Denník N

15 článkov roka 2015, ktoré stoja za prečítanie

Obzretie sa za rokom 2015 prostredníctvom najlepších článkov zo svetových médií.

Na konci roku robia médiá výbery najlepších článkov zo svojich aj iných redakcií. Ak ste sa k nim nedostali počas roka, tak zrejme už na ne všetky nebudete mať čas. Urobila som preto svoj výber 15 článkov, ktoré podľa mňa naozaj stoja za prečítanie. Kritéria pre tento výber boli jednoduché – či som sa vďaka článku dozvedela niečo nové alebo či to rozšírilo až zmenilo pohľad na danú problematiku, či mi článok výrazne utkvel v pamäti a či bol celkovo zaujímavý. Snáď sa vám z tohto výberu niečo bude páčiť.

Damage – The Big Roundtable
Intímna spoveď autorky o tom, čo jej v živote spôsobilo zmrzačenie jej pohlavných orgánov.

The death and life of the great British pub – The Guardian
Britské puby miznú veľkou rýchlosťou, skupujú ich developeri, ktorí ich prestavujú na byty. Minimálne jeden pub sa však rozhodol bojovať.

How to Have 106 Babies (and Counting) – GQ
Holanďan Ed Houben pomáha párom splodiť dieťa. Robí to tradičnou cestou, občas kým manžel čaká vo vedľajšej miestnosti.

The Irrationality of Alcoholics Anonymous – The Atlantic
Program Anonymných alkoholikov je najpoužívanejší pre liečbu alkoholizmu.Výskumy však ukazujú, že jeho úspešnosť je veľmi nízka.

Ježiš, ktorý býva na Sibíri. Na svojich veriacich nemá čas – MONO
V rusku žije Vissarion, ktorý sa vyhlásil za prevtelenca Ježiša. Aj keď jeho kult upadá, stále má tisícky nasledovateľov.

The Killers of Swaziland – The Big Roundtable
Pred vyše 15 rokmi zavraždil v Svazijsku jeden muž minimálne 28 ľudí. Za šialeným vraždením sa však ukrýva prepojenie na epidémiu HIV a silnú juhoafrickú vieru.

The Meaning of Serena Williams – The New York Times
Po prečítaní tohto textu som sa začala viac zaujímať o Serenu Williams. Jej úspech nie je len športový úspech, je to aj úspech čiernej ženy v USA.

The Mixed-Up Brothers of Bogotá – The New York Times
V roku 1988 v Kolumbii zamenili dve deti z dvoch párov identických dvojčiat. Keď sa na chybu po 25 rokoch prišlo, odhalila naplno aj silu sociálneho znevýhodnenia.

The murder that has obsessed Italy – The Guardian
V roku 2013 zmizlo  v Taliansku 13-ročné dievča. O pár mesiacov bolo objavené jej telo. K dolapeniu vraha viedlo testovanie tisícok vzoriek DNA.

Myth of the Ethical Shopper – The Huffington Post
Bojkotovať výrobky vyrobené za lacný peniaz v rozvojových krajinách nemá želaný efekt. Spotrebitelia však majú iné možnosti, ako zatlačiť na korporácie.

The Price of Nice Nails – The New York Times
Salóny manikúry a pedikúry sú v USA čínskou doménou. Čínske ženy v nich pracujúce sú však vystavené toxickým látkam, ktoré devastujú ich zdravie.

The Really Big One – The New Yorker
Silné zemetrasenie zničí severozápadné pobrežie USA. Otázkou je len to, kedy sa tak stane. Krajina sa však na túto hrozbu dostatočne nepripravuje.

The tragic tale of Mt Everest’s most famous body – BBC
Niektorí, ktorí zomrú cestou na vrchol najvyššej hory sveta alebo dole z nej, tam ostávajú na dlhé veky, lebo dostať ich telo naspäť je náročné. Toto je príbeh jedného takého človeka a jeho tela, ktoré horolezci poznali pod prezývkou Green boots.

Ťažko chorá žena chce čo najskôr umrieť, nemá ako – Denník N
Otázka eutanázie je na Slovensku stále v pozadí. Tento článok hovorí o žene, ktorá si eutanáziu pre seba želá.

Unfollow – The New York Times
Dcéra z fanatickej baptistickej náboženskej rodiny sa pomaly odvrátila od svojej rodiny a viery vďaka sociálnej sieti, ktorú pôvodne používala na slovné útoky.

Ak máte záujem o pravidelný výber zaujímavých článkov zo svetových médií, prihláste sa na newsletter MONO, ktorý každú druhú sobotu obsahuje práve takéto výbery. Som členkou tímu MONO a podieľam sa na tvorbe newslettrov.

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.