Denník N

Kde je tá hranica, v ktorých obchodoch nakupovať a v ktorých už nie? Časť druhá.

Subway v Moskve
Subway v Moskve

Niektoré firmy sa z Ruska po vypuknutí invázie stiahli, niektoré tam ostali. Niektoré dokonca priamo podporujú vojakov. Ktoré firmy teda ešte môžeme považovať za seriózne a ktoré sa už dostali tak ďaleko, že je lepšie ich ignorovať?

Po úspechu prvej časti pokračujem ďalej, pretože veľa firiem, ktoré by sa z Ruska mohli a mali stiahnuť, v ňom naďalej podnikajú a rozvíjajú svoju činnosť, čím nepriamo (alebo aj priamo) podporujú agresiu voči Ukrajine.

Metro

Obľúbený obchod, ktorý využívajú živnostníci a firmy, na ruskom trhu zostal. CEO Steffen Greubel v jeho príhovore k akcionárom povedal, že spoločnosť Metro AG je jasne na strane Ukrajiny, najmä kvôli 3400 ľuďom, ktorých spoločnosť v Ukrajine zamestnáva. Nezabudol ani na hashtag #WeStandWithUkraine.

Avšak v Rusku má až 10000 zamestnancov a mnoho lojálnych zákazníkov, voči ktorým má firma zodpovednosť. Správna rada spoločnosti vraj prebrala všetky pre a proti a nakoniec sa rozhodla, že v rámci najlepšieho záujmu pre firmu bude lepšie na ruskom trhu ostať. Za svojim rozhodnutím si stoja aj dnes. Vraj nie len kvôli uchovaniu hodnoty spoločnosti pre akcionárov. Aj vďaka tomu je Metro v Ukrajine oficiálne označené ako vojnový sponzor.

Xiaomi

Aj vy si tento článok čítate na svojom Xiaomi telefóne? Ak by sa náhodou dostal aj k niekomu v Rusku, je veľká šanca, že aj tam si ho bude čítať na zariadení od Xiaomi. Po odchode západných spoločností sa pre túto firmu začal raj, napríklad minulý rok v treťom kvartáli Xiaomi zvýšilo predaj o 39 % a za minulý rok zdvojnásobilo podiel na ruskom trhu.

Čínskej firme sa nepáči, že aj ju Ukrajina zaradila na zoznam medzinárodných sponzorov vojny. „Nepodporujeme žiadne vojnové akcie. Plne sa hlásime k svetovému mieru. Naším poslaním je umožniť všetkým ľuďom na svete užívať si lepší život prostredníctvom inovatívnych technológií,“ uviedla čínska firma.

Zdroj: Xiaomi RU
Zdroj: Xiaomi RU

Subway

S bagetkami je to trošku náročnejšie. Firma totiž oficiálne v Rusku žiadne prevádzky nemá, pretože všetkých 450 reštaurácií sú franšízy. Aj keď Subway sľúbil, že v Rusku neotvorí žiadnu svoju prevádzku a do žiadnej ani nebude investovať, v krajine naďalej podniká a z franšíz má zisky.

Na obranu Subwayu treba povedať, že je pre nich omnoho ťažšie zavrieť svoje prevádzky aj kvôli tomu, že ako franšízy sú manažované lokálne. No Jon Cooper, jeden z bývalých spolupracovníkov Obamu, aj tak povedal, že Subway má na svojich sendvičoch ukrajinskú krv.

Barilla

Ak si nekupujete najlacnejšie cestoviny, ktoré v obchode môžete kúpiť, s veľkou pravdepodobnosťou si doprajete práve Barilly. Dokonca aj môj taliansky profesor na vysokej škole viackrát študentom prízvukoval, aby si kupovali práve túto značku – vraj je to to najlepšie, čo sa u nás v obchodoch dá zohnať.

Aj keď firma sa zaviazala v Rusku zastaviť všetky investície a reklamy, na trhu ostala, aby svojim verným zamestnancom garantovala príjem a prácu a kontinuitu pre svojich zákazníkov. Samozrejme, tým, že odvádzy dane, prispieva do štátneho rozpočtu.

Zdroj: Twitter - Boycott_RU
Zdroj: Twitter – Boycott_RU

Bonduelle

Kto by to bol povedal, že hrášok v konzerve bude sponzorom vojny? A predsa sa stalo. Hoci firma v oficiálnom stanovisku označila vojnu za tragickú, zrušila všetky nové investície v Rusku a sľubila všetok zisk venovať do budúcej obnovy Ukrajiny, na Ruskom trhu naďalej ostala. Dôvod? Rovnaký ako ostatné firmy. Firma zamestnáva viac ako tisíc ľudí, musia zabezepečiť kontinuitu aktivít, pretože 3 továrne, ktoré v Rusku majú, dodávajú hrášok, kukuricu a fazuľu v konzerve nielen na trh v Rusku, ale aj v iných krajinách.

Avšak na ruskej sieti VKontakte sa objavil príspevok, v ktorom sa ruskí vojaci tešili z balíčkov plných Bonduelle zeleniny. Boli to balíčky s venovaním „Milý vojak, gratulujeme ti k Novému roku! Prajeme veľa šťastia a rýchle víťazstvo!“ Takýchto balíčkov vraj malo byť až 10000. Bonduelle však tieto informácie poprel a s najväčšou pravdepodobnosťou ide o dezinformáciu.

Globus

Tento reťazec na Slovensku nemáme, no v susednom Česku je obľúbený. Firma v Rusku naďalej podniká, podľa prvých informácií preto, lebo vraj ruský Globus je autonómnou jednotkou – povedal Matthias Bruch pre Handelsblatt. Neskôr sa však ukázalo, že ruskú pobočku riadia priamo z Prahy.

Okrem autonómnosti sa objavujú aj tie isté výhovorky, aké v iných firmách – musia brať ohľad na takmer 10000 ruských zamestnancov a svojich verných zákazníkov a že aj Rusi si prajú mier. Je treba ešte pripomenúť, že Rusko je najziskovejšou divíziou pre Globus. Minulý rok v ňom mal zisk 84 miliónov eur – desaťkrát viac ako v domácom Nemecku.

Globus v meste Klimovsk
Globus v meste Klimovsk

Rozhodnutie je na vás. Ja osobne považujem za chabú výhovorku, že firma v Rusku ostala, pretože jej zamestnanci potrebujú príjem a prácu a vojnu nepodporujú. Ja viem, že protestovať je extrémne nebezpečné, no ak by vojnu nepodporovali všetci zamestnanci tých firiem, ktoré v Rusku ostali, Putinov režim by bol už dávno zvrhnutý. Pre to sa pre mňa Metro, Xiaomi, Subway, Barilla, Bonduelle a aj Globus stali firmami, ktorých služby už využívať nebudem.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.