Denník N

Garancie pre budúcnosť…

Mladí ľudia o politike nechcú ani počuť. Vidia v nej obrovskú dávku skorumpovanosti , zlých rozhodnutí či úmyslov. Áno, politika veru nie je vždy čistá, no jedine v nej sa dajú zmeniť veci, s ktorými nesúhlasíme, s ktorými nie sme spokojní.

Prečo to tak je?

Veriť slovenskej politike je veľmi náročné. Možno preto, že sa sľubuje a robí často len pred voľbami. Záujem o politiku je však záujmom o verejné dianie, o to, čo sa deje okolo nás. Mladí ľudia často hovoria o verejnom dianí a často si to sami neuvedomujú. Polemizujú o ňom s priateľmi na sociálnych sieťach, v baroch alebo pohostinstvách.  Ako náhle prídu do styku s politikou, dávajú ruky pokrytecky preč.

Nie som skeptik. Bránim sa tomu. Vidímpoznám desiatky mladých ľudí, s chuťou a vierou pre zmenu. Vytvárame možné smery, túžby alebo ideály. Dnes už na veci nestačí len poukazovať a diskutovať o nich – treba si pýtať garancie.

Ako mladí ľudia potrebujeme vidieťcítiť to, že sa naša krajina o nás zaujíma.

Že nám POSKYTUJE kvalitné vzdelanie.

Že sa NEMUSÍME báť, či sa zamestnáme po skončení strednej alebo vysokej školy.

Že nám POMÔŽE , keď nám nebude najľahšie.

Že sa nám NEOBRÁTI chrbtom.

Že NEVYTVÁRA pocit strachu.

Kedy to tak bude?

Keď sa bude Slovensko o nás zaujímať, keď politici v tejto krajine budú naše názory brať vážne , keď nám budú garantovať lepšiu budúcnosť, keď budú investovať do vzdelávania a nebudú vytvárať štát, ktorý akoby bol pre nich a  nie pre ľudí v tejto krajine.  Musíme si pýtať to, čo nám je garantované, na čo máme právo.

Možno je to beh na dlhé trate,

možno to bude trvať dlhé obdobie,

no vždy stojí za to bojovať,

než sa vzdať a navždy ľutovať,

že sme to ani neskúsili.

Teraz najčítanejšie

Braňo Gigac

Mám 23 rokov a som najmladším poslancom mesta Prievidza. Vediem občiansku iniciatívu Lepšia Prievidza a prievidzskú demokratickú opozíciu v zastupiteľstve. Venujem sa školstvu, problémom samospráv a boju za transparentné procesy.