Denník N

Zelené strechy zefektívňujú fotovoltické panely – najnovšia štúdia

Zelena_strecha_pomaha_fotovoltike
Zelena_strecha_pomaha_fotovoltike

Článok v skratke:

Štúdia potvrdila, že fotovoltická elektráreň funguje výkonnejšie, keď nie je príliš horúca
Za 8 mesiacov dokázala zelená strecha vygenerovať ďalších 1 520 € v hodnote obnoviteľnej energie
Zelené strechy môžu pomôcť v boji proti zmene klímy

O tom, že mesto Sydney je dnes oveľa ďalej ako my sa baviť ani nemusíme. No na druhej strane musíme objektívne povedať, že sa to s obnoviteľnou energiou a hlavne zelenými strechami za posledné roky výrazne zlepšilo aj u nás. Veľa krát ľudia rozmýšľajú nad spojením zelenej strechyfotovoltikou a iba stovkám zanietením a naozaj ekologickým rodinám to dávalo zmysel. Po tejto štúdii si myslíme, že to bude dávať ľuďom aj zmysel ekonomický.

Dve identické, vedľa seba stojace budovy v mestskej časti Sydney poskytli perfektnú príležitosť výskumníkom slnečnej energie otestovať fotovoltiku so zelenou strechou a bez nej.

Otázka, ktorá bola na stole znela: Bude fotovoltika na streche pracovať efektívnejšie v kombinácii so zelenou strechou?

Odpoveď je áno.

Štúdiu viedol Peter Irga z University of Technology Sydney a financovala ju Rada mesta v Sydney.

Fotovoltika_+_zelena_strecha
Fotovoltika_+_zelena_strecha
Fotovoltika_teplotny_rozdiel
Fotovoltika_+_zelena_strecha

Na jednej z budov bol fotovoltický solárny systém bez zelenej strechy a na druhej vedci vytvorili zelenú strechu okolo fotovoltiky. Potom porovnali, koľko energie vyrobili tieto dva solárne systémy za 8 mesiacov.

Zistili, že „zelená strecha“ zlepšila výkonnosť až o 20% v špičkách a o 3,6% počas celého experimentu.

Doktor Irga potvrdil, že solárne panely skutočne fungujú lepšie, keď nie sú príliš horúce.

Konstrukcia_fotovoltiky_detail
Fotovoltika_+_zelena_strecha

„Sme nesmierne radi, že Austrália má naozaj veľa slnečného svetla, ale teploty nad 25 ° C robia fotovoltaické panely menej účinnými,“ dodal Dr. Irga.

Jock Gammon. Spoluzakladateľ spoločnosti Junglefy, zelené strechy v Sydney povedal.

„Počuli sme o neoficiálnych dôkazoch, že došlo k zlepšeniu výkonu, ale zaznamenali sme až 3,6 -percentný nárast výkonu solárnych panelov,“

„Ono to neznie veľa, ale v súčasnej dobe je nárast energie o 1 alebo 2% veľkým problémom.“

Zelená strecha vyrobila za 8 mesiacov o 9,5 MWh viac, čo činí 1 520,- € hodnoty obnoviteľnej energie.

Dodatočná energia by sa mohla predať späť do siete, čo by znamenalo pre budovu úsporu nákladov, alebo ju využiť v baterkách či virtuálnych baterkách.

(virtuálne baterky už aj dnes na Slovensku ponúkajú spoločnosti Magna alebo Energie 2)

Lucy Sharman, manažérka trvalej udržateľnosti spoločnosti Lendlease uviedla, že štúdia preukázala „niečo, čo o čom sa už dlhší čas hovorí.“

„Keď začali prichádzať prvé výsledky o tom, o koľko účinnejšie sú solárne kolektory v kombinácii so zelenou strechou, a o koľko chladnejšia bola strecha, bolo to skutočne vzrušujúce.“

V horúcich dňoch bola povrchová teplota na zelenej streche až o 20 ° C nižšia v porovnaní so strechou bez rastlín.

Pán Gammon povedal, že zelené strechy majú pred škodlivými účinkami zmeny klímy svoju úlohu.

Viac o fotovoltike sa dozviete tu: https://www.sebestacni.com/fotovoltaika

„Ak dokážeme udržať naše strechy neabsorbujúce teplo, v noci neuvoľňujú toto teplo späť do vzduchu a my tiež nebudeme musieť chladiť interiér a platiť zbytočne za elektrinu.

Zelená strecha okrem chladenia budovy absorbovala takmer 9 ton skleníkových plynov.

Počas búrok rastliny nasiaknu dážď, čím sa zníži množstvo odtoku dažďovej vody a zníži sa riziko prívalových záplav.

Avšak toto pre ľudí zo štúdie nebolá tá najbombastickejšia správa. Najzaujímavejším fenoménom pre ľudí, ktorí boli zapojení do štúdie, bolo zvýšenie biodiverzity v centre mesta.

Za niekoľko mesiacov strecha prilákala široký sortiment hmyzu, vtákov a včiel.

„Dravce prišli veľmi rýchlo,“ povedala pani Sharmanová.

„Prilákať akékoľvek zvieratá, je celkom ohromujúce,“ povedala doktorka Irga.

V mestách budúcnosti zelené strechy poskytnú cenný vonkajší priestor aj pre ľudí. Už dnes sa robia extenzívne aj intenzívne pochôdzne terasy, ktoré hýria všetkými farbami a spríjemňujú okolie, okolitý vzduch a celkovú klímu v našich domoch.

„Najmä počas lockdownu sme skutočne túžili po zelených a otvorených priestoroch v mestách, či domoch.

Zelená strecha má ešte jednu špecifickú vlastnosť. Dokonale chráni strechu pred UV žiarením a predlžuje jej tým životnosť.

Zdroj: https://www.abc.net.au/news/2021-08-24/nsw-green-roofs-make-solar-panels-more-efficient/100400552

Máte záujem o zelenú strechu alebo fotovoltiku? Nechajte si ju naceniť. Mám záujem

Teraz najčítanejšie

Sebestační

Dnes zlepšíme svet.

Rozmýšľali sme ako sa uviesť tak, aby to bolo pravdivé a autentické. A asi najlepšie nás vystihuje taká paralela s filmovým žánrom Sci-fi. Keď pozeráte nejaké scifičko, tak sú v budúcnosti iba 2 svety. Futuristicko-prírodný, s krásnymi záhradami, zelenými strechami, bez komínov, uhoľných baní, s naťahanými káblami nad ulicami. Alebo potom taký ten dystopický svet plný odpadu, zamoreného vzduchu s civilizáciou na pokraji. Všetci čo sme v spoločnosti Sebestační si predstavujeme ten prvý svet. Veríme, že ľuďom nie je ukradnuté v akých podmienkach žijú a budú žiť a tiež veríme, že ľudia sú vo svojej podstate veľmi dobrí. Za celú históriu ľudstva sme sa dokázali zomknúť niekoľko krát. A aj teraz to dokážeme. Na to ale potrebujeme byť už dnes čo najviac „sebestační“. Vysvetľujeme a naďalej aj budeme vysvetľovať dôležitosť obnoviteľných zdrojov. Vysvetľujeme a naďalej aj budeme vysvetľovať, že tento stav nás v budúcnosti bude stáť omnoho viac ako dnes kúpa tepelného čerpadla alebo fotovoltiky. Ceny fosílnych energií budú rásť či sa nám to páči alebo nie. Či budeme protestovať, alebo ostaneme ticho. Našu spoločnú budúcnosť vidíme ako ten pozitívny sci fi film. A možno nezmeníme svet, ale zaručene ho zlepšujeme. Krôčik po krôčiku a to nám robí radosť viac ako všetky peniaze sveta. Ťarcha je na nás. Na našej generácii. Naše deti už takú možnosť mať nebudú. Začnime dnes. Tu a teraz. Kúpte si náš merch. Finančné prostriedky z nášho merchu použijeme na realizáciu obnoviteľnej energie pre rodiny, ktoré si to nemôžu dovoliť. V čom sú Sebestační iní? Chceme vytvoriť komunitu nadšencov, ktorí sú zapálení pre našu budúcnosť a chcú ušetriť obrovské mesačné náklady. Nerobíme zo seba značku, ale komunitu. Poradiť a pomôcť s otázkami ohľadom obnoviteľnej energie. Pomôcť vyznať sa v spleti ponúk. Vybudovať si dôveru, že odporúčame to najlepšie pre všetkých a teda pomer cena/výkon. Nepriživovať sa na ľuďoch, lebo my sami sme ľudia. My sami sme užívateľmi obnoviteľnej energie a preto to máme aj na sebe odskúšané. Sme Sebestační. Doslov Podľa štatistík Census Pulse až pol milióna ľudí na konci septembra 2020 meškali splatením hypoték či s platením režijných nákladov na domácnosť. Mali minimálnu či nulovú dôveru, že ďaľší mesiac sa im to podarí s platiť včas. V ekonomickej neistote je nesmierne obtiažne sporiť na horšie časy. Veľmi nás preto hnevajú firmy, ktoré si spravili biznis z udržateľných zdrojov a premršťujú ceny. Nie je to možné aby si vlastnú energiu vyrábali iba bohatí. Potrebujeme aby boli sebestační všetci, jedine tak môžeme zachrániť našu planétu a naše peňaženky. V dome s rekuperáciou, tepelným čerpadlom a s fotovoltaikou sa viete dostať na 30,- €* za mesačné režijné náklady. * Úspora je vypočítaná na základe integrovanej ceny elektriny vrátane DPH v sadzbe DD2 s platnosťou od 1. 1. 2020. Dosiahnutá úspora sa može líšiť od geografickej polohy, orientácie panelov, spotrebiteľského správania či mikroklimatických podmienok.

Tento blog je platený.