu však vedie ešte pekne dlhá cesta. Zatiaľ teda stále slúži na starej dobrej enterprajske spolu so svojou dávnou láskou Deannou Troi (iba ona má právo oslovovať ho láskyplne Bill).
Má dve tváre – ale to len preto, že keď sa po prvej sérii zabudol oholiť, tak sa to členom štábu vskutku zapáčilo, i schovali mu holiaci strojček do teleportu (zdroj informácie nechce byť menovaný). Skrátka, nejako takto to bolo a hotovo.

Jonathan Frakes mladšíJonathan Scott Frakes sa narodil pred 62 rokmi ako starší syn univerzitného profesora anglickej literatúry. Mladosť strávil v Betleheme, ale nie v tom svätom, v Pensylvánii je ešte jeden. Hrával na trombón v školskej kapele, avšak v kolektíve bol napriek tomu obľúbený (niežeby som mala niečo proti tomuto nástroju, ale deti bývajú kruté). Dlho však doma nevydržal, zlákala ho univerzita v Harvarde, odkiaľ už ako magister ušiel na Broadway, kde okrem hrania malých rolí obsluhoval hostí, sťahoval nábytok, alebo behal po ulici v kostýme Kapitána Ameriku. Aj vo Veľkom jablku ho pálili päty a tak sa presťahoval do L.A., lebo však Hollywood je Hollywood. Jonathan Frakes je skrátka celý Riker, neobsedí a neobsedí.

Jonathan Frakes staršíAsi urobil dobre, lebo práve tu naštartoval kariéru herca a musím povedať, že extra pracovitého. Zoznam seriálov, v ktorých vystúpil, je dlhý-predlhý, preto vyberiem len tie známejšie: Tak plynie čas, Charlieho anjeli, Sever proti juhu, Matlock, Superman, Takí normálni mimozemšťania, Vtierka Castle, NCIS: Los Angeles. U nás ho poznáme aj ako moderátora série mysterióznych dokumentov Verte – Neverte (môžete kliknúť na odkaz a presvedčiť sa).
Jonathan Frakes je aj startrekovským režisérom – držal opraty nielen nad dvomi filmami Prvý kontaktVzbura, ale aj nad niekoľkými epizódami z Novej generácie, Hlbokého vesmíru a Voyageru, a z tých ďalších spomeniem povedzme Agentov S.H.I.E.L.D-u.
Tento činorodý pán veru nemá čas na behať po súdoch kvôli rozvodom. Predstavte si, dodnes je ženatý s tou istou ženou, ktorú si vzal pred 26 rokmi. S herečkou Genie Francis má syna a dcéru. Bola to údajne ona, kto 35-ročného Frakesa dokopala na konkurz do nášho seriálu. V tom čase síce ešte neboli svoji, ale možno preto ju poslúchol. To, či ho nechcela kopnúť ešte raz, nie je isté, lebo kvôli natáčaniu museli dva razy presunúť termín sobáša.
Mám tu ešte poslednú vetu o aktivitách umelca Jonathana Frakesa – na dvere príbytku si môže pokojne prilepiť ceduľku „spisovateľ“, keďže spísal sci-fi román The Abductors: Conspiracy, no čítať ho môžete len v angličtine.

Marine Sirtis v seriáliMáme tu prvú vnadnú dámu, hoci na planéte Betazed, z ktorej na päťdesiat percent pochádza Deanna Troi si na nejaké prsia nepotrpia. Prečo som začala takou intímnou záležitosťou? Keď sa pripravovala Nová generácia, napadlo komusi nacapiť na chuderu Deannu až štyri (stále mám na mysli prsia). Už vidím vaše otázky. Ako by ich maskéri uložili? Do dvoch radov po dve a či zvislo jednom? Tých tvorivejších z vás iste napadlo to, čo mňa – a to že tvar písmena T by mnohé priestorové problémy aspoň trochu vyriešil.
Podobne ako u parochne kapitána Picarda, zvíťazil rozum. Z Deanny sa, našťastie, stala úplne normálna dvojprsá lodná psychologička a poradkyňa. Hodí sa to dokonale, lebo ako Betazoidka má vrodenú schopnosť empatie. A aj tie prsia sa jej celkom podarili, hoc sú „len“ dve.

Marine Sirtis staršiaČo mňa ako ženu oveľa viac upútalo na jej predstaviteľke Marine Sirtis, boli vlasy. Aj som v duchu hromžila, prečo mi osud nenadelil niečo také, kým som si neprečítala, že v prvých častiach nosila táto 32-ročná Angličanka príčesok.
Narodila sa síce v Londýne, ale keď sa jej bližšie prizriete, nemôžete prehliadnuť starogrécky profil jej tváre. Marina dokonca sama o sebe tvrdí, že ako dieťa bola strašne škaredá. Rodičia boli chudobní grécki prisťahovalci, živili sa ihlou a niťami, a svoju dcéru a syna vychovávali v tradičnom duchu. Viete, ako to chodí – najviac vás láka zakázané ovocie. Odvážna Marina začala študovať vysnívané dramatické umenie proti ich vôli, viacmenej tajne. Po absolvovaní univerzity dostala angažmán v divadle, a občas sa mihla aj na obrazovke (napríklad vo filme Zlodej z Bagdadu).
Možno to spôsobila blížiaca sa tridsiatka a možno len túžba okúsiť svet, v každom prípade to Marina Sirtisová skúsila i v Hollywoode. Neúspešne. Už-už sa chcela vrátiť do Londýna, že to asi nepôjde – a vtedy vyhrala konkurz do Star Treku. Keď sa tým pochválila matke, tá jej nechcela veriť, že si len vymýšľa, aby nemusela domov. Presvedčili ju až startrekovské zberateľské kartičky, ktoré sa predávali v obchode.
Počas nakrúcania piatej série si vzala za muža rockového gitaristu, takže si viem celkom dobre predstaviť, ako si po večeroch merajú pravítkom vlasy, aby zistili, kto ich má dlhšie (myslím, že momentálne vedie on). Hoci im nebol dopriaty spoločný potomok, sú manželmi doteraz. Namiesto výchovy detí sa venuje charite, prípadne obchádza startrekovské festivaly a futbalové zápasy – špeciálne vtedy, ak hrá jej obľúbený európsky tím Tottenham Hotspur . Jeho klubový znak si dokonca nechala vytetovať na plece.
Aj dnes, keď sa pripravuje vegetariánska oslava herečkinej šesťdesiatky, nájdeme Marinu hosťovať na obrazovke. Nie sú to síce žiadne hlavné úlohy (Chirurgovia, NCIS), ale načo, keď jej Deannu Troi nič neprekoná?

LeVar Burton mladšíAfrického kormidelníka a neskôr hlavného inžiniera menom Geordi La Forge spoznáte ľahko. Je od narodenia slepý, takže namiesto očí nosí štýlový prístroj značky VISOR. Vďaka nemu vidí viac ako my – dokáže vnímať celý rozsah elektromagnetického spektra (odpustite mi, milí fyzici, ak sa nevyjadrujem presne). Premenené do ľudskej reči – ak klamete, on to zistí podľa vášho potu.
Pravdaže, aj v budúcnosti bude medicína napredovať, preto v posledných troch filmoch dostane La Forge fungujúce očné implantáty a jeho okolie si vydýchne.
Túto postavu vymyslel pán Roddenberry na počesť istého telesne postihnutého fanúšika Star Treku.

LeVar Burton staršíKeby ste sa volali Levardis Robert Martyn Burton Jr., tiež by ste si pre potreby šoubiznisu skrátili meno na LeVar Burton.
Narodil sa v Západnom Nemecku, ale to len preto, že tatko slúžil v americkej armáde ako fotograf. Matka, sociálna pracovníčka a pedagogička, vychovávala syna a jeho dve sestry v katolíckom duchu. Čo len môže vzísť z takejto zmesi génov? Chcela by som vidieť do hlavy mladého Levíka, ktorý sa rozhodoval pre budúce povolanie – najprv uvažoval o službe Bohu (v trinástich rokoch máva človek také nápady), ale sotva na neho prišla plnoletosť, začal pochybovať o viere a dal sa radšej na štúdium herectva.
Ešte ani nedržal v ruke univerzitný diplom, a už si jeho talent všimli diváci (a aj kritici), a to v historickom seriáli o otrokoch Korene (kedysi dávno ho vysielali aj u nás). Získal za to nielen nomináciu na Emmy, ale aj srdce istej maskérky, ktorú o pár rokov neskôr pojal za manželku. Dovtedy však stihol splodiť syna s inou partnerkou, tú si však z neznámych dôvodov nevzal.
Ak máte radi staré hity, možno si LeVara pamätáte zo známeho videoklipu skupiny Cameo, v ktorom si rok pred nástupom do Star Treku zahral poliša. Že nie? Nech sa páči, tu je Word up!
A potom už prišla iná pomerne obohratá pesnička – vo veku 30 rokov dobrý flek na Enterprise, sedem sérií seriálu plus štyri filmy, a tiež niekoľko réžií. Ako tak nad tým uvažujem, asi to nebude také ťažké, keď to skúšajú takmer všetci. No dobre, tento LeVar Burton sa do režisérskej stoličky zaľúbil akosi tuhšie – zo všetkých režírujúcich hercov Star Treku ich má na konte najviac (a na rozdiel od niektorých svojich kolegov aspoň v detstve sledoval pôvodný seriál).
Chlapec je to zjavne šikovný, viac ako dve desaťročia moderoval úspešný program pre deti, ktorým ich povzbudzoval k čítaniu kníh. Aj dnes, keď má 57 rokov, pokračuje v bohumilej práci. Angažuje sa v boji proti AIDS a v oblasti zvyšovania gramotnosti detí na celom svete, a to nielen preto, že sám dve múdre a sčítané splodil (to druhé, teda dcéru, už splodil so spomínanou legálnou manželkou). Okrem toho sám napísal jeden sci-fi román s názvom Aftermath .
Ešte bonus pre fanúšikov seriálu The Big Bang Theory. V ukážke uvidíte Sheldona Coopera v slávnej relácii o vlajkách, do ktorej si výmenou za obed a poukážky pozve práve Burtona. Tu je to.

Brent Spiner mladšíTeraz nemôže nasledovať nik iný, ako Forgeho najlepší kamoš.
Operačný dôstojník Data nie je len taký obyčajný človek. On vlastne ani nie je človek, hoci by veľmi chcel. Je to android s kapacitou 100 PT. Akože petabajtov. Že ste o takom násobku nikdy nepočuli? No dobre, poviem to ľudskou rečou, je to čosi cez 112 biliárd bitov, ale nepýtajte sa ma, koľko to má núl. Dva razy nepoviem, že je na tej lodi najinteligentnejším členom posádky.
Tento bledý android tak dlho otravuje posádku s počlovečením, že ho neskôr vybavia emočným čipom. Pre istotu ho však môže kedykoľvek vypnúť (ten sa má). Inak je Data v kolektíve divákov nesmierne obľúbenou postavou, najmä odvtedy, čo sa skamarátil s ryšavou mačkou. Niektoré diváčky začali úbohého androida považovať za svoj sexsymbol a písavali mu ľúbostné listy. Jeho reakciu sa nám dodnes získať nepodarilo (osobne si myslím, že mu zlyhal ten čip).

Brent Spiner staršíKeď sa 36-ročný Brent Jay Spiner dozvedel, že bude hrať androida, bol veľmi rád, veď doláriky sa kde-tu zídu. Zatiaľ čo výrobný štáb riešil porast, či skôr neporast jeho hlavy (pozri vyššie tému „plešatý Picard“), Brent sa venoval dôležitejším atribútom charakteru svojej postavy. Napríklad farbe pleti. Maskéri ho natierali kadečím od žltozelenej, cez ružovú až po oceľovosivú, až kým nezvíťazila mŕtvolne bledá.
Poďme však najskôr do Houstonu, kde zhruba pred 66 rokmi vyštartovala spermia istého obchodníka s nábytkom, aby sa z nej narodil budúci herec. Jej „majiteľ“ bohužiaľ krátko nato zomrel a zanechal po sebe dve polosiroty a smútiacu vdovu. Matka sa druhý raz vydala, deti si adoptoval otčim, ale tento pokus skončil rozvodom.
Brent trávil mnoho času v školskom dramatickom krúžku, takže ľahko uhádnete, kam to dospelo. Navyše si ktosi všimol, že vie aj spievať, takže skončil v Hudobnom divadle. Začal sa síce objavovať na obrazovke v malých úlohách na (woodyallenovka Spomienky na hviezdny prach, seriál Cheers), ale uznanie si vydobyl hlavne na javisku slávnej Broadway.
Po startrekovskom období si už mohol dovoliť byť jednorazovým hosťom rôznych megaúspešných seriáloch bez toho, aby ho podozrievali z neúspechu – a tak som ho našla v Priateľoch (klik), Fraserovi (klik) či Teórii veľkého tresku (opäť klik). Pamätáte si na toho šibnutého sivovlasého vedca z filmu Deň nezávislosti? Nedopadol tam vtedy práve najlepšie, ale mňa prekvapilo, že som v ňom nikdy nevidela Brenta Spinera. Až teraz. Tu je dôkaz.
Umelec využil aj svoj hudobný sluch, vydal dva albumy (Ol‘ Yellow Eyes Is BackDreamland). Čo sa týka jeho osobného života, je o ňom známe, že nejedáva žiadne zvery a píše ľavou rukou. Ale priznajte sa, že vás zaujíma, ako je na tom so ženami? Nuž, svet internetu je tieto informácie pomerne skúpy. Vie sa o dvoch herečkách, s ktorými mal vzťah a podľa všetkého je ženatý s publicistkou, s ktorou má syna. Dôkazy však nemáme.

Michael Dorn v seriáliOstro vyzerajúci klingonský bojovník Worf ďalším z maskotov seriálu. Pred takými stoma rokmi by patril k úhlavným nepriateľom Federácie, no časy sa menia a dnes je spojencom. Patrí teda posádke vesmírnej lode Enterprise-D ako ktorýkoľvek iný mimozemšťan. Spočiatku stával za kormidlom, no ako drsný bojovník dostane časom vhodnejšiu funkciu na úseku bezpečnosti. Neskôr sa náš sympaťák presťahuje na vesmírnu stanicu Deep Space 9, kde plynulo pokračuje vo vojenských i ľúbostných operáciách.
Je to síce tvor pekne divoký, ale vždy sa môžete spoľahnúť na to, že vám poza chrbát nevyvedie nijakú zákernosť. Najradšej by sa nechal zabiť v nejakom čestnom súboji, čím by členom svojej rasy dokázal, že je Klingón jak sa patrí. Našťastie sa mu to veľmi nedarí, všetky bitky prežije bez straty kvetinky (na rozdiel od jeho neskoršej manželky Jadzie Dax, ktorá z neho spraví vdovca).
Inak je to strašný fešák, najmä ak hovoríme o jeho vysokom zvráskavenom čele. Po druhej sezóne mu ho ukradli, preto mu maskéri vyrobili iné, a musím povedať, že oveľa krajšie.

Michael Dorn mladšíMichael Dorn trávil v maskérni oveľa viac času ako jeho kolegovia. Zvyčajne trvalo dve hodiny, kým z neho spravili najväčšieho krásavca široko-ďaleko. Úlohu získal vďaka tomu, že zbožňoval pôvodnú sériu Star Treku, a tak si vedel vopred nacvičiť chôdzu a správne držanie tela priemerného Klingóna. Stačilo vstúpiť do miestnosti a všetci vedeli, že prišiel bojovník (aby som bola presná, 35-ročný bojovník). Dorn strávil v maske Worfa 277 epizód oboch seriálov, k tomu prirátajte ešte päť filmov (v jednom z nich hral svojho vlastného pradedka).
Tento pán si stráži svoje súkromie mimoriadne dobre. O jeho osobnom živote sa vie len toľko, že sa narodil dvom rodičom. Prekvapujúce, však?
Nedá sa nič robiť, v mojom texte nebudú ani súrodenci, ani ženy, ba ani deti. Bude len veľká kopa práce na filmových a seriálových postavách. Dve veci o ňom však predsa len vieme. Po prvé – Michael Dorn hrával v mladosti s kapelou a po druhé – dokáže pilotovať veľké prúdové lietadlá, dokonca sám nejaké to lietadielko v mierke 1:1 vlastní. Funkčné, samozrejme.
Michael Dorn staršíRozoberme si teraz jeho profesionálnu kariéru. Jednou z prvých úloh Michaela Dorna bol bodyguard v slávnom filme Rocky. Hrával v nekonečnom doktorskom seriáli Tak plynie čas, účinkoval vo filme Zubaté ostrie, ale podobne ako u kolegov, najväčšiu popularitu mu priniesol Star Trek.
Ako inak, aj on si skúsil sadnúť na režisérsku stoličku. Má za sebou nielen nejaké tie startrekovské časti, ale aj oveľa slabšiu vec s názvom V.I.P – Agentúra Vallery Ironsovej.
Jeho hlboký zvučný hlas našiel uplatnenie v reklame i dabingu animovaných filmov a seriálov, avšak nebudem ich menovať, keďže u nás išli len v slovenskom či českom znení. Epizódne vystúpenia tohto sympaťáka sme však zaznamenali v seriáloch Krajné medze alebo V siedmom nebi.
Predsa len som našla ešte jednu perličku o Michaelovi Dornovi (nie, o vzťahoch to nebude). Ak by ste si mysleli, že tento chlapík spráska na posedenie porciu dobre prepečeného šťavnatého stejku, boli by ste prekvapení. Je to vegán a živočíšne produkty sú pre neho tabu. Správne, ani mlieko, ani vajíčka.
Ešte vek – koncom roka bude mať 62 rokov.

Gates McFadden v seriáliPráve palubná lekárka Beverly Crusherová je obeťou prorodinnej politiky, ktorú začal raziť novogeneračný Star Trek. Nielenže sa musí starať o každú vyrážku členov posádky, na krk jej zavesili aj syna v rozkvete adolescencie – hoci musím jedným dychom povedať, že autori asi videli pubertu len z lietadla, lebo dotyčný potomok vôbec nepočúva mimozemský metal, a dokonca si ani raz nenafarbil vlasy na zeleno. Inak je pani doktorka vdovou a jej najbližším kamarátom je sám najvyšší komandér. Ak by ste čakali nejaký romantický vývoj, tak v tomto smere bol Pickard pekné nemehlo.

Modrooká Cheryl Gates McFadden bude asi pekne rázna baba. Keď sa jeden zo scenáristov odvážil po prvej sérii skritizovať herecké umenie vtedy 39-ročnej herečky, buchla dverami a nechala svoju postavu odveliť na Zem (zlé jazyky hovoria, že tým pravým dôvodom bol práve nedostatok ľúbostných scén s veliteľom).
Nahradila ju doktorka Katherine Pulaski, ktorej poskytla svoju tvár a vlastne aj celé telo herečka Diana Muldaurová. Božie mlyny mleli presne jednu sezónu. Jednak si novú postavu diváci až tak veľmi neobľúbili a druhak aj sama náhradná herečka uznala, že seriál nie je práve jej šálka raktadžína. Vtedy sa produkcia pokúsila presvedčiť Gates McFaddenovú, že nech sa neondí a príde na pľac. Dopadlo to dobre, a až na malý tehotenský „problémik“, ktorý kostyméri šikovne zamaskovali doktorským plášťom (nie, ani v budúcnosti sa ich nezbavíme), s ňou neboli iné starosti.
Gates McFadden staršiaGates McFadden sa narodila americkej matke s litovskými koreňmi pred 65 rokmi – hoci isté zdroje uvádzajú o štyri menej. Na divadelnej fakulte patrila medzi excelentné študentky, preto to skúsila aj v Paríži a opäť so samými chválami. Druhou jej záľubou bola okrem herectva ešte aj choreografia, pri ktorej používala práve druhé krstné meno Cheryl – asi aby si ju neplietli s jej druhým ja. Možno práve preto sa okrem Star Treku vyskytla len v malom počte televíznych projektov – fajnšmekri si ju všimli v Hone na ponorku (údajne ide o jedinú ženskú úlohu v tomto akčáku) a tiež v jednej časti Show Billa Cosbyho. Skôr ju nájdete tancovať alebo rovno dirigovať tanečníkov v divadle či prednášať na nejakej univerzite. Niekoľko rokov žila s manželom hercom a jediným synom vo Francúzsku, kde rekonštruovala divadlo, inak sa zabývala v rodných Spojených štátoch. Tým synom je práve ono bábätko, ktoré strávilo väčšinu svojho raného detstva na mostíku kulís Enterprise a jeho krstným otcom sa stal Brent Spiner.

William Wheaton v seriáliAj Wesley Crusher je synom Gates McFaddenovej, avšak len seriálovým. Tomuto chlapčaťu však z očí nehľadí nič zlého, nuž akéže tam starosti s výchovou. Mladý Crusher sa celý čas tvári, že bude pokračovať v rodinnej tradícii a lietať kade-tade galaxiami na vesmírnej lodi. Keď však nastúpi na Akadémiu Hviezdnej flotily, zmení názor a pridá sa k Indiánom na akúsi zabudnutú planétu.
Postava Wesleyho Crushera sa v seriáli udržala necelé štyri sezóny, vrátane tej druhej, z ktorej zdúchla jeho matka.

Paradoxom je, že pätnásťročný Richard William Wheaton III. bol napriek svojmu nízkemu veku zo všetkých obsadených hercov seriálu hádam ten najznámejší.
Diváci ho poznali z adaptácie nehororovej novely Stephena Kinga Pri mne stoj!, ale Wil stál pred kamerou už v podstate od svojich deviatich rokov. Podobne dopadli aj jeho mladší brat a sestra, možno preto, že ich matka bola tiež herečkou. Otec, našťastie, robil normálnu robotu – liečil ľudí bez toho, aby mu pri tom asistovali nejaké kamery.

William Wheaton staršíWil po skončení účinkovania na palube Enterprise načas zdúchol z Hollywoodu, aby pracoval pre jednu softvérovú spoločnosť. Až potom si dokončil štúdium herectva, ale ani dnes nie je filmovanie to hlavné, čím sa zaoberá.
Patrí medzi najaktívnejších blogerov, na základe nich vydal už tri monografie. Na vlastnej fanúšikovskej stránke wilwheaton.net sa s ním pokojne môžete dostať do osobného rozhovoru a vôbec nebudete mať pocit, že je to nejaká hviezda. Možno preto dokáže s pokorou zahrať sám seba v Teórii veľkého tresku, v ktorej sa s ním Sheldon Cooper rozhodne nemazná. Miluje počítačové videohry, a preto málokedy odmietne ponuku, aby ich ich aj nadaboval. Asi preto som v jeho filmografii našla tak málo filmov či seriálov, v ktorých by používal aj vlastnú tvár, nielen hlas (len tak skusmo tu mám napríklad film Flubber).
Wil Wheaton už dávno nie je mladým mužom. Má 42 rokov a už pätnásť rokov je aj manželom. Pravdepodobne netrvá na vlastných potomkoch, keďže si dvoch rovno vyženil a jedného z nich oficiálne adoptoval.

***

A teraz trochu bulváru – mám tu špecialitky a perličky.
To, že bol Eugene Wesley Roddenberry osvieteným človekom, ktorý nemal problém spojiť dokopy príslušníkov rôznych rás, už vieme. Jedno sa mu však presadiť nepodarilo – na palube vesmírnych lodí chýbala štvorpercentná menšina. Nebola to jeho vina, dokonca verejne vyhlasoval, že má v pláne poslať na Enterprise nejakého gaya. Bohužiaľ, prišla si po neho smrť a jeho nástupca, výkonný producent Rick Berman tento nápad veľmi rázne zmietol zo stola (nechcem byť škodoradostná, ale predstaviteľ čerstvého Spocka Zachary Quinto sa homosexuálnou orientáciou vôbec netají).

Viete, ktorý herec sa v histórii ST vyskytoval v titulkoch najčastejšie?
Na striebornom 2. mieste je Jonathan „Riker“ Frakes – chýbal len v originálnom seriáli zo šesťdesiatych rokov. Prvú priečku obsadila žena, a to istá Majel Barrett. Možno ste si práve povedali, že vám to meno nič nehovorí. Kto to prepánajána je? Nejaká mimozemská veľvyslankyňa? Nuž, ste blízko. Okrem mnohých zvyčajne epizódnych postáv „ozvučovala“ najmä palubný počítač. Asi by som mala dodať, že plné meno tej dámy je Majel Barrett Roddenberry. Už je to jasné?
Prvá dáma Star Treku nechala svojho muža napospas fešným anjeliciam na onom svete celých sedemnásť rokov, až kým sa za ním ako 76-ročná tiež nevybrala.

Roddenberry s manželkouHádam ste si v úvode článku všimli na spoločnom portréte osobu, o ktorej som doteraz nehovorila. Ak sa vám zdá byť povedomá, máte recht – je to Whoopi Goldberg. V Star Treku účinkovala niekoľko sezón sťaby teta bufetárka, no pre dnešok ju necháme na pokoji. Jej hviezda si zaslúži samostatný profil v niektorom z budúcich článkov Vtedy a dnes.

Teraz sa, milí čitatelia, poberiem relaxovať do simulátora. Pustím si, povedzme, San Francisco. Počula som, že kúsok od Veliteľstva Hviezdnej flotily, na Pier 47 je vraj výborná rybárska reštika, tam ma hádam žiadny Borg nebude chcieť (asi)milovať. Live long and prosper, ľudkovia.

Odkazy na doteraz zverejnené Star Treky:
I. Star Trek (1966 – 1969)
II. Star Trek: Nová generácia (1987 – 1994) – to je tento
III. Star Trek: Deep Space 9 (1992 – 1999)
IV. Star Trek: Voyager (1994 – 2001)
V. Star Trek: Enterprise (2001 – 2005)

Ešte jeden bonus na záver:
Či chcete alebo nie, najväčšími fanúšikmi seriálu Star Trek: Nová generácia boli, sú a budú títo štyria podarení súčasníci. Nepochybujem, že uhádnete, koho imitujú.

Prehľad všetkých doteraz vydaných článkov série Vtedy a dnes (klik).


Zdroje a fotografie:
startrek.com
star.trek.sk
startrek.cz
trekcore.com
en.memory-alpha.org

fanpop.com/clubs/star-trek-the-next-generation
kontinuum.cz
therealbrentspiner.com
marinasirtis.tv
starpulse.com
en.wikipedia.org
tvtropes.org
zimbio.com
foreveryoungadult.com
media.tumblr.com

i16.photobucket.com
img2.timeinc.net

commons.wikimedia.org
heartbookseries.com

Teraz najčítanejšie