Denník N

Prečo ubytovávam štyri utečenkyne a ich 45 zvierat: Príbeh ochranárky Natálie

Túto otázku dostávam často, posledné týždne sa ma ľudia pýtajú, či mi nestačili už tri odídenkyne so 40 zvieratami, že som sa dala na kúpu bytu a vytvorila ďalšiu multizvieraciu domácnosť? Natália, štvrtá z utečenkýň a jej 6 chlpatých zverencov k nám prišli teraz cez Veľkonočné sviatky. Mne by starostí aj stačilo, ale vojna si pauzu nedala a ja razím prístup, že čím viac zla je vo svete, tým aktívnejšie treba pomáhať. Tak poďme na náš nový príbeh :D

Dlhšie sme s manželom pokukovali po bytoch a uvažovali, že si kúpime vhodný byt pre náš dôchodok, ktorý by sme dovtedy prenajímali. Bez debaty bolo jasné, že uprednostníme nájomníkov s domácimi zvieratami. Túto zimu som si povedala, že nám byt akútne treba, lebo utečenci s domácimi zvieratami sú veľmi neatraktívni nájomníci a každý mesiac mi príde nová prosba, či by som dokázala pomôcť nejakých ďalších ubytovať. Ešte som nemala ani doriešenú hypotéku na starý zanedbaný byt, ktorý sme sa rozhodli kúpiť a už som zachytila prosbu, že sa hľadá bývanie pre Natáliu, jej 4 psov a 2 mačky. Natália plánovala útek z Kyjeva, ale bez istého bývania vopred radšej zostávala prežívať tam.

Tak sme sa s ňou dohodli, že pôjde rovno k nám a všetko už pripravíme pre jej domácnosť. Natália je aktívnou bojovníčkou za práva zvierat už osemnásť rokov. Jej záujmom sú zvieratá bez domova, rukami jej prešlo viac ako 250 psov a približne 30 mačiek. Na Ukrajine im hľadala nové domovy cez kampaň „Nájdi priateľa“ vďaka čomu sa jej podarilo adoptovať veľké množstvo psov a mačiek všetkých vekových kategórií. Kampaň sa konávala každý víkend v centre Kyjeva a Natália ju koordinovala. Okrem toho je aj skúsená trénerka, jeden z jej psov vyhral na výstave „Barbosa Cup“ (Kyjev, 2007) v kategórii „Hrdina roka“. Keď začala vojna, kamarátka profesionálna strihačka psov ju vzala k sebe domov. Pomáhala jej ich okúpať, poriadne vysušiť, zastrihnúť pazúriky, vyčistiť a odstrániť prebytočnú srsť z uší. Toľko v skratke o jej minulosti.

Pustili sme sa teda s manželom do prerábky bytu, nech môžu k nám čím skôr prísť. Jeden z jej psíkov, Dina, je na vozíku, takže som si vzala za úlohu odstrániť všetky prahy vo dverách, nech má možnosť voľne sa v byte pohybovať. Natália Dinu zachránila pred utratením, jeden skinhead si totiž na nej „trénoval“ streľbu. Podľa svedkov na ňu vystrelil z najbližšej výškovej budovy, plánoval psa zasiahnuť do hlavy, no strela zasiahla chrbticu a poškodila miechu. Starostlivý okoloidúci muž doviezol psíka do Kyjeva, kde sa dobrovoľníci oňho postarali. Príbeh psíka nenechal Natáliu bokom a tak sa Diny ujala. Fenka podstúpila operáciu, náboj sa vybral, no poškodenie miechy ju pripravilo o šancu na plnohodnotný život. Jeden filantrop z Kyjeva zaplatil výrobu osobného vozíka pre psa, na ktorom sa naučila pohybovať, behať a plnohodnotne chodiť po ulici.

Keďže okrem psov má Natália aj dve mačky, hľadala väčší byt, aby mohli mať mačky samostatnú izbu. Psov má totiž aj veľkých a bez dozoru nemôžu zostať s mačkami v spoločnej miestnosti. Tým sa potvrdil náš zámer, prerobiť pôvodne 2-izbový byt na menší pohodlný 3-izbák. Všetko sme upravili psovzdorne a ľahko udržiavateľne. Keďže sme sami tiež multizvieracia domácnosť, presne sme vedeli všetky potrebné finty. Na podlahy šlo záťažové PVC s gumenými obrubami, keď sa nejakému psíkovi aj stane nehoda, podlaha je nepriepustná ako vanička, odolná voči poškriabaniu a zároveň sa nešmýka. Na steny šla farba, ktorá sa neotiera a dá sa utrieť handričkou.

Máme aj vychytávky na vybavenie nábytkom. Vieme, že stôl musí byť pevný s kovovými nohami z rôznych dôvodov, keď sa neho psy vyskočia alebo do neho narazia, aby vydržal a podmienku kovových nôh sme pridali kvôli šteňatám, aby ich neobhrýzali. Sedačku, ku ktorej majú prístup psy zháňame zásadne „za odvoz“, aby nám za ňou nebolo ľúto. Z pevnej nepremokavej látky určenej pre záhradné sedenia na ňu ešte šijem návlek, ktorý sa dá umývať, aj oprať v práčke. A poslednou perličkou je aj poistka na matrace v posteli, pod klasickú posteľnú obliečku ide ešte nepremokavá pogumovaná. Pri zariaďovaní bytu sme zistili, že nám nepasuje do kuchyne žiaden štandardný rozmer kuchynskej linky. Na linku som mala limit 200€, takže skrinky na mieru neprichádzali do úvahy. Kúpila som teda širšiu a dve skrinky sme si sami zúžili podľa potreby. Prenajímateľom vrele odporúčam slušných nájomcov so zvieratami, u takých máte istotu, že budú u vás bývať dlho.

Aby Natália nemusela tvrdnúť na Ukrajine ani o deň dlhšie ako je nutné, priebežne som jej hlásila ako stojíme s prípravami bytu a ona si podľa toho plánovala svoj odchod. Cesta z Kyjeva k nám jej nakoniec trvala 4 náročné dni, mohla byť o deň kratšia, keby colníci nerobili problémy. Uvažovanie colníkov nikdy nepochopím, máte všetky doklady komplet a jeden vás pustí, ale druhý nie. Podrobne sme vopred zistili všetky náležitosti pre prechod zvierat, k čomu podotknem, že utečenec si aktuálne odchod so zvieratami musí plánovať minimálne 3 mesiace vopred, toľko musí totiž uplynúť od výsledku vyšetrenia na hladinu protilátok proti besnote.

Nadišiel teda deň D, kedy Natália konečne úspešne prišla. Aj keď je už v bezpečnej krajine, nedá sa zďaleka povedať, že by mala na ružiach ustlané. Naďalej je zamestnaná na Ukrajine, keďže pracuje online, ich platy však nepokryjú náklady na život v našej krajine. Bude to teda musieť kombinovať s brigádami, tak ako mnoho ďalších odídencov, ktorých poznám. Toto je dôvod prečo si uvedomujem, že odídencov, ktorí žijú z platu jednej osoby a musia živiť viac hladných krkov (či už zvieratá alebo deti), nemôžme nechať v štichu. Potrebujú, aby ich podporovalo pár dobrých ľudí, ideálne každý malou troškou, aby nebola záťaž na jednom človeku.

Preto priebežne organizujem aj verejné zbierky a prosby o materiálnu podporu. U mňa sú celkovo 4 dámy, Nátalia, Galina, Olena a Táňa, ktoré sa dohromady starajú o 45 zvierat. Tri z nich sa starajú o opustené zvieratá, ktoré sa im nepodarilo adoptovať, pretože väčšina z nich sú hendikepované, chronicky choré, staručké, alebo proste veľké plemená. Je to v celku záhul, spotreba krmiva je obrovská, viaceré zvieratá potrebujú veterinárnu diétu a u veterinárov sme pravidelní zákazníci. Aj na Ukrajine si museli privyrábať druhou prácou a organizovať zbierky. Život záchranárov zvierat u nich aj u nás je rovnako náročný a každý kto sa v tejto sfére pohybujeme to dôverne poznáme.

Kto by ste mali záujem pridať sa k dobrým dušiam, ktoré chcú Natáliu a ďalšie odídenkyne podporiť, máte veľa možností. Natália aktuálne zháňa brigádu na niekoľko hodín denne v Pezinku a blízkom okolí, ideálne čokoľvek blízke zvieraciemu svetu, výpomoc v psom hoteli, či salóne, venčenie psov, alebo vedenie tréningov. S tým všetkým má skúsenosti. Dá sa s ňou dohovoriť jednoduchou angličtinou a pomaly sa učí slovenčinu. Uvíta všetky možnosti a môžete jej napísať priamo na [email protected].

Kto by ste mali možnosť pomôcť nám materiálne krmivom, môžete nás kontaktovať na [email protected]. Psov kŕmime napríklad granulami Brit, Lupo, Arion a veterinárnym krmivom na kĺby pre troch hendikepáčov. Mačky jedávajú zvyčajne granule Eminent, Concept for life, konzervy Brit, Smilla, alergikom a obličkárom dávame na radu veterinára surové hovädzie mäso. Okrem toho nám veľmi pomôže aj príspevok na nákup krmiva a veterinárnu starostlivosť, v najbližších dňoch spustíme jarnú výzvu na našej stránke www.4domcekyza4tyzdne.com.

Teraz najčítanejšie

Veronika Koníková

Vždy som žila aktívnym životom a snažím sa angažovať pre dobré veci. Mojimi témami sú lesy, ochrana prírody, ľudia a pomoc opusteným zvieratám. Profesionálne sa pohybujem v téme životného prostredia a študujem lesníctvo. Svojim prvým povolaním som však sociálny pracovník a toto poslanie vykonávam vždy keď treba. Svoj voľný čas preto využívam naplno a angažujem sa aj v dianí tretieho sektora.  Za našu dobrovoľnícku aktivitu vo Zvieracom hotspote na hraniciach pre pomoc ľuďom z Ukrajiny s domácimi zvieratami sme prebrali ocenenie Animal hero Slovakia 2022. S mojou rodinou som tesne po vypuknutí vojny realizovala tiež projekt vytvorenia kontajnerového bývania pre utečencov z Ukrajiny "4 domčeky za 4 týždne". Po roku kontajnerového bývania sme pre naše 3 odídenkyne a ich 40 zachránených zvierat vytvorili trvalé bytové jednotky na dlhodobé bývanie tak, aby mohli u nás ostať aj niekoľko rokov.